• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    KOKES
    KOKES --- ---
    SELECTOR_IX: kdo má energii, vládne světu:-)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    pokud bude za 4 roky konec světa, co na tom, záleží? :DDD
    KOKES
    KOKES --- ---
    aha, koukal jsem na [ NDREY @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ] tam se to dost probíralo, shodovali se na 25-30let teda. Možná pak dodávaj míň, ale drží, já nevím..
    DAW
    DAW --- ---
    Ale.. ja myslel, ze ty panely solarni maj vetsi vydrz..
    KOKES
    KOKES --- ---
    DAW: do konce ne, jen 24 let:-)
    invokuje mi to trest "doživotí", což je taky asi 20let a ne do smrti:-D
    DAW
    DAW --- ---
    Tak v australii dostane kazdej, kdo si chce nainstalovat solarni system na barak 8000 dolaru prispevek od statu.. nakonec si teda doplati jenom 2000 a ma do konce zivota zadara elektriny kolik potrebuje.. To je docela dobra politika ;-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    Souhlas, pokud se bavime o klimatizaci ve smyslu chlazeni.
    Kazdy projekt by mel zkusit resit vnitrni prostredi objektu bez pouziti klimatizace. Vetsinou to jde, minimalne zredukovat na velmi male procento puvodniho objemu. Dalsi moznost je pouziti jinych zdroju chladu nez je klasicke, ekologicky a energeticky narocne chlazeni typu lednicka.

    System hodnoceni projektantu TZB bohuzel absolutne nemotivuje k reseni domu alternativnim resenim (penize, ktere projektant dostane jsou zavisle na proinvestovane castce.. tzn, cim drazsi system, tim vice penez do kapsy.) To musi byt clovek blazen, aby resil koncepty prirozeneho vetrani, riskoval, ze to nebude fungovat (to riziko tam je vzdycky) a jeste za to dostal minimalni penize... to cloveku vydrzi jen chvili nadseni.. PRoto to v praxi vypada, jak to vypada.

    Pri pouziti FV a "skladovani" energie ve verejne siti jsem myslela na celkovou spotrebu energie ve spolecnosti. Nepredpokladam, ze pokud budeme na dome resit takove veci jako solarni system atd, nebudeme uvazovat pouziti klasicke klimatizace, ale spis prehrivani resit nejakym jinym systemem (zastineni apod)
    KOKES
    KOKES --- ---
    jinak si myslím, že dům, který potřebuje klimatizaci, je špatně navržený dům a měl by se zbourat.
    KOKES
    KOKES --- ---
    M4DLENKA: jj, díky. Já to chápu jako že to stát potřebuje nějak rozjet, než to převezmou soukromé subjekty a nemá na to peníze. Ale pokud to bude navždy, tak to bude špatně.
    Nojo klimošky. Zatím jsem jiný argument na FV neslyšel:-)
    Pokud nějak rentabilně funguje "aku po drátech" tak je to padáda a není co řešit.
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    KOKES: praxe je takova, ze diky rozsireni pouzivani klimatizace je nejvetsi odber elektriny shodou okolnosti v case, kdy nejvice sviti slunce a je nejtepleji, tj. v dobe, kdy ma FV nejvetsi zisky. Zasobnik v dratech je jiz dnes pouzivana praxe. Elektrina z FV systemu lze pomerne predvidat, tj. umime regulovat ostatni zdroje v dobe, kdy ocekavame velky vykon ze slunicka, v porovnani s vetrnymi elektrarnami neni tak narazova (i kdyz je samozrejme mene stabilni nez voda, uhli, atom...)

    Co se tyka ztraty v dratech, elektrina se (bohuzel ci bohudik) naprosto bezne posila pres nekolik statu.

    Ano, je jina cena na vykup a nakup, to nezpochybnuji. Ze to pokrivuje trh s energii je jasne, a momentalne nemam jednoznacny nazor na to , zda je to dobre nebo ne.
    Na jednu stranu to podporuje pouziti FV, tim umoznuje jeji dalsi technologicky vyvoj (co se pouziva, to se vice podporuje a rychleji vyviji), na druhou stranu, jak rikas, to platime vsichni. V mem minulem prispevku jsem se snazila vyhnout debate o dotacni politice statu (a tim mene ji obhajovat) a financi ziskovosti ci neziskovosti FV panelu. To je na dlouhou odbornou debatu s nekonecne okrajovymi podminkami. Pokud je zajem, lze resit v poste nebo na nekterem ze seminaru, ktere ti rada doporucim.
    KOKES
    KOKES --- ---
    M4DLENKA: jaksi to tak nefunguje. Výkupní cena je stanovena státem (u nás na asi 10 Kč/kWh) kdežto prodejní kolem 5Kč/kWh. Něco jako stát nemá peníze na dotování ekoenergetiky, kde je vezmeme? hm, aha uděláme to takhle: energetikům to nepřikážeme, ale zaplatí to všichni uživatelé elektřiny. Povinně. Nemýlím se?
    Zásobník v "drátech" je sice hezká představa, ale obávám se o účinnosti téhle metody. Představuji si to takhle: pokud špička v nějaké oblasti trvá řekněme 2 hodiny, proud lze vzít v místa kde špička není, tj 2 časové pásma odsuď. Což v našich šířkách představuje řekněme 2500km? To už může být nezanedbatelná ztráta v drátech.
    KUATO: pokud jsem to prolétl správně, tak ten architekt používá články primárně k ohřevu tý masivní vrstvy DuPont Energain, která pak při ochlazení uvolňuje teplo do stěn.
    DAW
    DAW --- ---
    Nevite o nejakym peknym pozemku? ;-)
    M4DLENKA
    M4DLENKA --- ---
    KUATO: ono se na to da divat i jinak.
    Lze vnimat elektrickou sit jako ten velky zasobnik, ktery zatim neumime udelat v ramci kazdeho domu... pak (bez ohledu na cenu vykupu, dotace atd) vyprodukovanou energii skladujes ve verejne siti a pozdeji si ji zase vezmes zpatky. Na to, cim a jak efektivne vytapis to nema zadny vliv.

    Pri dostatecne plose FV na strese je mozne vyrobit ze slunicka tolik energie, ze rocni bilance je nulova, nebo i aktivni. Cena FV systemu je samozrejme vysoka, a tak by se pri tomto uvazovani (pri nedotovane vykupni cene) FV nevyplatila. Nicmene lze takto postavit energeticky nulovy dum a vyresit skladovani energie, coz jak chapu je cilem teto debaty.
    KOKES
    KOKES --- ---
    jinak je to působivý baráček: http://crossway.tumblr.com/
    KOKES
    KOKES --- ---
    On to nebude tak zcela dům z místně pálených cihel:
    "Among the carefully considered products Richard has specified for Crossway, is the revolutionary thermal mass panel system, DuPont™ Energain®. Developed as a lightweight solution for low-inertia buildings, it works by absorbing ambient heat as room temperature rises (at around 22°), storing it until the temperature drops again (at around 18°), and then releasing it back into the room. DuPont™ Energain® not only improves comfort, but can also make significant energy savings too, while its lightweight structure can influence the choice of both materials and methods throughout the process"
    http://www.ecobuild.co.uk/page.cfm/T=m/Action=Press/PressID=775
    http://www.bdonline.co.uk/story.asp?storyCode=3134169
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOKES: jo, ja jsem to taky cetl, zaver fotovoltaiky je pro me zatim jasny - prakticky pro bezneho cloveka nahovno, leda pokud by chtel "parazitovat na systemu" narizeneho vykupovani el. energie z FV za premrstene ceny. Elesdy tam jasne pise - namontuj FV, stavu prodej CEZu za dotovane ceny, za utrzene prachy vytapej jedno cim.

    kazdopadne jsem zvedav, jestli s FV zasadne nepohne nanotechnologie. pak by to mozna mohlo byt i zajimave pro "normalniho" cloveka.
    KOKES
    KOKES --- ---
    KUATO: ten článek je dobrej lolek. Rudé Právo nezklamalo:-)

    tenké, lehké cihly, materiály z místních zdrojů - evidentně lepší, než moderní materiály, celý výzkum doteď se může jít zahrabat. Byly to vyhozené peníze.

    Panely vytvářejí dostatek energie pro potřeby celého domu, přebytečná energie je stále připravena k použití pro dobu, kdy slunce svítit nebude - jak? to je právě největší problém..
    nechybí.. svod..dešťové vody ze střechy - když obden nezaprší, nemejeme, nesereme, nepereme.
    Dveře domu mají podtlakovou izolaci, která funguje stejně dobře jako několik vrstev polystyrenu - ROFL. Ano, zima proudí dovnitř bez zábran.
    Stěny domu jsou vyplněny deseti tunami recyklovaných novin, které fungují také jako izolace - autor asi nosil novinky v botách:-) co až navlhnou?
    Velká okna přivádějí do domu dostatek světla, takže se nemusí tolik svítit a pomáhají regulovat teplotu uvnitř. - tak to je perla. Když je venku zima, okna topí, když je horko, chladí. wow!
    Dům stojí v Kentu ve Velké Británii - takže solární panely poskytují dost energie pro celý dům -ROFL.
    Dům, který Hawkes navrhl dle něj dokazuje, že nejnovější technologie mohou jít ruku v ruce s trendy designem. - Spíš ten článek plácá trendy hesla bez smyslu, hlavně že se to dobře čte.
    KOKES
    KOKES --- ---
    KUATO: viz [ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]
    Tam se FV teď dost propírala. Článek jsem zatím nečetl, ale víšco, jsou to novinky:-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KONNY: tohle me dostava: "Nulové domy s téměř zanedbatelnou spotřebou energie na vytápění se vyplatí, za energie se zde platí méně a investice se brzy vrátí. Tyto domy si v létě vyrobí takový nadbytek elektrické energie, jaký v zimě spotřebují.". na strese je jen par malo nejakych panelu, ktere by mohly byt fotovoltaicke, ale jakym zpusobem maji resene ukladani te elektriny, kdyz baterie (nebo obecneji - ukladani elektricke energie) jsou v soucasne dobe stale nejslabsim clankem tohohle systemu. jako u tepla bych to chapal, cetl jsem, ze staci mit dostatecne velky vymenik naplneny treba olejem (ktery se da zahrat nad 100st), treba nejakou starou x kubikovou cisternu, cele leto to vyhrivat solarnimi panely a pak z toho zitra brat teplo, ale elektrina???
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam