WAMP_ELF: dobre jsi napsal, ze cirkev tu rozbila puvodni funkcni kmenovou strukturu, protoze rodiny pro ni byly lepe ovladatelne. postindustrialni stat pak zasel jeste dal a rozbil rodiny na jednotlive generace a institucionalizoval vychovu a formovani svych obcanu, aby si nad nimi zajistil stabilni kontrolu. pak je tezky vysvetlovat dospelym lidem, ze vzdycky nemusi platit, ze pani ucitelce se neodmlouva :)
nemyslim, ze to stoji tak, ze skautum to klapnout muze a jinym ne. zalezi na okolnostech a predevsim na tech lidech a ja verim, ze investice a drina dnes snadno oddeli zrno od plev, kdyz stale jeste je mozne zazit trochu bezstarostneho zivota "z pohodli vaseho domova" :)
skepticke reakce dokonce vitam, ale uz me unavuje to dokola vysvetlovat a navic textove a navic na spatnem miste. jsem presvedcen ze s vetsinou skeptiku mame predstavu celkem podobnou, jen je treba se shodnout na pojmech a tusenych predstavach mezi radky a pokud te to zajima, je tu pro to vhodnejsi misto
[ Odpojení se ze Systému ] kde to resit obecne a pak jeste jedno soukrome, kde to pomalu roste :)
toho co popisujes jsem si na morave vsimnul, ale smerem na severozapad mi prijde ze to trochu mizi. vsude kam se nasrali lide s mozky zdeformovanymi mestem tahle strecovska navzajempomoc dostala na frak.
vcera jsem nahodou videl posledni dil chaluparu a jak jsem na to koukal, uplne me to dojalo. ja vim je to pitoma komunisticka agitka, ale v takovem meritku to fungovat mohlo. skoda ze to soudruhum tehdy nedoslo .. kdyby v UVKSC byli jen absolventi matfyzu a UK, uz jsme treba mohli byt jinde. aspon ze pozustatky jeste funguji a doufam, ze globalni ekonomika pujde do haje dost rychle na to, abchom know-how nasich dedecku a babicek nenechali zmizet.
a to je v kostce to, o cem mluvim : komunismus funguje v malem meritku, kde se lide znaji a maji vzajemnou odpovednost. ve velkem meritku zas funguje dobre kapitalismus, ale jednotlivec se bud zadluzi, nebo necha semlit. pritom kmeny, ktere mezi sebou obchodovaly tu byly uz davno pred tim, nez to nabozenstvi - koren spousty zla a iracionality, znicilo.
ale ted fakt zpatky k bramboram nez nas nekdo smaze :)