• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHIMERAMimořádně nadané děti
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    CHIMERA: no málo ve třídě to fakt nevim..
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    GAI dík. ale nějak nechci, aby z mýho syna byl flákač ;)
    chci školu, kde jich bude málo ve třídě (žádný schovávání v davu ;) a kde učitel bude respektovat individualitu.
    to je asi fakt moc, že? :-)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    CHIMERA: tak se prestehuj kousek na jih a dej ho na nse nzg,)
    www.nzg.cz
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    TANAIS: nevim jestli se to od te doby zmenilo, asi jo, ale za me se na to kaslalo. deti byly radi ze sou na skole a nikdo moc nepristupoval, i pocty prihlaenych byl vetsinou stejny. pak ale vim ze pred par lety, kdyz uz sem byl na vysoke, zacali brat misto jednoho rocniku ctyri, takze to bude asi ono..,)
    no, ale jinak nevím - většina "odborné" věřejnosti by řekla, že právě že vzbuzuje ve svých žácích přesvědčení o jejich znalostech a schopnostech je prave dobre.. ja taky vidim negativni stranky tohohle pristupu, hlavne na tech "high" školách, pak z toho vycházejí ty fracci.
    ale u nás to spíš fungovalo tak, že škola "podporovala" možnosti, a ti kdo je vzali (ruzny mez. projekty atd) pak byli skutecne povazovani za chytry, ale nebylo to POVINNY, a my se jim zas zdrave smali,)
    v tehle vyvazene harmonii vidim ten cil,)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    GAI žádnou Prahu! Jsem v Olomouci!
    a pěkně maková rada: střední cesta :-) copak to asi je? gympl né a základka taky né? to abych založila vlastní vzdělávací ústav, žeo? (ne že bych nechtěla, ale ta administrativa by mě zabila).
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    CHIMERA: Nojo. jenže to je to o čem mluvím. Ani IQ diagnostika, sebelepší (možná EQ,ale chápu že to je zčásti heretický názor..zuzko?,) )ani jakýkoliv jiný metody ti neřeknou víc, než že máš NADANÉ _oddech_ DÍTĚ. to jsou dvě věci, ač se v podobě konkrétní mařenky nebo pepíčka tomu tak zdát nemusí. máš tu určitý potenciál. a já říkám - dej nadějné dítě na porg, a stane se z něj možná trošku chytřejší, ale hovádko, ale hlavně v duchu českých tradic ne-elit. ale hlavní past těchhle škol je to morální bahno co z nich pak leze na právnický a ekonomický fakulty a všechny ty soukromý byznysskull - holt já to mám vě větším horizontu, a doporučuju to taky,). Dej ho na základku a bude z toho mít buď težkej psychickej problém nebo spadne dolů. Ideální je - jako vždycky- určitej střed. nebo teda někerý z těch lepších waldorf a spol, ale to do toho člověk musí aspon trochu videt.
    já osobně sem od páte třídy chodil na 1 německý zemský gymnázium v brně (chápu že hledáš asi prahu, dávám ho jako konkr. příklad) - ideální případ - školný asi tak deset za rok,což není zlý,a všude se dá aspon zkusit nejak domluvit, kor dyš máš papír od menzy a sociálky,)
    nadprumerná vyuka jazyku, nadprumerna vyuka humanitnich oboru jako dejepis v nemcine (cemuz ted, pracujice de facto pouze z cizojazycnou literaturou na VS, diky tomu taky mam tema prace kery je tak novy ze vetsina mych spolustudentu o nem nevi, idkyz je to jedna ze zasadnich veci v nasi vede, tak tomuhle a svym rodiucm ted fakt zpetne blahoželám a děkuju, páč tohle je věc kerá k nečemu reálně je..) a odflaknuty biologie a fyziky.
    ale hlavně prostředí tak namixovaný, že mě to k něčemu vedloza což jsem vděčen nejvíc. a to bylo díky neuvěřitelnýmu mixu lidí co tam byli.
    takže moje rada - chceš li ze svého potenciálu pro své dítě získat co nejvíc, dej ho někam na střední cestu,at má cestou co dělat,něco se naučí a tak..
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TAN tys to nečetla? já píšu právě to, že potřebuju dobrou STATNI školu, protože na soukromou nemám peníze. já rozhodně státní školy nezatracuju, jen chci, aby než tam dojde můj syn, začalo fungovat něco na bázi individuálního přístupu k rozvoji nadání. toť můj cíl.
    co se týče soukromého gymnázia se stipendii, jedno tu (dokonce 5 minut od našeho domu) je. ovšem podmínkou pro stipendium je SPORTOVNÍ nadání, úspěchy na republikové bázi v nějakém sportu. k ničemu takovému syn neinklinuje.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    GAISAKA: soukromé školy můžou mít tu nevýhodu, že aby si udržely studenty, dávají úspěchům svých studentů větší význam. Ono je to trochu logický - když si chce soukromá škola udržet studenty, je jedním ze způsobů mimo jiné to, že ve svých studentech pěstuje přesvědčení o jejich znalostech a schopnostech. To je jedna ze záporných stránek soukromého školství. Určitě se ale míra liší na různých soukromých školách. Jenomže jak to dopředu poznat...

    CHIMERA: nezatracuj státní školy. I mezi nimi jsou rozdíly, co se kvality týče. A pokud chceš soukromou - nějaká, kde by mohlo mít Tvé dítě stipendium, v blízkosti není?
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    MARKOVKA skutečně kvalitní iq a psychotesty vůbec nikdy žádný psycholog nezveřejní! takže pokud si chceš nechat kvalitně otestovat iq, obrať se na Mensu ČR.
    Ale tipovací schopnosti máš dobré :-)

    (ps. taky jsem si dělala ten iq test na netu. vyšlo mi, že moje inteligence je na dolní hranici průměru a nemám šanci udělat maturitu :-) takže maturitu a tituly jsem asi zfalšovala :-)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    GAI ono nejde o to, jestli si "myslíme", že máme nadané děti. moje dítě prošlo kombinovanou vícenásobnou diagnostikou (u více psychologů a diagnostiků a různými metodami) a testováním iq (můžeš hádat kolik :-) a tudíž nejde o nějaký subjektivní rodičovský názor. taky bys nechtěla, aby ti dítě někde zakrnělo :-)

    rada se soukromou školou je sice velice dobrá (věřím, že za to, že rodič dává peníze, se škola skutečně SNAŽÍ jeho dítěti poskytnout kvalitní přístup). ale zvaž okolnost, že prostě NEMÁM žádné peníze, které bych té škole mohla platit.
    tudíž nejen hledám státní školu, která poskytne dobré a kvalitní vzdělání zároveň s individuálním přístupem k dítěti, ale taky chci vyvolat společenský tlak, aby se takové školy zřizovaly a existovaly. v Praze je ještě celkem hej, ale tady v našem zapadákově (byť jsme univerzitní město s druhou nejstarší středoevropskou univerzitou) to stále teprve klíčí :-)
    soukromá škola prostě není pro každého.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Dámy, dám Vám malou radu.
    Pokud si skutečně myslíte, že máte doma nějak speciálně nadané dítě, rozhodně ho nedávejte na nějaký PORG OpenGate či jinou šílenost. Sociální stratifikace je pro děti přirozená velmi, a na tomhle typu škol to vede jenom k tomu, že se děti nivelizují - sice se nivelizují na jakési vyšší-než-obvyklé-příčce, ale stejně k tomu dochází. Stejně tak na nějaké "normální škole", akorátže tam ta nivelizace probíhá směrem k tomu nejhoršímu průměru.¨
    Ze zkušenosti nejen své, ale své generace (cca roky narození 83-85) můžu říct, že nejlepší jsou školy soukromé, které sice reálně jsou víc high než normální, ale věnují se skutečně tomu nadání a jeho rozvíjení (výuce) než samotnému faktu že "jsou školou pro nadané". Stejně tak poskytují ideálně stimulující, napůl "clandestinní", napůl "proto-vědecké" prostředí, na rozdíl od základek (žádné podněty nebo nutnost života jako boje a negace) a na rozdíl od těch "high" škol, kde zase může dojít k nepěkným osobním karambolům.
    Na závěr kytát ze simsponů: Homer: "Look at them, sweethearts, like they´r playing happily with their own horses ...that´s why the rich people´s kid´s grow up so well and became satisfied people..."
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    http://www.porg.cz/npg/cim_npg.html
    ovšem toto vypadá zajímavě.

    no ale protože osobně neznám poměry ani na jedné ze škol, dám odkaz na nástěnku pro obě... opengate i porg
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    aha, takže stipendium není podmíněno nadáním, ale špatnými sociálními poměry. humánní myšlenka. pěkné. ale důsledky jsou asi jasné.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    CHIMERA: ja cetla nejaky velky clanek, kdyz to otevreli, tak tam byla spousta nadsenych ucitelu a samotni zakladatele taky meli zrejme uplne jinou ideu, to je docela skoda, jestli to takhle dopadlo...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    jo, už to shledávám.
    než sem šupnu odkazy, malý výňatek z článku MFD, který si opengate dala na své stránky:

    "Dvanáctiletá dívka si školu vybrala sama, testy z matematiky, češtiny a inteligence dopadly skvěle a v pohovoru přesvědčila komisi, že si dokáže poradit i bez rodičů. Nadace jí nabídla částečné stipendium – bude stačit, když rodina zaplatí za dceru čtyři tisíce měsíčně."

    - jenom 4 tisíce měsíčně?! Kde bych vzala ty peníze? podle čeho asi určují ten podíl, který musí rodiče zaplatit? nějak tomu nerozumím.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ad Opengate: nedávno jsem četla nějaké rozhovory s učiteli, kteří z té školy odcházeli (pokusím se to najít na netu).
    odcházeli ke mladému Klausovi (nevím, jak se jeho gympl jmenuje), protože na OG je údajně takový stav, že kdo to vysoké školné zaplatí, může tam chodit. sice jsou tam i nadaní na stipendia, ale většinová třídní populace průměrného charakteru neumožňuje elitní vzdělávání těm skutečně nadaným.
    vyzkoumáme a až budem vědět, co jest pravda, dáme na nástěnku :-)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TAN, HRAB, YEN. vyhověla jsem žádosti o promazání. nerozumím příliš vašemu sporu, milé dámy, takže prosím do pošty. díkas :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    CHIMERA: ja o nich slysela, ze jsou pro nadane, a ze poskytuji i stipendia pro deti, ktere si skolne nemohou dovolit, proto se ptam :-)))
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    HRABALKA: nerozumím, na co konkrétně se ptáš.


    YENNEFER: Opengate není pro mimořádně nadané děti. To je škola pro děti mimořádně bohatých rodičů... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam