DRUDRIGER2: jenze domy z kameni spajene hlinou delali, protoze nic jineho neumeli. dneska mame rozvody elektriny, vody, odpadu (coz drive nebylo), takze neni vetsi slasti, nez sekat v sutrove zdi drazky na ne. stejne tak jsem slysel, jaka je radostna prace, kdyz se v sutrove zdi meni okna treba za vetsi - to musis prakticky tu zed rozebrat a pak zase jinak poskladat (a kamenne zdi se delaly v tloustce 0,7-1m!). ja mam kameni rad - mame z neho vetsinu piliru ve stodole, pouzivalo se ve chlevach, mame kamenne sklepy.. ale na druhou stranu jsem rad, ze zdi na domech (grunt+vymenek) jsou cihlove, protoze kdyz jsem predelaval barak, tak jsem si to udelal cele sam a najebal jsem se s tim i tak dost, pri predstave, ze bych to mel vsecko mit v kameni me mori.
za skromny peniz to mozna bylo, protoze meli pozemek zalevno nebo zadarmo, dum bez poradnych zakladu a cele to bylo male - moc nepestovali a moc nechovali. proste chudina. kdyz se podivas na to, jak vypadaly grunty sedlaku, kteri meli aspon 10 hektaru, tak ty zadne male nebyly. vsechny byly podsklepene (jeden sklep kobzole, druhy jabka), velke chlevy, kulny, velka stodola (protoze v male bys pri mlaceni z toho prachu zdechnul). a to uz jsme zase v jinych dimenzich.