• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    SANTAL: Však já se s Člověčenkem do sporu nepouštím. Jenom bych rád věděl, odkud si myslí, že berou ProLife ty srandovní fotky, když už se jich tak udatně zastává. Pokud jsem tutéž otázku položil prolajfákům, vždycky vyklopili něco naprosto nedůvěryhodného a fofrem se dekovali. Člověčenko rovněž radši strčil hlavu do písku po způsobu pštrosů. Není divu, protože ve světle zásady "lidská těla jsou jenom pro lidské duše" vyzní jeho nick jako dost podivný.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Nepouštěj se do sporů s mluvkou, a nepřikládej tak dříví na jeho oheň.
    (Sírachovec 8:3)
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Existuje takové přísloví: Kágébákův hlas do nebe nedojde. A ty rozhodně nejsi příkladem křesťanského života. Čehož důkazem je, že místo Ježíše radši posloucháš Kiryla.
    A taky lžeš: Jak si mě mohlo dát do ignora sto normálních lidí, když tolik lidí, ať normálních či ne, tady ani neznám? To jako preventivně na tvé doporučení? A jestliže sám sebe považuješ za normálního, zříkám se dobrovolně možnosti spadat do kategorie "normální".
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    THE_SON_OF_MAN: LIDSKÁ TĚLA JSOU JENOM PRO LIDSKÉ DUŠE! Pamatuj si to, moskvolezný kremlofilní kvočne! A nechtěl bys nám tady žíct, kdeže kvočnové z ProLife berou ty srandovní fotky, co s nima strašej dětičky? A něco, co neuráží soudnost, pls!
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    CHOMI: že by odtud "titul" von Sajrajt? ;-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Nevím, ale slyšel jsem o tom.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SAMUELARACHNID: Naprosto netuším že někdo takový existoval. O Rusku mám obecně jen chabé znalosti. A navíc VÁŽNĚ nejsem teolog :-)
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    HAROLD: Zkoušel jsem dohledat, ale nepovedlo se.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GUYVER: Já kdybych si aspoň pamatoval, kde sem to čet... :/
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    SAMUELARACHNID: Jo tak. Že to znají. Já jsem myslel, že šlo o vrhání. Zase, pokud by šlo ne o jurodivého, ale o chlysta, tak to snad byli rozkolníci.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    GUYVER: Zas jim možná nekřivdi ;)
    možná znají jurodivé životopisy více
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    SAMUELARACHNID: Ti by se do cara, který je zástupcem Putina na zemi, určitě nepustili.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    GUYVER: Tak snad chomiá, nebo Santal
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    SAMUELARACHNID: Já jsem jenom našel, že Vasil Blažený házel šutráky na chrám. S historkou přišel Harold a ten nevěděl kdo to byl.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    Otázka v plénum: který to byl jurodivý, který po carovi házel výkaly?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Asi den jsem nad tím uvažovala. Výsledek je, že tohle nelze říci - vždy lze napsat leda více nebo méně pravděpodobnou hypotezu (která by u mě byla, že jsou patrně více loajální pravoslavní).
    Znovu by to bylo tady o místní pravoslavné/RKC, kdoví, jak jsou na tom se vztahem ke kněžím tam, kde je RKC malá, nebo dokonce pronásledovaná? (Hypoteza: jsou loajálnější a najdeme pozitivnější vnímání než na Slovensku).

    Ono vůbec pokud jsou třeba v Etiopii jinak posunuté hodnoty kdečeho, včetně vlastního otce, proč by nebyly posunuty hodnoty vnímání otce duchovního?

    Takže by asi bylo nutné tu otázku zůžit na rozdíl ve vnímání v ČR, SR...

    A i tam se dopracujeme jen k hypotezám. Které se jistě budou odvíjet od jiného postavení kněží/biskupů z teologického pohledu - jenomže nakolik to ovlivní vnímání naprosto obyčejného člověka, řekněme malé vesnické pekařky? Tam bude nutné znovu vzít v úvahu i ne-teologické aspekty.

    Asi by to stálo za vypsání nějaké té témy na disertaci :-)
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    CHOMI: jo, ten pocit sdílím, "podmíněné chápání biskupů", je přesně ono, když si člověk uvědomí, že jsou to taky jen lidi. To říkal už můj děda: "nevěř nikomu, kdo je farář".

    Na druhou stranu pak není jasný, co si s takovou církví počít :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    CHORCHEOS: To je zajímavá otázka. Vzhledem k tomu, že s ptáš na loayalitu, jde očividně o dotaz na "pocit". Nuže, mám pocit (možná mylný ale mám ho), že v pravoslaví je loayalaita a vůbec úcta k biskupům větší než u katolíků. Protože na jednu stranu "zezdola", ční biskup nad množství ženatých kněží jako někdo, kdo nese těžký kříž svého mnišského života, zatím co u katolíků jsou celibátní všichni a biskupové většinou mniši nejsou. Na druhou stranu, "seshora", není moc biskupů omezována papežem, což u katolíků vede k jakémusi podmíněnému chápání biskupů.
    Takže pravoslavní si asi svého vladyky váží více než katolíci.
    Ale můžu se v tom mýlit...
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    SAMUELARACHNID: Jedna věc je právo nenarozeného dítěte na život a druhá věc je dávat ženě za povinnost dělat ze sebe inkubátor pro bezcenný genetický materiál kdejakého fricla. K čemuž tyhle ProLife aktivity směřují. Viz Rick Santorum.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    SANTAL: na mě právě blízkost platí, v tomto případě je holt odpudivá.

    Tady ale nejde o celistvost církve, ptal jsem se, jestli je v pravoslaví jiná loajalita k patriarchům než u katolíků.


    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHORCHEOS: Nebudu diskutovat o subjektivním pocitu "na mě blízkost neplatí" - to může být pravda, nebo jen sebeobraz a nelze to posoudit.

    V každém případě blízkost vliv má, což ví každý politik, co před volbama obráží okrsky a podávají si ruce s kým jen mohou. Věděl to Jan Pavel II., když taky jezdil všude - a ti lidi se setkáním měnili - byť to byly jen mezi tisíci lidma na stadionu, a ne... v malém chrámě, kde přijímají z rukou toho představitele, kde od něj dostávají požehnání, kde dojde k doteku... Nebo, když na svého vladyku teď na vzříšení křičíš z plných plic "Christos voskrese" :-)

    Věděli to Cyril a Metod. I proto uspěli. Stejně tak to věděli vladykové, co jezdili po vesnicích východního Slovenska ve 20. letech minulého století. Přišli do těch malinkých dřevěných kostelíků OSOBNĚ. A získali si lidi. Papež tehdy v reakci poslal nuncia do Prahy, zkusit taky mši "v hlaholice". Na ty lidi z východu (tehdy taky Zakarpatské Ukrajiny) to pochopitelně vliv nemělo... :-) (informace z dobového tisku)

    Proto mluvím o psychosociálních aspektech, a platných pro naši situaci (malá země, malá církev).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam