• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYAInfračervená fotografie
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    MOTASH: Ahoj, mirrorless vs zrdcadlo jsi oddušil správně
    obecně, Sony se modifikují blbě (rozborka) - dělal jsem a už nikdy nebudu, Panasonicy špatně ostří (adjustace snímače po rozborce neservisně málem nemožná) - dělal jsem, Canon Nikon mirrorless jsem nikdy nedělal :) a mým osobním vítězem je Olympus, rekord rozborky, odstranění filtru a sborky jsou 2 piva na baru :) - dělal jsem hodně
    Nikon A, Sigma DP, Ricoh GR maj problém s ostřením - vyzkoušeno (Sigma DP nejmíň)

    filtry nahrazovat nemusíš, prostě je vyhodíš, Olympusy Ti zaostří i tak. Díky tomu můžeš experimentovat s různými vlnovými délkami, nebo třeba zkusit UV pass filtr. Což taky doporučuju, nechápu proč se tak málo používá, je s ním taky prdel.

    Takže podtrženo sečteno, Olympusy za mě nej na tenhle účel. Dělal jsem Peny od 1 po 5, s OM-D nevím, ale nebude to tolik jiné předpokládám.

    A vzhledem k tomu, že nemám co dělat, tak to klidně udělám, jen na baru během 2 piv to teď asi nepujde :(((
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    Hodlám si pořídit IR fotoaparát, ale protože jsem dost lama i v normální fotografii, dovolím si pár otázek.

    Mám v plánu pořídit nějakou bazarovou bezzrcadlovku (micro 4/3 nabo APS-C), odstranit anti IR filtr a nahradit ho IR filtrem.

    Pochopil jsem správně, že problémy s AF mají zrcadlovky - bezzrcadlovky ostří ze senzoru, kam dopadá už jen IR a mělo by to být OK?
    Existujou nějaký obzvlášť vhodný modely, po kterejch bych se měl koukat přednostně?
    Kde sehnat filtr? - jediný co mě napadlo je koupit normální kulatej a vyříznout z něj obdélníček.
    Případně, provádí tady někdo tyhle konverze? Dočet jsem se akorát o někom na slovensku.

    Díky
    DPMAN
    DPMAN --- ---
    GIF_242: já bych měl
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    než to hodím na net, neměl by někdo zájem o Canon G12 upravený na IR (vyndaný filtr) ?
    UWAKAWA
    UWAKAWA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s vyvoláváním negativního filmu Rollei 400 Infrared? Díky za tipy!
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MURHAAYA: vždyť jo, já měl jenom potřebu trochu MIMA_A uklidnit, zdálo se mi, že je trochu až moc ;)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MIMA_A: myslel jsem tím to, že v usa varují před vším co by normálně uvažujícího člověka nenapadlo viz třebas ty jejich zrcátka na autech a hláška: "Objects in the mirror are closer than they appear."

    A jako pokud se nebudeme bavit o speciální technice, která umožnuje snímat slunce, tak ti nikdo nikdy nenapíše, že je to v pohodě, klidně se tam koukej/foť. Ono to v pohodě není, ale taky to není tak, že když se "omylem" nebo nějak letmo podíváš do slunce, že by to mělo fatální následky.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    GIF_242: no vsak taky nerikam, ze kdejakej letmej zaber do slunce to udela
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    GIF_242: diky za postrehy, co myslis temi USA dogmaty, ja toto varovani cetl zrovna prave na cesiem webu, snazil jsem se k tomu dohledat cokoli mimo cesky web rybnicek, a nenasel jsem nic. Proto mi to porad neslo do hlavy..
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    jako zní to logicky, ale XY krát jsem měl v záběru slunce a nějaké poškození chipu jsem nepozoroval. (canon G12, vyndaný filtr z chipu + nasazený filtr na sklu) Asi kdybych to slunce exponoval pravidelně, tak to nebude ok. Ale z vlastní zkušenosti si myslím, že klasický výcvak tomu nějak zásadně neuškodí.

    I do toho sluníčka jsem se přes filtr podíval a kupodivu stále vidím. Jako popravdě ono se ani s klasickejma slunečníma brejlema nedoporučuje koukat přímo do slunce. Nehledě na to, že pokud nemáš opravdu 100% jistotu, že máš super skla, tak tý škody v létě napáchaš více než když se letmo podíváš co udělá slunce vs. tvůj filtr ;).

    Podobný případ je podle mě to, jako třeba když sleduješ se zrcadlovkou přes tele letadlo, a mihne se přes slunce. Tak taky prostě neoslepneš. Bude to nepříjemné, ale ne zničuící.

    Prostě a jasně když máš zdravej pud sebezáchovy, tak asi není úplně nutný se řídit nějakejma USA dogmatama.

    Ale aby to nebylo chápáno nějak milně, tak rozhodně nikoho nenabádám, aby se koukal, pozoroval, fotil nebo nějak jinak dementnil se sluncem. Pokud k tomu nebude mít adekvátní vybavení. Což IR filtry vs fotoaparát rozhodně není!
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    MURHAAYA: pres filtr do slunce by me koukat teda nenapadlo:-)

    ale diky za info:)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MIMA_A: no hlavne do slunce nekoukej pres ten filtr, protoze je tmavej a tak oko roztahne zornicku, ale paprsky co ti ublizi projdou tim filtrem. To podobny se stane s fotakem. kdyz mas kompakt tak svetlo pada na snimac celou dobu (u zrcadlovky jen zlomek vteriny) takze muze dojit k poskozeni a nemusi mit ani ten filtr. Ten filtr tam ale slouzi podobne jako u oka k zmateni toho fotaku. Automaticke objektivy u kompaktu cloni a reguluji mnozstvi svetla co dopada na snimac a na pracovni clonu ti odcloni pri ostreni a foceni napriklad.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    Ahoj, mam takovy dotaz - nekde na webu jsem kdysi cetl, ze pri foceni s IR filtrem do slunce muze dojit k poskozeni - asi senzoru. Ted na ten zdroj primo neodkazu, ale kdyby bylo potreba, tak to asi najdu, kazdopadne to byly stranky nejakeho ceskeho fotografa.

    IR obcas fotim, nikdy teda do slunce, anebo si nejakym zpusobem stinim objektiv apod... ale vrta mi to hlavou, zadne jine zdroje, ktere by pred timto varovaly jsem nenasel, naopak jsem videl IR fotky se sluncem v zaberu, jejichz vysledkem byl jeden velky lens flare, ale zadne varovani o tom, ze by to mohlo poskodit aparat jsem uz nedohledal.

    Nemate k tomu nekdo blizsi znalosti, konkretni zkusenosti?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GIF_242: udáno
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    Kdybyste se IR někdo chtěli věnovat, mám teď na prodej širokospektrální set: http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=403449
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    GIF_242: chmm, ze bych zacal zas fotit infra... na 24/1.4 by se mi vesel... ale asi ozelim :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    kdyby měl někdo zájem a chtěl tento filtr, tak ho dám za odnos ;) (pouze praha)



    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    DOTCOM: Já je dělám taky, ale hlavně na bezzrcadlech, když si seženeš E-PL1, jde udělat za 15 min v hospodě u piva
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    DOTCOM: Nejblíž kde vím a můžu doporučit je Dušan Veselý (DUVES) v Bratislavě.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    pardon za lama dotaz - dela se nekde v CR konverze na IR (tj. vyjmuti IR cut filtru a nahrazeni sklem)? Jde mi o nikoni zrcadlo (nejspis d80).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam