• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIOJANDREVOSTAVBY
    SWARAJ
    SWARAJ --- ---
    AQUALOCO:
    GECKO: Podrobnosti přesně nevím. jak je psáno, tak zkouška proběhla dle platných evropských norem. stojí zatím Aleš Brotánek, architekt, který se dlouho zabývá stavbami pasivních domů i s použitím slaměných balíků, ovšem díky absenci tohoto testu byly vždy využity nosné dřevěné konstrukce. Předpokládám, že využili nosnou stěnu o tl. 60cm. Zkusím zjistit podrobnosti.

    Je jasné, že odřezky hořejí jinak, než stlačený balík, kde je obtížný přístup kyslíku a navíc je chráněn omítkou. U dřeva je taky veliký rozdíl, pokud je profil hoblovaný anebo jen syrový... odolnosti při požáru jsou pak rozdílné.

    Jinak existuje x staveb tohoto konstrukčního řešení v Dánsku i jiných zemí (tuším Skotsko taky). Dokonce i u nás jsou nějaké postaveny (znám člověka, který se výstavby účastnil a je založena na okurkových lahvích). Základní vtip je v ochraně slámy pomocí vhodných omítek a řešení soklu stavby (nejvhodnější řešení je na patkách s provětrávaným prostorem pod stavbou). balíky jsou dány na vazby, v rohách pak zpevněny buď dubovými kolíky či kramlemi. Patro slouží jako ztužení v horizontální rovině (dřevěná rámová konstrukce s jakýmsi dřevěným věncem), která zajišťuje rovnoměrné sedání stavby (s tím je třeba počítat). Okna a dveře třeba řešit osazením do dřevěných rámů.

    Při vhodném řešení detailů a ochrany zdiva vůči vlhkosti není důvod pochybovat, že by nevydržela potřebnou životnost 60-80let.


    ZATAMOKO: Pokavad dodržíš přesnou skladbu a budeš mít k dispozici certifikát, tak se tím ohánět můžeš. Nevím, jak to bude s licencí. každopádně do spalné zkoušky nasypeš třeba 0.5mil Kč, takže je otázkou, zda know how bude volně přístupné.
    GECKO
    GECKO --- ---
    HONANEK69: Jestli nekomu praska cely patro, je to proto, ze to je blbe udelany a ne proto, ze pouzil surovy drevo na stavbu. KVH se zmenou vlhkosti nakonec taky pracuje, Jinak ta vlna se nutne osetrovat nemusi, je to nejaka ochrana proti molum tusim... zase... ono i tu drevenou konstrukci vetsina lid inapousti sajrajtem proti skudcum... atd... Co se tyce difusne otevreny konstrukce.. no nevim, kdo cim z koho taha penize... selskym rozumem to vyapda docela jasne,, kdyz je konstrukce difusn otevrena, vlhkost, ktera do ni pronidne z ni muze ve smeru postupu uniknout... proto tolik nevadi, kdyz tam nejaka vlhkost pronikne... kdyz je difusne uzavrena, tak nema vlhkost kam utyct (nebo am cestu vyrzazne ztizenou), coz je spatne a proto ze velmi potrebne vlhkosti v pruniku do konstrukce zabranit... coz se mnohem snaz rekne nez udela a reseni problemu je nasledne nakladne az skoro nemozne... si to preber jak umis...


    HONANEK69: To se meni v case... cenik anjdes na www.canabest.cz Ja ji kupoval v dobe, kdy byly vsechny izolace docela drahy a Canabest mel zrovna nejaky nizsi ceny, takze to sice bylo drazsi, ale ne o moc... krom toho jsem na pomerne velkou cast stavby pouzival izolaci ze surovyho konopnyho vlakna primo z tirny a to je pomerne levny (cca 12 - 14 Kc / kg a na 1m3 izolace potrebujes cca 50 kg).

    HONANEK69
    HONANEK69 --- ---
    GECKO: a jak tak konopna izolace vychazi cenove?
    HONANEK69
    HONANEK69 --- ---
    GECKO: zivotni prostredi dejme tomu, prace s materiálem ktery je ipregnovanan nejakym sajrajtem, to nevim jak je prijemna. Pokud je impregnovano tak take nasava vlhkost? Uznavam ze prace s vatou je priserna, sam ma za sebou pres 1tis metru. Osobne se mi ta myslenka izolovat prirodnim materialem moc libi, ne kuli stope na zivotnim prostredi, ale na zlepseni prostredi v dome, ale vzhledem k tomu ze se musi matriál stejne nejakou chmikalii nalejvat tak nevim nevim...

    GECKO:prave diky tomu sesychani praska u znameho cele patro (sdk na profilech)

    GECKO: SDK mam pridelano vsude na profilech, nikde nic neprasaka..

    GECKO: porad ve me hloda nazor ze ta difuzne otevrena stavba je jen tahani penez z lidi, není nekde nejaky srovnani nejaky clanek kterej se tomu venuje(ne PR :) )?
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    HONANEK69: nevylučuju, měl jsem na mysli dif. otevřenou stěnu, čímžto se vlhkost může vypařit mimo ní.. obecně vim co dělá uzavření stěny, možnost jejího orosení mě neláká, samo že zkušeností bude víc za pár let ,)
    ZOM664
    ZOM664 --- ---
    To osbčko nebo vodovzdorná překližka by se daly použít. Máš pravdu.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ZOM664: No a ted kde je rozpor s difusne otevrenou stavbou?

    Difusne otevrena konstrukce znamena, ze smerem, kde je obvyke nizsi parcialni tlak vodnich par (tedy v zime z interieru smerem ven - a potiz je v zime), je konstrukce poskladana tak, aby difusni odpor jednotlivych vrstev klesal... Zevnitr by dum utesneny byt mel, pravda pak se casto nepouziva igelitovych folii, kd eje provedeni znacne sporne ale treba OSB PD s prelepenymi spoji... a hlavne zvenci je treba pouzit material s nizkym difusnim odporem a nezalepit to cementovou sterkou (vicemene to predpoklada odvetranou fasadu). Takze dum muze byt difusne otevreny a pritom projit BD testem. Ja treba mam skladbu zevnitr ven:

    - vapenny stuk
    - cementove flexilepidlo
    - desky stramit 6cm
    - izolace z konopneho vlakna 20cm
    - Hofafest UD 6cm
    - lat 4cm
    - odvetrana fasada ze skladanych modrinovych prken.

    Vypoctem to vyhovuje difusne otevrene skladbe. Pasivni ten dum asi uplne neni a BD testem by neprosel, ale mj. kvuli kamnum s externim privodem vzduchu a kominu.

    Jinak Zelena usporam byla zlocinem od sameho pocatku a to zejmena kvuli nastavenym podminkam.
    ZOM664
    ZOM664 --- ---
    GECKO: Oprava. Asi by si dohnal ztráty ke , kterým dojde neřízenou výměnou vzduchu , ale nejspíš by tě to vyšlo mnohem dráž. Jestly víš o nějakém způsobu jak to udělat za rozumné peníze tak se rád nechám poučit. Dokonce i pro dotaci na zelenou úsporám musíš splnit blower door test.


    citace ze dvou firemnich stránek:
    Zvláštní důraz u pasivního domu je kladen na vzduchotěsnost všech částí budovy. Čerstvý vzduch se do obytných místn. přivádí pomocí automatického větracího zařízení s rekuperací tepla. Z odváděného vzduchu se odebírá teplo, kterým se ohřívá přiváděný čerstvý vzduch.

    Podmínky pasivní stavby

    - dokonalé utěsnění objektu. Chceme-li málo protopit, je třeba vyloučit nekontrolované úniky tepla netěsností stavby. A zde máme i možnost ověřit tuto kvalitu u reálně provedené stavby pomocí tzv. Blower Door testu. Opět zde ale platí, že čím je stavba komplikovanější, čím více složitých detailů obsahuje, tím výrazněji klesá možnost učiniti jí těsnou.
    GECKO
    GECKO --- ---
    HONANEK69: No ona se moc nepouziva.. ale jinak treba proste proto, ze chces pouzivat materialy, ktere vygenerovaly co nejmensi stopu v zivotnim prostredi, pak takytreba proto, ze je prijemna na praci a nekose a nepicha a pak taky treba proto, ze ovci vlna (stejne jako konopne vlakono) dokaze vlhkost absorbovat do celeho sveho objemu a pak ji zase vydat do prostredi. Takze kdyz nekde z nejakeho duvodu pronika lokalne vic vlhkosti do konstrukce, vlhkost se absorbuje do velkeho objemu, odkud se odvetra a izolacni hmotu to neposkodi. Tohle cedic nebo sklo neumi, vlhkost zustava na malem prostoru a dojde mnohem drive ke kondenzaci.


    HONANEK69: No kdyz to nevadi vdou az trojnasobna cena proti rezivu z pily, tak proc ne. Nicmene surovy rezivo popraska, coz nicemu nevadi a pokud je dobre zabudovane do konstrukce, nezkrouti se.


    HONANEK69: SDK se nema pridelavat primo na konstrukci ale na "plovouci" rost. no i to KVH bude pracovat.... Jinak difusne uzavrena stavba je narocna na preciznost provedeni a to je obecne potiz...


    ZOM664: Nevidim duvod, proc by nemel jit udelat difusne otevreny pasivni dum.
    ZOM664
    ZOM664 --- ---
    HONANEK69: Difuzně uzavřená stavba by měla být provedená precizně a je tam riziko lokálních průniků vlhkosti když se někde parozábrana poruší, proto jsou difuzně otevřené stavby lepší jsou nadimenzované na to že to co bnikne do pláště se zas odpaří. Na druhou stranu pasivní dům difuzně otevřený neuděláš.
    HONANEK69
    HONANEK69 --- ---
    AQUALOCO: já mám 700m2 SDK a žádné zásádní praskání po třech letech jsem teda nezaznamenal. Proč vylučuješ difuzně uzavřenou stavbu máš nějaké konkrétní poznatky?
    HONANEK69
    HONANEK69 --- ---
    AQUALOCO: fakt pekny. taktez jsem na stavbe pouzil vsude KVH, kamrad stavel krov z mokryho a pekne se mu to ted krouti a praska.
    HONANEK69
    HONANEK69 --- ---
    a muze mi nekdo prosim rict proc se pouziva ovci vlna na izolaci? To mi prijde trosku jako zvracenej keltskej eko masochismus (jeste napoustet nejakym jedem???)
    GECKO
    GECKO --- ---
    AQUALOCO: Profil rhorm nevim, ale jako proste prkno, co ma hrany do sikma (takre prurez je kosodelnik) a klade se s mezerou? To mam presne taky,,, hoblovali jsme to a frezovali z modrinovych prken :) velka zabava a pak to natirat. AAle vypada to super...

    Jinak s tu vlnou.. mam prave za to, ze lanolin se z ty vlny musi vyprat, jinak zlukne a vlna se zkazi... a vyprani a primerene odstraneni necistot je prave ten problem. Vypranou vlnu by bylo lepsi namykat, pak se to jeste napleta na sitku a dela se z toho rohoz. Zhodou okolnostito v CR dela pan Tuvora z Liberce, cena je ale bohuzel nesmyslna... a sehnat jen vyprane rouno se mi nepodarilo...

    Vlastni technologie prani vlny neni zase tak slozita, v mensim mnozstvi by to slo udelat i "nakolene" ale nechtelo se mi to resit. Pak se jeste vlna napousti nejakym sajrajtem proti skudcum a ten neni zrovna pristupny, je to slusnej jed. Prumyslovy prani je narocny jednak energeticky a jednakl je problem, co s odpadni vodou, ktera vznikne, a pokud jsem vedel, nebyl v CR zadny provoz, co by to delal.
    GECKO
    GECKO --- ---
    SWARAJ: nechci to nijak zpochybnovat, ale chtelo by to vic podrobnosti, zejmena o presnem provedeni te konstrukce, jejich statickych schopnostech a podminkach a prubehu te zkousky.

    Jinak moje zkusenost. Pouzival jsem na interier Stramit (www.ekopanely.cz) coz jsou desky ze slamy slisovane pod vysokym tlakem a potazene kartonem. Tloustka desky 6 cm, deska je tvrda a tezka.


    Deska sama o sobe je vpodstate nehorlava, kdyz na to sahnes autogenem, ocoudi a trochu opali se ten karton (prakticky vyzkouseno, topenar pri svareni kotlovyho okruhu parkrat udelal, demonstrace je i na strankach vyrobce jako video). Nicmene, kdyz jsem odrezky a zbytky narezal na dostatecne maly ousky, aby se daly spounout do peter, tak horely docela fajne a zednici si s tim v zime pri delani vnitrnich omitek pekne topili :)
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    SWARAJ: o jaký tloušťce byla ta testovaná "zeď - šířka balíků? jaká je trvanlivost takový stěny? na stránkách maj aktuality 2 roky starý..
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SWARAJ: touhle zkouškou je/bude možné se ohánět, kdybych takto chtěl stavět?
    SWARAJ
    SWARAJ --- ---
    Nevím, jestli jste zaregistrovali, ale tenhle rok byla udělána spalná zkouška na konstrukci, kde slaměnné balíky plní nosnou i tepelně izolační funkci!!! A tím se dá ušetřit pěkná řádka stotisíců na pořízení bydlení.

    viz. Občanské sdružení EKODŮM oznamuje, že 30. 6. 2011 seuskutečnila
    historicky průlomová požární zkouška, která prokázala:
    NOSNÁ STĚNA ZE SLAMĚNÝCH BALÍKŮ ZKOUŠENÁ POŽÁREM NEHOŘÍÍ!!
    Touto událostí se otevírají zcela nové možnosti v oblasti výstavby
    pasivních domů s minimalizovanou ekologickou stopou
    při výstavbě. V požární zkušebně PAVUS ve Veselí nad Lužnicí byla
    zkoušená konstrukční stěna z nosné slámy (bez
    jakékoli další podpůrné konstrukce) omítnutá ze strany interiéru
    hliněnou a vně vápennou omítkou. Zkouška pod statickým
    zatížením byla ukončena až po neuvěřitelných 139 minutách, a stěna ještě
    stále neprohořela!

    Výhodou této konstrukční technologie je zjednodušení a zlevnění stavby
    (tzv. Low-tech a Low-cost), její vhodnost i pro
    svépomocnou výstavbu s využitím zemědělského odpadu v místě stavby, tedy
    s minimem nároků spotřeby energie na
    dopravu. Vynikající tepelně izolační vlastnosti slámy jsou výhodné
    především pro pasivní domy a balíky slámy prokázaly, že
    jsou jako jediný materiál schopny splnit kromě tepelně technických
    vlastností i nároky na statiku v požáru dosahujícím
    teplot blízko 1200°C.
    Protože zkouška proběhla již podle "společné evropské legislativy", bude
    možné její výsledky využívat ve všech zemích EU.

    První projekt, který touto technologií pravděpodobně bude realizován,
    vznikne v Ekoparku ODOLENA VODA o.p.s. Prosperita.
    Stavby Ekoparku by měly sloužit k vývoji nových technologií pro PD a
    nabídnout veřejnosti možnost pobytu v pasivních domech na zkoušku,
    které budou realizovány v různých stavebních technologiích.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    GECKO: navrhnul sem si to sám, dělal jsem libereckou architektůru, obklad je profil Rhom se zkosenými hranami, pro hofáč jsem taky posílal kamion na Slovensko;) KVH z jednoho prostýho důvodu, a to, že jsme to chtěli hned zaklopit a nečekat 2 roky na vyschnutí a pokroucení, třeba to byla zbytečnost, ale to už se nedovim, nebo někdy pozdějc..

    blog nemám, nejni čas:)
    GECKO
    GECKO --- ---
    AQUALOCO: Nemas nekde blog, nebo vic fotek... libi se mi to... kdo to navrhoval?

    Jinak ja daval 6cm UD, kupoval jsem 2. jakost primo na slovensku kvuli cene... Jam mas ten obklad? TO nevypda ako palubky...

    JInak vsechno KVH, ty ses blazen.

    Me drevo z pily stalo cca 250 tKc a prace tesare asi 100 tKc, k tomu pah hodin jerabu a podobny mechanizace. Jo, ta prace byla vcetne desek zvenci na cely stavbe a podbiti strechy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam