• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí

Toto je klub pro majitele a zároveň pronajímatele nemovitostí.

Měl by se zabývat všemi právními i praktickými aspekty vlastnictví a pronájmu bytů. Dobré i špatné zkušenosti vítány. Stejně tak je možné zde debatovat o investicích do nemovitostí (ovšem opravdu o investicích, ne o nákupu pro vlastní bydlení).
    Co má a nemá být v nájemní smlouvě? Na co má právo pronajímatel a na co nájemník?

Pro začátek bychom mohli třeba dávat dohromady špatné zkušenosti s nájemníky a vymýšlet způsoby, jak podobným nepříjemnostem předcházet.
    rozbalit záhlaví
    DED
    DED --- ---
    GREVE: trh s nemovitostma je nizko, ocekava se narust trznich cen, dobre ne dvojnasobny ale nejaky vyraznejsi narust by tam byt mohl. dalsim duvodem je dostaveni tunelu blanka i kdyz tento fakt uz bude pravdepodobne do te ceny zahrnut
    GREVE
    GREVE --- ---
    DED: Dům pěknej, ale strašně malej. Jenom 9 bytů, to se mi zdá jako příliš málo. Zkus si spočítat roční výnos z pronájmu.
    Podle čeho usuzuješ, že bude mít dvojnásobnou cenu?
    DED
    DED --- ---
    + jake jsou Vase zkusenosti s udrzbou takoveho domu napr. - cinzak, 5.pater, praha, nerekonstruovany. Kolik casu to zabere ? Prumerne mesicni vydaje ? Jednorazova vydaje (strecha, stoupacky, topeni apod.) ?

jestli nekdo neco podobneho vlastni / spravuje muze mi dat info ? diky
    DED
    DED --- ---
    co rikate na tuhle investici http://www.netrealit.cz/dum-prodej/praha-7/211-245290 ?
    cena je k jednani a za 50M by se mozna dal poridit. za par let muze mit cenu treba 100M...
    diky
    GREVE
    GREVE --- ---
    TOMAS: Jo, je to ztráta času. Tamto v právnickém klubu je zvláštní případ, ukázalo se, že i majitel jednal dost zvláštně - i když po svých zkušenostem už podobným líčením (typu "Já chudák, zlý majitel mě chce vystěhovat") ze zásady nevěřím. Nikdy není jasné, jak to doopravdy bylo a slušní nájemníci - zvlášť v Sudetech - téměř neexistují.
    Ale tahle jejich logika mi fakt dokáže hnout žlučí - nedostal jsem výplatu, takže (samozřejmě!) nemám na nájem, jsem chudáček, všichni mi musí pomáhat, majitel odpustit nájem a ještě něco půjčit navíc...
    A jako vždycky, když podepisujou smlouvu, okamžitá výpověď jim nevadí, ačkoliv je na to upozorňuju, ale když nemají peníze, tak najednou nesouhlasí a moc rádi by zůstali zdarma ještě tři měsíce... Tvoje metoda zní zajímavě, příště to zkusím.
    MISERY
    MISERY --- ---
    TOMAS: aha! no ja jsem ty babe volala a ona rikala, ze kdyz to nemam podepsany, tak ze prej to neni jisty, ze mi to uznaj... asi se jim nechce nic delat, tak strasej, aby me nahodou nenapadlo tam chodit...
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    MISERY: takhle chodim i na elektrarnu odhlasovat lidi, tam dam prohlaseni, ze jsem majitel objektu a adresa najemnika mi neni znama...
    MISERY
    MISERY --- ---
    TOMAS: aha, takze to nemusi bejt od nej podepsany? (me se to hned zdalo divny, to by takhle nemusel podepsat nikdo zejo...)
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    MISERY: mas asi 2 dotazy
    -kdo v dome ma trvale bydliste ti bez problemu vyjedou na evidenci obyvatelstva ( vetsinou na radnici)
    - zrusit trvale bydliste neni problem, vyzvednes si tam formular, vyplnis nacionale, prilozis najemni smlouvu a ukonceni naj.smlouvy (idealne podepsane najemnikem - ale jde to i bez nej) a je to :-)
    kdyz je ukonceni naj.smlouvy bez podpisu.. pomohli mi sdeleni - najemnik proste zmizel nevim kam, i do bytu jsem se dostal jen s pomoci policie a zamecnika
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    GREVE: sleduji tvoji diskuzi v pravni poradne s usmevem... pochop, je to ztrata casu. Jako v diskuzich pod clanky bojovat proti vykrikum "odssaci, modra spina, Tupohlavek" apod....
    ani nejlepsi argumenty ti nepomuzou a je to jen ztrata casu.

PS: ted se mi u neplaticiho najemnika osvedcilo... "radeji si veci z bytu vystehujte hned o vikendu sami, ja si na vyklizeni najimam firmu a oni to jednoduse hazi z oken, aby byli driv hotovi. Aspon Vam to neznici..." v pondeli byl byt prazdny
    MISERY
    MISERY --- ---
    MISERY:
    Takze jsem psala dotaz na urad, kde jsem zadala, aby mi bylo vysvetleno, jak mam postupovat a odpovedi mi bylo past and copy ze zakoniku. <irony> Coz mi teda fakt hodne pomohlo, to jsem si predtim samozrejme neprecetla. </irony>

Z ustanovení §12 odst. 1 písm. c) zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o evidenci obyvatel), vyplývá, že ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu, zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo jeho vymezené části, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část. Odstavec druhý téhož paragrafu stanoví, že ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu podle odst. 1 písm. c) jen na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c) zákona o evidenci obyvatel. Navrhovatel je v takovém případě povinen existenci důvodů uvedených v § 12 odstavci 1 písm. c) ohlašovně prokázat. Všechny podmínky musí být naplněny současně.

Me by z tech urednic fakt jebnulo!
    MISHON
    MISHON --- ---
    prosba, dotaz: máte někdo zkušenosti s výměnou bytu 3+1 v Praze za dvě garsonky v Praze, případně někým, kdo by zprostředkoval prodej a následnou koupi, tak aby mezi nimi nebylo velké časové prodlení?
    Jde o to, že v bytě žijí rodiče a mne úplně neláká představa, že se budou muset na čas nastěhovat ke mne i se všemi proprietami...jedná se o byt v paneláku, nicméně v Horních Měcholupech v klidu a zeleni na malém sídlišti kousek od Hostivařské přehrady, nároky na garsonky jsou víceméně žádné, klidně něco k rekonstrukci...
    zajímá mne ale spíš samotný proces, jestli to jde nějak zařídit pod heslem kulový blesk...
    GREVE
    GREVE --- ---
    MISERY: Běž se zeptat na místně příslušnou matriku, s výpisem z KN dokazujícím, že jsi majitelka bytu, neměl by být problém ho odhlásit.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Dotaz, jak zjistim, jestli muj byvaly najemnik zde ma jeste trvale bydliste a pripadne jak ho muzu odhlasit, kdyz mi nepodepsal vypoved, ale nikdy tu nebydlel, jen si sem nastehoval par kramu, pak nezaplatil asi 2 najmy a kdyz jsem mu volala, at si to odstehuje, tak se k tomu vubec nemel (evidentne mu to bylo jedno a ty kramy nechtel). Vypoved jsem mu predala (vyzvedl si ji v byte), ale nenechal mi tam podepsanou kopii. Protoze vim, ze ma spoustu dluhu a dluzi kam se podiva, trochu se obavam toho, aby mi sem najednou nevlitl nejakej posahanej exekutor.
    Dik :)
    GREVE
    GREVE --- ---
    § 672
    (1) Na zajištění nájemného má pronajímatel nemovitosti zástavní právo k movitým věcem, které jsou na pronajaté věci a patří nájemci nebo osobám, které s ním žijí ve společné domácnosti, s výjimkou věcí vyloučených z výkonu rozhodnutí.
    (2) Zástavní právo zanikne, jsou-li věci odstraněny dříve, než byly sepsány soudním vykonavatelem, ledaže by byly odstraněny na úřední příkaz a pronajímatel ohlásí svá práva u soudu do osmi dnů po výkonu. Stěhuje-li se nájemce nebo jsou-li odstraňovány věci, přestože nájemné není zaplaceno nebo zajištěno, může pronajímatel zadržet věci na vlastní nebezpečí, do osmi dnů však musí žádat o soupis soudním vykonavatelem, nebo musí věci vydat.
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    GREVE: pravnici, soudci, exekutori by byli bez prace :-) A lumpove ten paragraf schovavaji, to je jasny :-)
    Hod sem odkaz, at ostatni nemusi tolik hledat...
    GREVE
    GREVE --- ---
    TOMAS: Tak to je fakt zajímavý. Jak to, že jsem o tom ještě neslyšel?
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    pronajimatele, kouknete na par.672 Obc.zak.... velmi sikovne !
    GREVE
    GREVE --- ---
    MALYMOPS: Je to samozřejmě spam nejhoršího a nejdebilnějšího kalibru, ale nechám to tady, aby se všichni zasmáli. Myslím, že budeš ideální makléř, tvá čeština na úrovní čtvrté třídy ZŠ o tom dostatečně vypovídá.
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    MALYMOPS: lol, v tehle dobe maklerem... sebevrazda. A PS: cela republika neni jen Praha, ale ty odtamtud budes urcite
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam