• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí

Toto je klub pro majitele a zároveň pronajímatele nemovitostí.

Měl by se zabývat všemi právními i praktickými aspekty vlastnictví a pronájmu bytů. Dobré i špatné zkušenosti vítány. Stejně tak je možné zde debatovat o investicích do nemovitostí (ovšem opravdu o investicích, ne o nákupu pro vlastní bydlení).
    Co má a nemá být v nájemní smlouvě? Na co má právo pronajímatel a na co nájemník?

Pro začátek bychom mohli třeba dávat dohromady špatné zkušenosti s nájemníky a vymýšlet způsoby, jak podobným nepříjemnostem předcházet.
    rozbalit záhlaví
    GREVE
    GREVE --- ---
    LUCIANA: Důležité je to, co máte ve smlouvě, podle toho se to řídí. V tom paragrafu není napsáno, že to nelze udělat jinak, pokud se obě strany dohodnou.
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    GREVE: no právě že podle tohohle to tak udělat nejde:
    § 686a
    (3)Pronajímatel je oprávněn tyto prostředky použít k úhradě pohledávek na nájemném a k úhradě za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu nebo k úhradě jiných závazků nájemce v souvislosti s nájmem, přiznaných vykonatelným rozhodnutím soudu nebo vykonatelným rozhodčím nálezem nebo nájemcem písemně uznaných. Uvedené pohledávky má pronajímatel právo započíst proti pohledávce na vrácení úhrady podle odstavce 1. Nájemce je povinen doplnit peněžní prostředky na účtu u peněžního ústavu na původní výši, pokud pronajímatel tyto peněžní prostředky oprávněně čerpal, a to do jednoho měsíce.
    (4) Po skončení nájmu je pronajímatel povinen vrátit nájemci nebo jeho právnímu nástupci složené peněžní prostředky s příslušenstvím, pokud nebyly oprávněně čerpány podle odstavce 3, a to nejdéle do jednoho měsíce ode dne, kdy nájemce byt vyklidil a předal pronajímateli.
    GREVE
    GREVE --- ---
    LUCIANA: Pokud nejsou žádné další problémy, tak mu při ukončení nájmu vrátím kauci sníženou o škodu. Bez ohledu na to, jestli se mu to líbí nebo ne.
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    Dotaz na pronajímatele bytů: když vám nájemník něco poškodí, vy mu to chcete strhnout z kauce a on to odmítne uhradit, jak budete postupovat dále? vrátíte mu kauci nebo ji budete zadržovat?
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    ceka se ......... podle kvality bytu, dostupnosti dopravou, vysi najemneho, sousedama, lokalitou...
    GREVE
    GREVE --- ---
    TOMAS: Určitě je to na dlouhý povídání, ale pro začátek by mě zajímalo, jestli je nebo není problém vůbec byt pronajmout (tj. čeká se na nájemníka měsíce nebo dny?) a jak moc závisí fluktuace lidí na pracovních možnostech v regionu.
    GREVE
    GREVE --- ---
    TOMAS: Ale ne. Cokoliv menšího než jsou krajský města. Asi tak do 50 tisíc obyvatel - to, kde se nepohybujou VŠ studenti.

DAMIAN: To je jasný, ale co třeba města, odkud se dostaneš do Prahy maximálně jednou za měsíc? :-)
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    GREVE: ale rekl bych, ze vsechny nuance je na delsi rozhovor u piva :-)
    DAMIAN
    DAMIAN --- ---
    GREVE: ve středních čechách bez problémů :)
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    GREVE: co povazujes za maly mesto?? vsechno krom praglu?
    GREVE
    GREVE --- ---
    Jak vypadá pronájem bytu na malých městech? Je to velký problém?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MISHUGE: pokud se ptáš na to, zda návrh na vklad se podává po podpisu SOSBK nebo KS, tak ano, určitě si to nech zkontrolovat od právníka.

MISHUGE: návrh na vklad se podává po podpisu kupní smlouvy, to už jsem psala tady:TRISSIE. Katastr rozhoduje o návrzích v tom pořadí, v jakém byly podány. Tedy po podání návrhu na vklad vlastnického práva může sice původní vlastník podepsat třeba pět kupních smluv s někým jiným, ale pokud ta první smlouva je bez vad a KN podle ní to vlastnické právo zapíše, tak všechny další smlouvy, které by byl podepsal ten původní vlastník, KN automaticky zamítne.

Průser je ovšem ve chvíli, kdy ta první smlouva pro vady není zapsaná.
    MISHUGE
    MISHUGE --- ---
    TRISSIE: mel by navrh na vklad upravit pravník? v MFdnes jsem četla tento nazor..
    MISHUGE
    MISHUGE --- ---
    TRISSIE: ano, rekla jsem to dost jednoduse a neuplne..
    jen jedna vec mi neni jasna, kdyz dam navrh na vklad..mam vsechny nalezitosti, vklad KN prijme tak uz prodavající nemuze s nemovitosti nijak nakladat?

Dohadujem se na jedne veci: Podpeisujem SoBS a na zaklade teto smlouvy nam budou schvalovat v bance uver, pokud ho schvalí může se podepsat Kupní smlouvu..
    V jaky moment se podava navrh na vklad? pri podpisu SoSB nebo Kupní smlouvy..
    Mam tu jednu verzi, neoverený vyrok, že pri navrhu na vklad se čeka na VYJADRENI katastru,jeslti je vsechno tak jak ma a pak dojde k prepisu. Nejde mi dohlavy ten casovy usek, kdyz se ceka na vyjadreni. muze v tu dobu prodavajci jestle treba nemovitost zadluzit?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MISHUGE: no, docela mi tam chybí ten mezikrok, že podepíšeš smlouvu kupní a tu přiložíš v patřičném počtu stejnopisů k návrhu na vklad vlastnického práva do KN. S budoucí kupní tě samozřejmě pošlou do někam a na katastr se nedává žádost, ale návrh na vklad. Tolik odborná terminologie.

Co se týká zápisu vlastnického práva, ten katastr provede pouze v případě, že ve smlouvě nejsou žádné zásadní chyby (nebo chyby katastrem vyhodnocené jako zásadní, což nemusí být totéž...). Po provedení zápisu ti katastr pošle jeden stejnopis smlouvy s vyznačením doložky provedení vkladu. Od převzetí smlouvy začínají běžet určité lhůty (pro podání přiznání k dani z převodu a tak dále)
    MISHUGE
    MISHUGE --- ---
    muzu se zeptat: na prevod nemovitosti v katastru?
    Podepisu smlouvu o smlouve budoucí, podam zádost na KN a zajíma me tento moment.:Musím čekat na nějaké vyjadrení KN,že mi udělají přepis? nebo proste prijdu zazadam a kdyz mam vsechny potrebne zalezitosti(smlouvu atd) zapis proste musí probehnout(tedy jde mi o to,zda čekam na nejake vyjadreni kn)
    děkuji..
    GREVE
    GREVE --- ---
    TOMAS: Jak kde, i dneska se dají sehnat levné byty. Otázka jenom je, jak moc ty ceny příští rok spadnou. Jestli o 20%, tak se dá kupovat i dneska, jestli o 50%, tak se určitě vyplatí počkat. Jak ale může stát byt v Tanvaldu milión taky nechápu. Možná kvůli blízkosti hor?

Jakou cenu považuje za adekvátní u bytu na maloměstě. Co všechno na ní má vliv?
    GREVE
    GREVE --- ---
    TOMAS: Jak kde, i dneska se dají sehnat levné byty. Otázka jenom je, jak moc ty ceny příští rok spadnou. Jestli o 20%, tak se dá kupovat i dneska, jestli o 50%, tak se určitě vyplatí počkat. Jak ale může stát byt v Tanvaldu milión taky nechápu. Možná kvůli blízkosti hor?

Jakou cenu považuje za adekvátní u bytu na maloměstě. Co všechno na ní má vliv?
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    cenova bublina je vsude... kdyz v Tanvaldu (pardon, ale prdeli sveta) prodavaj byty za milion....a neni tam prace, lidi, proste nic... neco je spatne
    GREVE
    GREVE --- ---
    Co myslíte, má smysl investovat do levných bytů na maloměstech a spekulovat na vzrůst jejich ceny v horizontu asi tak dvou-tří let? Hodně lidí radí čekat, jak se vyvine finanční krize; podle mě ale v příštím roce klesne výrazně spíš cena bytů ve větších městech, kde existuje cenová bublina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam