• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    TOM
    TOM --- ---
    dnešní díl "chalupa je hra" - celý věnovaný rákosovým střechám
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/410236100112008-chalupa-je-hra/ .)
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    SOOPYMOOD
    SOOPYMOOD --- ---
    to je mozna ten rakos lepsi . ) ... na rujane na to pestujou specialni odrudu,ktera drzi dlouho ...
    SOOPYMOOD
    SOOPYMOOD --- ---
    no,hlavne ty tasky musej bejt stejny,jinak nesedej a dela to bordel ... bude to pakarna,ale stoji to za to . ) hodne stesti :))
    HLOH
    HLOH --- ---
    HLOH: Tady u nás jíl je, ale je v něm příliš písku v Ronově je keramická dílna zkusím se zeptat kde jej berou oni.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HLOH: To zní náramně. Materiál u vás v okolí máte?
    HLOH
    HLOH --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Nejlevnější ručně štípaný kolem 900 za metr...
    Bavil jsem se včera se známým keramikem a ten navrhoval postavit si pec a pálit tašky, pokud seženu zdroj laciného dřeva na topení tak to asi zkusím, šamotek na stabu 1-2kubíkové pece tu mám dost.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HLOH: Rákos určitě neproteče, jak psal kolega HLOH, musí se ho dávat velká vrstva, která po čase zvrchu uhnívá a mění se. Kdysi se dělaly šindele, jedlové zejména, dnes to umí jen málo kdo a na cenu se raději neptát, schopnost je dobře udělat a zhotovit z nich neprotékající střechu se dnes tam, kde je používají občas nahrazuje dvojtou vrstvou šindelů... Další možnost je zelená střecha, o té existuje spousta i v češtině dostupné literatury.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    TWORBO: neproteče, jaxi na to přišel?

    HLOH
    HLOH --- ---
    TWORBO: Ona se ho musí dávat docela slušná vrstva kolem 30-40 cm (záleží to na sklonu střechy)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    HLOH: ale rakos ti podle me protece
    HLOH
    HLOH --- ---
    TWORBO: Ty je prej docela věda naštípat tak aby neshnily a nekroutili se, ale už jsem nad tím taky přemýšlel a ten rákos mi přijde jako jednodušší cesta...
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    HLOH: a co dosky dreveny?
    HLOH
    HLOH --- ---
    Napadá vás, krom rákosu, jiný v přírodě dostupný materiál použitelný jako střešní krytina?
    LURA
    LURA --- ---
    SELECTOR_IX: Mně se ten dům taky nelíbí. Podle mě je to hliněnobetonový bunkr a já bych ho nechtěla, ale na druhou stranu je potřeba zkoušet nové věci. A v takovémhle případě pak můžeme spolu s klasikem říci: "Někdo musel slepou uličku lidského poznání ohledat a ohlásit světu: Tudy ne, přátelé!"
    DAW
    DAW --- ---
    A vlastně je mi jedno, jestli ten dům nakonec budu stavět ze starejch pneumatik, nebo z něčeho jinýho. Nejdůležitější mi stejně připadá ta prosklená jižní stěna. (plus samozřejmě systémy - voda, elektrika, odpad..)
    DAW
    DAW --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jo jo.. o tom už jsem slyšel.. a nakonec ještě to spojování pytlů ostnatým drátem.. prostě hotovej válečnej bunkr :)... Mě na tom nejvíc děsí ta zima a vlhko. Jeden z hlavních důvodů, proč mě zaujaly earthshipy jsou ve skutečnosti ty obrovský okna směrem na jih (samozřejmě ideálně do volné přírody :). Jednou jsem měl vlastní malou zimní zahradu a to je taková paráda, když v zimě vysvitne sluníčko a všechno se krásně prohřeje a vevnitř ti rostou kytky a ty tam můžeš sedět jen tak na lehko, nechat se prohřívat sluníčkem.. idylka..
    ILAB
    ILAB --- ---
    http://www.hostisovsky-festival.cz/news/a5-komponovany-hostisovsky-festival/
    prednasky dnes, zitra party, kdyby byl nekdo v okoli
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Když se zaměříš na historii tohoto typu stavění, tak zjistíš, že bylo inspirovány válečnými zákopy. Chápu, že ve válce, kde létají granáty, je výhodné mít stěny o tlouštce 40 cm a více. Nevidím ale důvod, proč něco takového stavět v našich poměrech. Pochopitelně, že takový dům je v mnoha ohledech mnohem lepší než konvenční dům, avšak nevidím příliš důvodů proto je u nás stavět. Čili tento typ stavby s sebou nese jisté potíže a navíc, selským rozumem vzato, vyžaduje zbytečně moc práce a tak vynaložené energie (jak dlouho asi trvá a kolik úsilí vyžaduje nakopat veškerou tu hlínu, naplnit ji do pytlů a dostat ji pak nahoru, samozřejmě že houfy dobrovolců odvádějí mravenčí práci, ne každý však jich bude mít tolik, přijde mi to krapet jako masochismus, kdyby však například opodál hloubili rybník a hlínu vozili odtud, pak by to nepochybně jistý smysl mělo, čili z principu zavrhovat takové stavění taky rozhodně nejde, na druhou stranu hlína z nově hloubeného rybníka se dá využít i k jiným účelům - např. zvýšeným záhonům, atdp.).
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Stavění ze slaměných balíků
    http://www.blisty.cz/art/53601.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam