• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALISTAIRAdolf Hitler
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PATISLAV: No prave proto je tam to "mohl a mel". :-)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    GOBERS: Nejde jenom o to, jestli o těch činech ví nebo ne, ale i o to, jaké dávají nadřízení morální limity a jaké mají vůči svým vojákům očekávání. Pakliže voják ví, že se nějakým (dnes možná odsouzeníhodným) činem zavděčí veliteli, padá odpovědnost také na hlavu jeho nadřízeného. Je to do jisté míry podobné vztahům rodič - malé dítě či "páníček" - pes. V obou těchto vztazích je třeba vytyčit pevné mantinely. Pakliže je dítě nebo pes navzdory jejich přísnému vyžadování překročí, padá "vina" na dítě či psa, pokud je ale jejich chování v rámci mantinelů, které jsou nastaveny špatně (amorálně), je celkem jasné, na čí straně je pak zodpovědnost. Takže skokem zpátky k prapůvodní otázce: Pokud velitel nemohl v danou chvíli kontrolovat chování svého vojáka a toto chování bylo mimo vytyčené povolené či tolerované mantinely, nelze klást vojákovy činy za vinu veliteli. Pokud bychom tak činili, vedl by takto pokroucený pohled na morálku ve výsledku k tomu, že by se cíleně likvidovali vysocí činitelé pomocí selhání jejich podřízených. (Dost často mě zaráží, když nějaký politik skládá demisi kvůli pochybení svého podřízeného, kterému prostě nemohl zabránit, mně osobně to připadá praštěné).
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ITSX: Ma Hitler zodpovednost za to co udelal jeden konkretni SSMan nekde na vychodni fronte?

    To je samozrejme obtizna otazka. Je samozrejme rozdil jestli mas na mysli odpovednost pravni nebo moralni, ale tak i tak budou existovat ruzne nazory. Ja si treba obecne myslim, ze velitel (nebo vrchni velitel v tomto pripade) je odpovedny za ciny svych podrizenych, pokud o nich mohl a mel vedet.
    ITSX
    ITSX --- ---
    VIR_KENNY: lol ta zabka je dobra ikonka:)
    ITSX
    ITSX --- ---
    TOFFA: jasne, presne tuto linii : propujceni nadrazenosti -> lidska psychika vidim taky.to ze jsme v tomto smeru vsichni podobni nemusime vycist z psychologickych experimentu,protoze jsme to kazdy zazili samy na svem chovani.pocit nadrazenosti je dost silna zalezitost.

    docela by mne zajimalo co si myslite zodpovednosti.Ma Hitler zodpovednost za to co udelal jeden konkretni SSMan nekde na vychodni fronte?
    ITSX
    ITSX --- ---
    ZUZKAOU: ehm:) mozna si pletes rozvoj vedy a vzestup technologii a mozna taky ne a mas castecne pravdu, ale jestli jsi si nevsiml/a tak v CERNU bezi uz radu let nejvetsi projekt v historie vedy.Je to LHC a podili se na nem nevetsi pocet vedcu v historii lidstva.(radove tisice).Myslim tim vedcu - ne techniku a dalsiho pomocneho personalu.Jedna se o zakladni vyzkum fyziky - cili zadne aplikace s primym vyuzitim, data se po rozbehnuti experimentu budou merit spousta let a zpracovavat desetileti.Primo ci neprimo z neho budou cerpat teoreticti fyzici v teoriich dokud se nerozbehne neco vetsiho.(a to muze trvat).Cas na urychlovaci bude mit pravdepodobne pridelena i skupina, ktera se bude zabyvat tzv."novou fyzikou", cili obevovani uplne novych zakonu, tudiz pri trose fantazie muzou obevit neuveritelne veci.Experiment je sponzorovany tezce mezinarodne.Data budou (nejsem insider, ale hodne bych se divil kdyby tomu bylo jinak) verejna a to z vice duvodu.Pokud bysme se bavili o motivaci neceho tak nakladneho a pro politiky prece jenom obtizne zduvodnovavaneho projektu, tak se obavam, ze skoncime u neceho jako:"nezadrzitelny pokrok" nebo "touha po nepoznanem" atd.Samozrejme kazda vlada si uvedomuje, ze spickova veda zarucuje prevahu nad ostatnimi, ale co chci rict: Dovedes si predstavit, ze takovy projekt vznikne v prubehu nebo kratce po nejake valce?
    Pro vedu jakou ji mame dnes (globalni), je podle mne jednoznacne vyhodna prosperita, mir.
    (ty prikladu z minulosti, kdy v urcitych oborech doslo ke kratkodobemo soustredeni prostredku s vyznamnymi vedeckymi vysledky nezpochybnuju)
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---

    Vůdce a roztomilé bavorské dětičky...
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    GOBERS: nechces mi vyhlasit valku? Treba diky tomu vymyslim novej internet a zmizim tam....
    HONDZIK
    HONDZIK --- ---

    Tahle je moje oblíbená:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ALISTAIR: Bude se tohle forum moderovat? Obavam se, ze pokud se tady budou vyskytovat diskuzni prispevky typu: VIR_KENNY , VIR_KENNY a VIR_KENNY , tak tu jakakoli diskuze ztraci smysl. Podle meho nazoru to je na RO.
    TOFFA
    TOFFA --- ---
    ZDENEKDOBIAS: Ja se nebavim o tom jestli je horší Stalin nebo Hitler ci Pol pot....ja mezi nimi nevidim rozdíl. Vsichni maji na rukou krev mnoha milionu a to mi skutečně stačí k tomu, abych je odsoudil:

    Je možné samozřejmě pátrat po příčinách proč každý který diktátor uspěl, ale hlavní příčina byl bezohlednost. Hitler by se nikdy nedostal taky vysoko, kdyby neměl kolem sebe tým schopných manipulátorů. Pravdivě si uvedl, že ve třicátých letech bylo Německo živná půda pro extremistické režimy, a proto by v zásadě jistě uspěl i méně "nadaný" politik se stejným programem.

    U Hitlera to bylo několik faktorů, které dovyršily toto jeho "vítězství". Ale šlo i o to, že Hitler stejně taky i Stalin byli schopni se bezohledně zbavit svých dřívějších spolupracovníků, kteří měli vliv na jejich vzestup a tím pádem to vypadalo jako, že zásluhy jsou především na nich.

    Hitler tedy neni ničím zvláštní mezi diktatory. Protože jejich vzorce chování jsou v zasadě totožné. Zvlášt ve srovnaní Hitler - Stalin je to specialně patrné.

    A věz , že pokud Mongolové hodovali na prknech položených na tělech jejich nepřátel, pokud vařili své zajatce zaživa, pak zvěrstva , která se děla na východní frontě jsou srovnatelná.

    Nabodávání lidí na kůly, vypichování očí a řezání končetin pálení lidí za živa....To se skutečně dělo. A to na civilním obyvatelstvu především. A dělali to jak SSmani tak wehrmacht....a může za to pocit nadřazenosti, který z Němců přímo číšil...mysleli si, že si s těmi lidmi můžou dělat co chtějí, protože jsou podřadní......a kdo to vyvolal?....Samozřejmě Hitler a jeho propagadistická mašinérie...
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    este nejakej primitiv?
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    ZDENEKDOBIAS: a na zaklade teto jedne teze to znamena, ze bez valek by lidstvo nemelo civilisaci. Ojejejeje, ach kurva fix.
    ZDENEKDOBIAS
    ZDENEKDOBIAS --- ---
    VIR_KENNY: Studená válka je taky válka. K čemu myslíš, že byly sestrojeny první sálové počitače, napovím, výpočty dělostřeleckých tabulek a dešifrování vojenských šifer, mysli na to až budeš psát nějakou vtipnou reakci...
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    ZUZKAOU: To neni kvuli valce.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    PATISLAV: to cos prave napsal totalne popira tu tezi o tom jak valky tahnou lidske dejiny dopredu, to je proste nelogicke.
    A ostatnim - teorie o valkach jako nositelkach pokroku je natolik debilni a prezita a milionkrat vyvracena, ze dnes se tim uz muzou zabejvat jen deti, venkovani, hraci LARP a bolsevici s nackama. Takovej projekt Apolo zmodernizoval domacnost a posunul celou techniku mnohem dal nez 2. svetova. Vzpomente si na to - treba ve chvilkach kdy budete vymenovat pidibaterky do svejch analnich vibratoru nebo akumulatorovou vrtackou delat diry do panelu pro zaveseni okovu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PATISLAV: A viz třeba právě Izrael a jeho investice do vzdělávání a technologií.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    ZUZKAOU: ale to nebylo vlivem valky... hlavne ne 17. 18. stoleti, doba umeni, cest a filozofu. Ja pricetny jsem, jen ne tolerantni k blbosti. Tecka.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VIR_KENNY: Konečně argumenty, i když "mylné". Za prvé - ta země musí mít k takovému vývoji samozřejmě nějaké předpoklady. Nemyslím si, že by si palestinci uvědomovali výhody vědeckého výzkumu a v takovém případě pochopitelně celý princip selhává. Za druhé - jak jsem psal, Palestina je v dlouhodobé válce - v destrukční fázi. Nemají prostředky na výzkum (a je jednodušší nakoupit odjinud). Válka v Jugoslávii byla náhlá. Nebylo tam žádná přípravná fáze, o které jsem psal.

    Na první žblept, který byl zjevně pouhou provokací, nebudu s dovolením reagovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam