• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHIMERAMimořádně nadané děti
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Dámy, dám Vám malou radu.
    Pokud si skutečně myslíte, že máte doma nějak speciálně nadané dítě, rozhodně ho nedávejte na nějaký PORG OpenGate či jinou šílenost. Sociální stratifikace je pro děti přirozená velmi, a na tomhle typu škol to vede jenom k tomu, že se děti nivelizují - sice se nivelizují na jakési vyšší-než-obvyklé-příčce, ale stejně k tomu dochází. Stejně tak na nějaké "normální škole", akorátže tam ta nivelizace probíhá směrem k tomu nejhoršímu průměru.¨
    Ze zkušenosti nejen své, ale své generace (cca roky narození 83-85) můžu říct, že nejlepší jsou školy soukromé, které sice reálně jsou víc high než normální, ale věnují se skutečně tomu nadání a jeho rozvíjení (výuce) než samotnému faktu že "jsou školou pro nadané". Stejně tak poskytují ideálně stimulující, napůl "clandestinní", napůl "proto-vědecké" prostředí, na rozdíl od základek (žádné podněty nebo nutnost života jako boje a negace) a na rozdíl od těch "high" škol, kde zase může dojít k nepěkným osobním karambolům.
    Na závěr kytát ze simsponů: Homer: "Look at them, sweethearts, like they´r playing happily with their own horses ...that´s why the rich people´s kid´s grow up so well and became satisfied people..."
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    http://www.porg.cz/npg/cim_npg.html
    ovšem toto vypadá zajímavě.

    no ale protože osobně neznám poměry ani na jedné ze škol, dám odkaz na nástěnku pro obě... opengate i porg
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    aha, takže stipendium není podmíněno nadáním, ale špatnými sociálními poměry. humánní myšlenka. pěkné. ale důsledky jsou asi jasné.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    CHIMERA: ja cetla nejaky velky clanek, kdyz to otevreli, tak tam byla spousta nadsenych ucitelu a samotni zakladatele taky meli zrejme uplne jinou ideu, to je docela skoda, jestli to takhle dopadlo...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    jo, už to shledávám.
    než sem šupnu odkazy, malý výňatek z článku MFD, který si opengate dala na své stránky:

    "Dvanáctiletá dívka si školu vybrala sama, testy z matematiky, češtiny a inteligence dopadly skvěle a v pohovoru přesvědčila komisi, že si dokáže poradit i bez rodičů. Nadace jí nabídla částečné stipendium – bude stačit, když rodina zaplatí za dceru čtyři tisíce měsíčně."

    - jenom 4 tisíce měsíčně?! Kde bych vzala ty peníze? podle čeho asi určují ten podíl, který musí rodiče zaplatit? nějak tomu nerozumím.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ad Opengate: nedávno jsem četla nějaké rozhovory s učiteli, kteří z té školy odcházeli (pokusím se to najít na netu).
    odcházeli ke mladému Klausovi (nevím, jak se jeho gympl jmenuje), protože na OG je údajně takový stav, že kdo to vysoké školné zaplatí, může tam chodit. sice jsou tam i nadaní na stipendia, ale většinová třídní populace průměrného charakteru neumožňuje elitní vzdělávání těm skutečně nadaným.
    vyzkoumáme a až budem vědět, co jest pravda, dáme na nástěnku :-)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TAN, HRAB, YEN. vyhověla jsem žádosti o promazání. nerozumím příliš vašemu sporu, milé dámy, takže prosím do pošty. díkas :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    CHIMERA: ja o nich slysela, ze jsou pro nadane, a ze poskytuji i stipendia pro deti, ktere si skolne nemohou dovolit, proto se ptam :-)))
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    HRABALKA: nerozumím, na co konkrétně se ptáš.


    YENNEFER: Opengate není pro mimořádně nadané děti. To je škola pro děti mimořádně bohatých rodičů... :)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ale 25. 3. mají den otevřených dveří. pokud jste někdo Pražáci, nepůjdete se podívat? stálo by to za reportáž.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YENEF opengate není na nástěnce proto, že podle zpráv, které prosákly ke mně, to není škola pro mimořádně nadané, ale pro děti mimořádně bohatých rodičů (školné řádově statisíce ročně).
    pokud je to jinak, napiš :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    jinak jsem koukala ze na nastence neni tato skola http://www.opengate.cz/ docela by me zajimalo, jestli tu s nimi ma nekdo zkusenosti :-) na strankach maji i prijimaci zkousky nanecisto
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    HRABALKA: u nas je to jeste veselejsi, kdyz jsem sla do prvni tridy, tak nas bylo sest trid po 35 detech, v okoli (blizkem) bylo pet dalsich skol, ted je tu v blizkem okoli jedna zakladka a jedna zvlastni skola, materske se taky zrusily a misto nich jsou kluby pro duchodce, pripadne centra pro drogove zavisle, jesle tu tusim uz nejsou ani jedny, fakt se tesim, az budu hledam, kam nacpat dite... pardon za odklon od tematu...
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    To se nedivím, já bych takovou školu brala hned. Ta naše ustoupila předimenzované mateřské škole a už se to nikdy nevrátilo zpátky, takže děti od první třídy dojíždějí. I když ne daleko, jen 6km, ale i tak to je o strach pustit šestileté dítě samotné na autobus
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    HRAB kdepak. na vesnici, kde by děti musely daleko dojíždět, si to obce drží.
    a rozumní rodiče jsou rádi :-)
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    CHIMERA: já jsemmysella, že tyhle školy se hromadně zrušily
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    CHIMERA: pošty byly +- stejné, my jsme byli jeden rok prvňáci (4), třetáci (asi 6) a páťáci (asi taky 6-7)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    HRAB ta malotřídka ukazuje dvě věci: jednak že děti jsou přizpůsobivé, a druhak - že v menším počtu se prostě dycky učí líp :-)
    ségra má dcery taky v takové škole... prvňáčci bývají většinou sami (pohodička 9 dětí), druháci a třeťáci spojeni (9+7), čtvrťáci a páťáci spojeni (6+10). dobré počty.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    CHIMERA: já jsem prošla klasickou malotřídkou, do páté třídy jsem chodila do školy, kde byly jen dvě učebny, v jedné byly tři ročníky, v druhé dva.. nemůžu říct, že by mi to přišlo divné a že bychom byli jako absolventi prvního stupně tohoto stylu míň připravení proti školákům, kteří chodili do školy v okresním městě,kdam jsme my pak přešli v šesté třídě. Spíš mám dojem, že jsme byli ukázněnější a zvyklí se soustředit na to svoje, protože když jsme dostali úkol, tak nám do toho mluvili ti z jiných tříd, se kterýma učitel probíral jejich látku. Takhle nějak si představuju domácí výchovu, i když je fakt, že než jsem přišla na nyx, jsem o domácím vyučování neměla tušení a myslela jsem si, že se praktikuje jen někde u Eskymáků :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam