TWORBO:
KUATO: jednak izolace NEmuze chladit, maximalne zamezovat pristupu tepla skrz zdi...
problem muze bejt prave u tech domu, ktery maj velky proskleny steny k ziskavani tepla.. v lete se musi asi hodne zatemnovat...
-----
s tou vodou me napadlo, ze by se dala destovka zasakovat do nakyho piskovyho tanku, cimz by se mohla i trochu mineralizovat a procistit, protoze pit v nasich podminkach destovku mi prijde jako kruta prasarna (od NOx-u z vejvuku, pres prachovy castice ze vseho (plasty, tezky kovy, polilky, ....)
---
dal teda nechapu ten princip "odstrihnuti" se od systemu... ano, v patnacti se mi taky libil, ale kde mam vzit milion na pozemek? a na dalsi material? dejmetomu zdi si uplacam, ale co kabely, trubky, dalsi vybaveni, pezemkova dan? ... ;]
FATALLUBA: ehmm... tvuj kamarad je frajer, jen pochybuju, ze by to tvoje cislo moh cerpat nak trvale, pravdepodobne by mel brzo nekolik zalob ve schrance..
COMODOR_FALKON: tak jsem se to pokusil spocitat, doufam, ze to mam dobre... jakej to ma ponecial, asi necham uz na zhodnoceni ostatnich..
voda ma kapacitu 4183 J/kg/, tj, pokud chces ohrat litr vody o 40°C potrebujes cca nakejch 160 000 J, 1 joule je 1 Ws, v zime ze slunce ziskas za den tak 1 kWh/m2 tj. 3600 kWs = 3600 kJ/m2 za den, tj za den z 1m2 jses sochopnej ohrat nakejch 22litru o 40°C ..
BUBLINATOR: ciste orientacne, v cr spadne tak 700mm rocne, z toho se zasakne do PV cca 1/3, tj. 230l/m2/rok = 0,6l/m2/den, denne bys moh na hektaru vycerpat nakejch 6000 l, tj necelou decku sekundovou z hektaru ... asi 7 l/s na kilometr... ale v praxi je to tak mezi 1 a 6 l/s/km2