YESHEYDO: 1. Ad pneu a pí vrtalka. - Tak tady přeci nejde o žádné koncepty či co. Už jsem tu kdysi psal, že sám bych taky nechtěl bydlet v baráku z pneumatik či odpadků (a když už, tak leda v případě, že by mi ruplo v bedně a chtěl bych být jó papežtější než papež a stavil bych dům z odpadů, co mám svým držením se při životě na svědomí). Pneu lépe drtit na kousíčky a vysypávat jím umělé trávníky dětských hřišť... Ale opět o guštu žádný dišputát. Zcela důležité je ovšem, co se mi ne/líbí, z čeho mám dobrý pocit a z čeho ne. A vedle toho pár slaměných balíků za pár stovek či několik desítek či stovek hodin práce odvedené na dusané hlíně zcela jednoznačně vítězí nad stěnou z pneu.
2. On je to zvláštní paradox, že hodně tady těchto kravinek, nesmyslností a vymyšleností, umožňuje mnohým z nás jednak dělat věci kloudnější (protože je nedělá někdo jiný a protože ti jiní mají vlivem těch kravinek a nesmyslů peníze na to naše). Co z hlediska stávajícího systému připadá v úvahu jako alternativa. Tim Jackson a Herman Daly vymyslely "steady state economics", tedy nikoliv hospodářský růst ale takové lavírování na bodě, kde zrovna jsme. Myšlenka zajímavá, leč nikde ještě nerealizovaná a obávám se, že by to dost dobře nešlo. Ale je to asi jedno, stejně patrně vstupujeme do světa, kdy už dlouhodobý hospodářský růst nebude možný.
Ad 4. Tohle funguje v pohádce. Ve skutečném světě - v tom našem - máš systém mocenských skupin, máš status quo, na jehož zachování má obrovský zájem mnoho zúčastněných (např. politiků a na ně navázaných klientelistických - podnikatelských a polo-mafiánských - sítí, úředníků, kteří mají svůj plat a post jistý a běda, jak začne téci státu málo peněz do kasičky, to se začnou zvyšovat daně, bez ohledu na to, že takovéto přiškrcení příjmů domácností a firem může venkoncem znamenat ještě menší výběr daní, třeba proto, že se zvýší množství daňových podvodů, sníží se množství daňových odvodů...). Hypoteticky, kdyby se tato ES revoluce stala masovým hnutím - což se zcela určitě nestane, už jenom proto, že lidí, kteří ES znají a zároveň vlastní dostatečně velký pozemek, je minimum -, by se to dříve či později podepsalo na chodu systému a ten, jak sám ostatně píšeš v bodě 2, nechce o žádné autonomii slyšet (pracovní doba 2 dny v týdnu by vyžadovala legalizaci schwarz systému - který tu sice v praxi už mnohde funguje, ale hlavně s tím nechoď za odbory a bojovníky za práva pracovníků a zaměstnanců - a především rozvolnění pracovní doby, tedy zavedení systému, který kupodivu některé větší provozy začaly v důsledku krize uvažovat - např. Škodovka uvažovala snížit počet pracovních dní z 5 na 4 - který je však možné zavést jen v těch provozech, které de facto vyžadují práci brigádnického ražení - kdy je jedno, jestli dneska tahám pilku já, moje máma nebo Lojzík od naproti, tedy práci neodbornou, nekvalifikovanou, která se v průběhu času moc nemění. Takovýto systém by vyžadoval především obrovské legislativní reformy, jak ošetřit odvody na sociální a zdravotní pojištění. Ale vedle toho jsou provozy, které vyžadují pravidelnou docházku pracovníků, neboť jsou dosti proměnlivé, a střídání pracovníků po dvou dnech by pro ně představovalo nepřekonatelnou překážku.
Takže tento zajímavý pokus o revoluci - vyvzdorováním - zdola možná funguje někde v polopouštích v určitých ohledech ultraliberálních Spojených států, 4. největší země na světě a přestože 3. nejlidnatější, tak stále to dělá přibližně 4krát nižší hustotu obyvatelstva než u nás, u nás to bude záležitost hrstky jedinců.