• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    CHAROKEE: Korejci vzdycky dekujou, az je to dojemne.. :)
    CHAROKEE
    CHAROKEE --- ---
    Taky slušný! No, s náma tam šla jedna Korejka co se jí stalo s obličejem něco podobného. Dali jsme jí na to nějaký prášek a ta nám tak děkovala, bylo to až dojemné:-)
    CHAROKEE
    CHAROKEE --- ---
    Týjo, tak to závist! No nejsem žádnej esoterik, ale mám pocit, že to všechno bylo tak trochu zapříčiněný tim, že jsem tam nebyla zrovna dobře naladěná. Šli jsme tam ve třech, dvě holky a kluk a proběhlo tam několik němých hádek o toho kluka:-D Ale samozřejmě taky tím, že jsem nebyla moc vytrénovaná a citlivá ke všemu co přišlo. Na začátku jsem se kamarádce skoromedičce smála, že půlku baťohu jí zabírá lékarnička a na konci, když už byla prázdná, jsem jí za tu lékárničku děkovala:-D

Příště půjdu sama, vemu fakt minimum věcí a ještě míň a zkusim tu severní cestu s trochu lehčí hlavou:-)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    štěnice mě dost zaráží, s těmi jsem se nesetkal.
    můj zdravotní problém, který jsem tam potkal, byl opar, který se mi dokázal rozlízt z pusy na obočí. vypadalo to dost nechutně, ale dali mi v burgasu nějaký antivirotika, desinfekce a mastičky, že to bylo do týdne kompletně pryč.
    nohy bolavý snad ani nemá cenu zmiňovat .o) a samozřejmě doktor v burgasu studoval v čechách, tak jsem ty masti a všelijaký aplikovadla dostal zdarma.
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    U mne vyjma klasiky, zanetu slach a timapdem nateklyho kotniku jak grep nic, zadny otravy, stenice po mne nesly byt jiny pokousany byli, zadny zraneni, zadny otravy, vlastne dost pohoda.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    No, me nastesti nepotkalo nic. Zadny pokousani od stenic, od psu. Ani jeden puchyr. Zadna otrava jidlem, nebo vodou z potoka, zadnej upal. Jen obcas pobolivala kolena, ale to jsem vyresil tim, ze jsem sestoupil z asfaltky vedle na travu a sel po ni.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    CHAROKEE: Mas pravdu, stenice.. :) Muj spatny preklad "bed bug".. :)
    CHAROKEE
    CHAROKEE --- ---
    Nooo, v nemocnici mi řekli, že jde o chinche, tedy štěnice. Ta doktorka byla srandovní, pořád obíhala kolem mě a vykřikovala: ,,Mama mía! Mama Mía!'' No když jsme tam byli teďka na podzim, tak kvůli nim i zavírali albergue... Ke konci to tam měl každej, jenže každej má tu alergickou reakci na poštípání jinou. Někdo měl jen červené flíčky a někdo měl obří pupence (jen na malíčku jsem jich napočítala 17), které se daly nahmatat i přes mikinu :-(
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    CHAROKEE: Vyrazkou si proslo tak 30% lidi, co jsem potkal. Alergie na roztoce. :)
    CHAROKEE
    CHAROKEE --- ---
    Mě osobně dost vyhovovaly lehké trekkové boty. Měly silnější podrážku, než sandále, takže mě tak moc nebolely kolena. V sandálech bez ponožek mi jednou v tom šíleném vedru popraskaly paty do masa a samozřejmě i do krve (v místech, kde se mi před tím několikrát udělaly puchýře) a nedočkavé hejno much se třáslo na to, až mi do toho nakladou vajíčka... Ještě teď je mi z té představy blbě. Byla jsem v té době, kdy jsem šla takový hromosvod katastrof - neustále se mě kolemjdoucí poutníci ptali na to, jak mi je (moje puchýře, zničená kolena, vyrážka a mnoho dalšího byli pověstné).

Co vy a vaše trápení na cestě??
    PITEL
    PITEL --- ---
    ATOMIKS: claro ;o)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    PITEL: „donde es Supermercao“ je, myslím, gramaticky špatně .o) ne že by to vadilo. ale spíše bych řekl, že základní šp fráze je "hola, me llamo ..." a pak už jde všechno tak nějak samo a třeba se vyhneš i tomu supermercau.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    PITEL
    PITEL --- ---
    Svatojakubská cesta

Poprvé jsem o ní slyšel od spřáteleného kolegy z práce, cestou na oběd. Jeho popis ve mně vyvolal nádhernou představu nekonečné procházky po sluncem zalité pláži podél Atlantiku. O pár let později s tím přišel další kamarád, jaký to byl jedinečný zážitek a nakonec jsem dostal k narozeninám knížku Poutník od Paola Coelha, která ji popisuje. Pak už byla jen otázka času, abych si ty tři indicie v hlavě pospojoval a pochopil, že mám jít taky.

Svatojakubská cesta vede z místa rodiště do Santiaga de Compostela v severozápadním Španělsku, kde jsou v překrásné katedrále z přelomu 11. a 12. století uloženy údajné ostatky svatého Jakuba. Podstatná část poutníku vyráží až z hranic Francie a Španělska, kde se rozsáhlá síť evropských tras spojuje v Camino Francé a Camino del Norte. První z nich, Francouzská trasa je nejvíce frekventovaná, vede přes Pyreneje, vnitrozemím přes řadu měst a památek a má okolo 850 km. Severní, pobřežní trasa lemuje oceán, vede hodně přírodou a lesy, je o trochu delší a hlavně klidnější.

Vybral jsem si, mému srdci bližší, Severní cestu, sbalil si skutečně jen to nejnutnější a s obřím 17 kilovým baťohem jsem pak za celou dobu potkal jen jednoho Ira, který táhnul víc krámů než já. Na druhou stranu, měl jsem s sebou i praktické věci. Například houpací síť se hodila co chvíli. Na cestu, kterou většina poutníků ujde za měsíc, jsem měl přes 7 týdnů a nebylo se tedy kam hnát. Ostatně, bylo to velké štěstí, nejsem žádný velký chodec a prodloužením odpoledních procházek se psem Fidem v rámci příprav, jsem kondici příliš nenabral. Předháněli mě i důchodci. Zvlášť se mi vryly do paměti dvě Němky vyzbrojené miniaturními baťůžky, sportovním oděvem a trekingovými holemi, které mě přímo předběhly. Nejdřív jsem slyšel jen dusot a klapání holí a pak už je viděl jen zezadu. Nechápu, jak mohl Mácha v pochybné obuvi, případně bos, ušlápnout na svých poutích přes 50 km za den. Sám jsem byl rád za polovinu.

Vůbec ohledně bot, které jsou pro poutníka bezesporu tím nejdůležitějším artiklem, se vedou rozsáhlé diskuze. Jeden tábor je zastánce lehkých sportovních tenisek či sandálů a druhý těžkých kotníkových pohorek. V tomto směru doporučuji předejít strádání, opatřit si oboje a podle počasí a terénu střídat. Dále považuji za vhodné vybavit se tištěným průvodcem, ve kterém bývají uspořádané veškeré potřebné informace podle denních etap. I zde jsem zaznamenal vášnivé debaty mezi vlastníky žlutého průvodce, obsahujícího víc informací, a červeného průvodce, který má lepší mapy, zakončené zpravidla zdárným spojením obou informačních zdrojů.

Svatojakubská cesta je od roku 1993 na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Na území Španělska je pro poutníky vybudováno kompletní zázemí zahrnující podrobné značení cest, poutní ubytovny, informační centra, převážení zavazadel a další vymoženosti, takže jít může skutečně každý. Například jedna noc v albergu (ubytovně) stojí 5 – 10 EUR a poutnické menu, zpravidla formou „sněz kolik můžeš“ 8 – 10 EUR. Bezproblémové je i pití, téměř na každém rohu je nějaká studánka či malá kašna s pitnou vodou.

Den poutníka začíná brzo ráno. Ubytovna se zavírá většinou před osmou a je dobré ji předtím opustit. Snídani někdy udělá hospitalero (správce), jindy musí člověk sám, kuchyně bývá k dispozici. Záhy jsme tedy na poutní stezce. Někdo chodí sám, někdo ve skupinkách a je úplně jedno, jak vlastně vyrazil, na co je zvyklý, nebo co měl v úmyslu. Vůbec mi přišlo, že většina plánů brala za své a byla nahrazena lepšími, které vznikly spontánně, tak nějak za pochodu, případně ve spojení s těmi, se kterými jsme byli na stejné vlně.

Ráno a dopoledne se jde nejlíp, není ještě takové vedro a cesta dobře ubíhá. Obchod a pekárna se nachází v každé větší vesnici a pro lepší orientaci je v této souvislosti praktické využít základní španělskou frázi „donde es Supermercao“. Kouzlo spočívá v tom, že se můžeme kdykoli zastavit, odpočinout si, zazpívat si, vykoupat se, najíst se, zdřímnout si, podle toho, co se kdy zrovna hodí. Na to dostat se do další ubytovny máme celý den, delší etapy lze případně půlnout. Navečer se pak dotrmácíme do albergu, prokážeme se credencialem (průkazem poutníka), obdržíme do něj razítko a počínáme si již téměř jako doma. V případě, že ubytovna nemá prádelnu, vypereme si v ruce například mýdlem s jelenem, popřípadě necháme věci alespoň vyvětrat venku na šňůře. Zhasíná se v deset a obecně se doporučuje usnout co nejrychleji. Nocuje se obvykle ve společných ložnicích se spoustou lůžek a nejeden poutník chrápe. Kolem půlnoci se pak rozjíždí chrápací koncert na plné obrátky, drahocené vteřiny ticha jsou čím dál vzácnější, až chroptění neustává vůbec. Dobrým řešením, které jsem viděl často aplikovat, mohou být špunty do uší.

A tak to jde den za dnem. Čas, který během prvních dnů v překvapení přibrzdil, se začne znovu rozbíhat, domovem se stane cesta. Sem tam přijde nějaká vzácná chvíle a poodhalí nitky, spřádající realitu kolem nás. Vypadá pokaždé jinak, jednou má formu večeře, ke které vás ostatní poutníci přizvou jako na zavolanou, podruhé písničky v místě, kde bydlí láska, jindy potůčku přes cestu, podchodem pod dálnicí s úžasnou ozvěnou, trsem čtyřlístku, nebo setkáním s někým na koho právě myslíte uprostřed pustiny. To, jak se v takových chvílích člověk cítí a co vidí je pravděpodobně důvodem, proč se většina lidí vydává znovu a znovu na cestu.

Je krásné vidět, jak to na světě chodí.
    PITEL
    PITEL --- ---
    nj tak ja to teda prepisu ;o) ...a tak se mi to libilo, kdyz sem to napsal!
    WOPICE
    WOPICE --- ---
    ja tam ani nic takovyho nezazila...to zazivam v dennim realite tyhle veci :)
    BIRK
    BIRK --- ---
    PITEL: radeji bych zustal nohama na zemi a psal bych to popisne nez tahle oslava duchovna a newage zaroven...na me je to moc sladky sorry
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    PITEL: Uz prvni veta me odradila od cteni, sorry.. :)
    PITEL
    PITEL --- ---
    mam za ukol napsat clanek o Caminu, takze sem davam beta verzi:

Camino di Santiago
    To podstatné, žhnoucí jádro, stejně nejde vystihnout. Prostě to každý musí zažít sám, na vlastní kůži, na vlastní duši. Jak byste popisovali život někomu, kdo nikdy nežil? Tak vzdálené od běžné reality, že neexistují slova, kterými by se dalo popsat. Rozum zůstává stát… Je to jako…
    Zemřít. Nechat život za sebou, všechno co nás v něm utváří, odrazit se a skočit.
    Znovu se narodit. Na cestě. Jít a jít a jen zírat na zázraky, které za oponou osobnosti zůstávají skryty. S jasným vědomím, že to všechno, už odněkud, přeci tak dobře, znám.
    Kamarád měl takový hezký příměr k puzzle. Být jedním z dílků, kterého utváří do značné míry ostatní, okolní, tak, aby mezi ně pasoval. Po cestě pak ostatní zmizí a člověk se transformuje do podoby, která je mu ryzí. Fluidní okolí to dovoluje. A tak se stane skutečným, sám sebou.
    Jenže všechno jednou končí a po týdnech putování, jdouc vstříc cíli cesty, přichází uvědomění, že se blíží další smrt.
    Jediné co skutečně mám, je tento okamžik. Děkuju. Miluju Tě.
    Odevzdat se, znovu za sebou spálit mosty, prožít nejkrásnější západ slunce na konci světa a…
    Znovu se narodit. Do starého puzzle. Ale jiný. S vědomím, jak snadné je změnit svět.
    A to pak skutečně udělat.
    MIGHT
    MIGHT --- ---
    Camino 2x 800km v keen sandálech (a ponožkách) ... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam