• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    spoiler - klikni sem


    PROMO KODY DO MTG ARENA NA NASTENCE

    ODKAZY NA ZAJIMAVE ZDROJE INFORMACI O MTG NA HOME

    Jestli chces neco sehnat / prodat / vymenit, tak ses tu spatne a nasleduj odkaz nize.

    [ MAGIC THE GATHERING: Nákup / Prodej / Výměna ]

    Zajimaji te storyline? Chtel by sis precist pozadi jednotlivych sad? Pokracuj prosim ZDE

    NYX MtG Arena IDs na NÁSTĚNCE
    rozbalit záhlaví
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATEEJ: ano, ale:)

    1) To je jedna strana mince. Na druhe strane je fakt, ze i WOTC ma k dispozici neskutecne masivni balik dat, ze kterejch by to mohli (meli?) vycist daleko driv. Takovej jeden priklad za vsechny - time walk combo asi rok zpatky. To ze je ten deck retardovane rozbitej jsem poznal ja po dvou hrach proti tomu decku, pak jsem si ho obv postavil. Uz jenom fakt, ze ti arena dava soupere v ladderu podle "urovne tvyho decku" znamena, ze s nejakym netdeckingem pracujou a ze ten algorytmus pozna co zhruba hrajes za deck (vypada to pomerne primitivne na bazi poctu M a R v decku, ale neco tam je). Tim padem by meli bejt schopny poznat, ze se jim tam deje neco nepeknyho.

    Ano, ten clanek uz jsem cetl kdysi, ted jsem ho jen tak projel. Je tam cca 8 karet, ktery by s nejvetsi pravdepodobnosti ten ban dostali. 8 za 10 let. Tj s tema dalsima 2 je to celkem 10 karet / 10 let - nemam s tim problem.

    S cim mam problem je to, ze i kdyz je vsem jasny, ze je to broken AF, tak se reseni oddaluje. Protoze proste papir je v tomhle brutalne limitovanej (viz HS, ktery dela nerfy/buffy co dva mesice, protoze v digitalu si muzou dovolit skoro cokoliv - vcetne emergency banu tyden pote, co se objevi retardovane OP deck, kterej utekl testingu).

    Pokud se ban oddaluje, tak z toho tezi WOTC - prodeje jedou jak o zivot, protoze vsichni si chtej postavit broken bonkers, protoze nic jinyho nema smysl hrat a po cca mesici maj kostru decku, ktera ma asi tak o 50-90% mensi cenu, nez pred banem.

    Samotny fakt, ze se vydavaj karty, nebo komba, ktere utecou testingu se delo, deje a dit bude. Internetovej hive-mind ma proste neomezeny zdroje a nikdy nemuze prohrat.

    Co mi vadi je to, jak k tomu wotc pristupujou (rychlost, komunikace atd) a to uz vubec neberu v potaz to, ze otevrit si zabanovou kartu v boosteru je hloupy a WOTC to prochazi snad jenom proto, ze to takhle delaj od zacatku.

    Priklad ted s tibalt counterem je uplne krasnej. Je to "jednokaretni kombo", ktery umi zabijet ve 2. (!!!) kole o kterym se vedelo uz pred release. A ticho po pesine:)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: Ohýbat to nechci, ten nepoměr mezi dřív a teď je jasnej, i když člověk zohlední ty věci, na které poukazuju.

    1) Je imho relevantní. Ono to není jenom o e-play a rychlým solvingu meta, ale i o rychlosti reakce ze strany WotC (což jsem nezmínil).
    Dřív (zde vycházím z článků, já v tý době nehrál) WotC upřednostňovali prodeje před bany (protože papír poškozují víc než e-hraní), dneska už se banů tolik nebojej (a ony jsou taky víc zapotřebí, jak je to celý rychlý). Hráči nehráli tak intenzivně, bylo FNM, vedle toho sem tam s kámošema a jednou za čas turnaj, prostě to nebylo tak, že bys na Tibalt's Trickery v soupeřově decku koukal každej druhej den. Mezi herními dny byly takový pauzy, že to hráči snáz vydejchávali, spolu s non-competitive formáty. Taky se imho WotC chovali k hráčům víc macešsky a nesmlouvavě. OP karta? Ale my ten set prodávat potřebujeme. Za rok ze STD vypadne, tak zatím hledejte anti-deck, čau. To už by jim dneska management Hasbra nedovolil ani omylem - naopak, snaha o to, aby byla herní experience MtG co nejpřívětivější, je v posledních letech strašně moc znát.

    O kartách, které měly být banned a nebyly od pamětníka, který o stavu tehdejšího meta píše docela přesvědčivě:

    Less Practical Magic: What Should Have Been Banned In The History of Standard?
    https://armlx.blogspot.com/2020/08/what-should-have-been-banned-in-history.html

    A Zuran mohl hrát (a často i hrál nebo ho měl přinejmenším v sideboardu) každej, ne jenom ten, kdo měl v decku Armageddon, i když tomu to samozřejmě pomáhalo nejvíc. Spíš tím byl ten formát zaplevelenej, s lehkou nadsázkou se dá říct, že všichni hráči měli o 10 hp navíc. IIRC nám to vlastně nikdy nepřišlo moc blbý, z dnešního pohledu je Hymna jasně OP a Strip Mine s Armageddonem otravný, ale tehdy nám přišlo normální to hrát 4x, prostě takový bylo meta a tečka, cry boys na netu ještě neměli takovou sílu jako dneska. :-)

    Jiná věc byl takovej Rack nebo Black Vise, ty byly před restrikcí fakt otravný a hrálo se proti nim dost blbě, ty sraly i nás.
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATEEJ: pockej pockej

    1) naprosto irrelevantni. rychlost internetu jen znamena, ze se to dozvime driv a dela to daleko vic lidi, to nic nemeni na faktu, ze vsechno co na tom banned listu je tam je z velmi dobreho duvodu.

    2) Zuran Orb byl problem, protože ho hrál každej a protože thawing claciers + armageddon.

    3) 24 karet bylo zabanovane v roce 2017 a pozdeji. 24 karet bylo zabanovano za celou dobu pred. Pokud tam pridas 10 karet do ty obri diry, tak to vyzneni grafiky zas tak nemeni.

    Chapu co tim myslis a vicemene s tebou souhlasim, ale zase bych to uplne nevohejbal:)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: Samozřejmě to má svou výpovědní hodnotu, ale neházel bych to jenom na game design a marketing, jako to dělá spousta lidí na redditu.

    1) V posledních letech je MtG scéna z několika důvodů turbonaspeedovaná, Standard is solved nesrovnatelně rychleji než dřív a v digitálním hraní začne otravná nebo OP karta lidi odpuzovat od hraní mnohem rychleji než v papíru, a to je problém.

    2) Já začínal hrát za Fallen Empires, což jsou spolu s Homelands, který přišly krátce po tom, dva nejhorší sety v historii (a v pro nás ještě dostupný The Dark byly snad jen dvě dobrý karty, Maze of Ith a Ball Lightning, takže taky velká slabota). K banu v nich nebylo nic, ale designovej fail to byl totální, rozhodně by bylo lepší, kdyby tam bylo víc silnějších karet, i za cenu banů. Jediný opravdový ban z té doby, Zuran Orb, byl spíš proto, že ho hrál úplně každej a že příliš pomáhal už tak silným deckům s Armageddony (a problém byl samozřejmě v Armageddonech, ne v Orbu).
    Vydávat dneska sety, který by inklinovaly spíš ke slabosti než k přesílenosti karet, by asi byla větší chyba. Opačná varianta (s tím, že ty ulítlý karty se zabanujou) je imho o trochu lepší.

    3) Na netu najdeš články pamětníků na téma „2006-2016 se téměř nebanovalo, ale tady těchhle 5-10 karet z té doby se zabanovat rozhodně mělo, dneska by ten ban dostaly raz dva a bylo by to správně“.
    MATHES
    MATHES --- ---
    https://i.redd.it/ike3mu1px3g61.png

    asi uz to tady probehlo, ale takhle hezky obrazek asi ne.

    za posledni 4 roky bylo zabanovano stejne karet na standardu jako ve zbytku historie mtg:)
    MATHES
    MATHES --- ---
    ROBIN_SNNS: nekdo tady o tom uz urcite mluvil
    MATHES
    MATHES --- ---
    FRANZIMOORE: dont blame the player, blame the game.

    T2 win je proste tak strasna value (potrebny cas na vyhru a tedy rewardy, ladder climb etc), ze to lidi hrat budou. Tohle je proste zas klasicky zalostnej testing.
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    Zkoušel už někdo postavit deck na obrech (Giants, RU)? Na to už jsem taky stihla narazit, vypadali zajímavě.
    FRANZIMOORE
    FRANZIMOORE --- ---
    MATEEJ: no jako je to strašná nuda na to narazit..
    Haha super máš Ugina má druhé maně, to si frajer.. většinou dávám insta fold a je hotovo.. :/
    Jsem zvědav kdy se to zabanuje
    MATHES
    MATHES --- ---
    Me bavi jak tady jeste mesic zpatky nekdo tvrdil, jak je to v pohode, ze to neni konzostentni:D
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    ASYD: Ale jo tady to vidíš - https://youtu.be/eFngFyZ4S1Y a jako vytočila si to dobře, ale nebylo to platné ;-)

    MATEEJ: tak ona většina těchto HS random mechanik moc k MTG nepatří a měli by se minimalizovat...
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ASYD: Je to debilotina, imho další produkt jejich snahy dát do každýho setu pro každýho něco. "Tak spousty legend se zajímavejma abilitama jsme tam už vrazili, ale ještě by to chtělo něco non-creature, něco nekompetitivního a vtipně EDH zábavnýho..."
    ASYD
    ASYD --- ---
    MATEEJ: by me zajimalo estli to nekdo nekdy vubec zahraje na souperovo kouzlo
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Imho vezmou v úvahu, že v rámci MtG jako e-sportu jsou hry s Tibalt's Trickery dost bídná, ve smyslu nudná, podívaná. A dost to potápí i další důležitou roli Mtg jako e-sportu - prezentovat MtG jako pestrou a zábavnou hru, která není založená jen na štěstí. Skoro bych si tipnul, že to dostane ban ještě před prvním turnajem.

    (A zase se člověk musí ptát - to je to fakt nenapadlo, že counterováním vlastního kouzla dojde k podobnému kombu? Nebo je to napadlo, ale nechtěli tam přidávat, že to counterované kouzlo musí být soupeřovo, protože už tak to má strašně dlouhej text?)
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    ROBIN_SNNS: Jo je to nepříjemné a je toho hromada, ale proti X deckům to nemá dobrý matchup, takže ono se to i uklidní (trochu více se bojí modernu, kde je to fakt docela stabilní), navíc třeba na historicu, se mi už několikrát stalo, že jsem s RG aggrem stejně porazil Ulamoga ve druhém...
    DRUI
    DRUI --- ---
    ROBIN_SNNS: Welcome to new standart...
    60% Winrate Jank - Let's Get Tibalt's Trickery BANNED - Kaldheim Bo1 Standard | MTG Arena
    https://www.youtube.com/watch?v=p9i90LTHihw
    RASTASHAMAN
    RASTASHAMAN --- ---
    A bylo zas veselo na starém bělidle..
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    Tak tohle mě naštavalo: Koma, cosmos serpent vyvolaný v druhém kole. Jak? Stonecoil serpent za nula, counternutý instantem Tibalt's Trickery.
    KARMA
    KARMA --- ---
    Ahoj, včera jsem si přines domů bundle Kaldheimu a 1 set booster a docela spokojenost, kromě krásný kostičky jsem tam měl pár mythiců (Burning-Pure Demon, Esika) a hlavně dobrej rarek (2x Mystic Reflection, Tergrid), tak jsem z toho zplácal takovej Sultai a už se těším, až ho vyzkouším. Vždy, když vyjde nová edice, kupuju bundle, vždy se z toho dá něco postavit a dost mi přijdou výhodný poslední dobou ty set boostery, koupím jich vždy několik a vždy se tam něco dobrýho najde.
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    MATHES: no.. ten doomskar jsem vzal jako prvni karty z novy edice a chvili nakej control foretell hral. moc dlouho mi to nevydrzelo
    stejne se tam hraje skyclave, zkousela se cosima, niko.. me prisla zajimava sigrid. a dalsi posuny od controlu do midrange. tak jsem se na to uplne vybod, vyhodil foretell a wrata, nacpal tam 4 archony proti vsem tem aggrum co ted dost hrajou a pro sweet synergie s niko, a nejaky enchaky s moznosti bounce.. docela hezky to funguje
    niko navic hezky funguje prave se skyclave a giant killerem, najednou ma ten +1 efekt slusny vyuziti

    ale sem s nejakym zajimavym control listem! vsechny karty na to mam, rad zkusim
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Já jedu tenhle Izzet Control, přijde mi to zatím opravdu silný.
    Izzet Control - Quentin Leroy @ mtgtop8.com
    https://www.mtgtop8.com/event?e=29066&d=428984&f=ST
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam