• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    TRISSIE: prodavalo by se mene bytu ..... takze by se mene bytu stavelo ..... takze by jich na trhu bylo mene ..... takze by klesla nabidka .... a pritom rostla poptavka po najemnim bydleni.... Joj, ceny by asi rostly :-)

Ale v dnesni krizove dobe, kdy se lide radeji uskromni v mensim byte, i kdyz maji na vetsi, protoze co kdyby... dneska trh vicemene zamrznul a navic hypotekari svoje byty pronajimaji, aby vydelali aspon neco na splatku hypoteky (pokud prisli o praci, nebo zjistili, ze to neutahnou) a ceny se tlaci dolu... v poslednich 3 mesicich dost vyrazne - na trhu je strasne moc prazdnych bytu, co hledaji platiciho najemnika

A uz prestanu nasavat, a jdu spat :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    T_Y_L: taky doufám, protože tohle je poněkud šílené. Regulace trhu sice ano, ale ne tímto způsobem - nemyslím, že by stabilitu bank v Evropě výrazně narušilo nesplácení občanských hypoték poskytovaných v Evropě, takže očividně banky si nějakým způsobem bonitu klientů hlídají - a if it ain´t broken, don´t fix it...
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    TRISSIE: No zatím to vypadá spíš jen na diskuzi o podobných návrzích. Doufám také, že lobby bank je v tomto směru dostatečně silná, aby něco podobného neprošlo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    http://ekonomika.idnes.cz/unie-se-boji-dalsich-krizi-chce-zprisnit-hypoteky-fv2-/eko_euro.asp?c=A091013_134233_eko_euro_fih

pokud toto projde, tak nějaké snižování nájemného asi moc nehrozí, protože vlastní bydlení si budou moct dovolit opravdu jen ti bohatší...
    FROGY
    FROGY --- ---
    GREVE: no uprimne tu realitku na nyxu moc nesleduju, takze nevim. ale zase mi hlava nebere, kam by se jako lidi odstehovali - notabene kdyz treba vim, ze z meho regionu ted kvuli praci do prahy prichazi dalsi lidi.
    nehodlam si tu ale hrat na chytryho, nejsem v praze v pozici pronajimatele, jen delam ocenovani nemovitosti, tak se prirozene snazim sbirat informace, kde se da....

TOMAS: no chapu, ale nejak jsem z toho inzeratu nepochopil, jak je to velky (akorat dispozici) a kde to blizeji v liberci je... jako zajemce by me to asi odradilo.
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    FROGY: prepalenej trh? Holy najem za 2+1 5000 mi prepalenej neprijde (drive 6000) ... a btw., pronajimam pres realitku, nemam na to cas, obchazet vsechno sam... tohle je jen takovy pokus o inzerci :-))
    GREVE
    GREVE --- ---
    FROGY: Ono i v Praze to jde rapidně dolů, nepřipadá ti například podezřelé, kolik nabídek na pronájem bytu se v poslední době objevilo tady na Nyxu? To nikdy nebývalo a znamená to jediné - nejsou nájemníci. A ani nebudou, ceny budou muset jít (a zůstanou) o 20% dolů.

TOMAS: Ty jo, za tohle v Liberci 5800 Kč, to je teda fakt smutný.
    FROGY
    FROGY --- ---
    TOMAS: sry, myslel jsem trochu omezene jenom prahu. s libercem mam spis jenom okrajove zkusenosti, nicmene mi trh s nemovitostma tam pripadal spolu s bolkou nejvic prepalenej...

btw. ciste technicka - jestli inzerujes jenom na tomhle serveru, tak mi tedy prijde dost silenej, ani tam neni videt vymera napriklad...
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    FROGY: proc BY MELY ?? lol, oni uz klesaji...
    driv by mi utrhli ruce, jen to vyvesim.. driv jsem napr. tehle pronajimal za 7200... ted je za 5800 a porad zadny zajemce..
    http://www.byty.cz/xad4874226-liberec-pronajmu-3kk-najem-5800kc.aspx

vsechny najmy volnych bytu sundavam na uroven cca pred 2-3 lety, proste neni dostatecna poptavka
    FROGY
    FROGY --- ---
    GREVE: hele a z ceho usuzujes, ze by najmy mely klesnout? me nenapada k nejakemu padu zadnej duvod (a to o tom premyslim v praci skoro denne;))
    GREVE
    GREVE --- ---
    DED: Hele, ale jestli máš k dispozici padesát miliónů a nevíš co s nima, tak dej vědět, rozmnožit je zas není takový problém :-)
    GREVE
    GREVE --- ---
    FROGY: Podle mě nájmy půjdou dolů, takže jsem prostě opatrnější. Ale v nerentabilitě tohohle domu se teda shodnem.
    Podle mě Blanka Letnou moc nezklidní. Letenský náměstí bude pořád nechutný, špinavý místo s miliónem aut, pořád se do centra Prahy dostaneš nejrychleji pěšky a pořád tam nebudou žádný obchody. Ale já jsem známej tím, že Letnou nemám rád :-)
    FROGY
    FROGY --- ---
    GREVE: ad blanka - obecne by se lokalita mela po vyreseni dopravy na letne zklidnit, a tim bych videl nejake bonusove body pro nejaky goodwille mista.

s vypadkem najmu a nakladama na spravu a udrzbu jsem samozrejme kalkuloval, presto s tim cistym vynosem 150/m2 se mi zdas trochu moc konzervativni - v te bubenci bych to z letmeho pohledu videl na 180-190 (muj nazor)
    - nicmene se asi shodnem, ze ta nabidka toho cinzaku neni cenove moc atraktivni ;)
    GREVE
    GREVE --- ---
    FROGY: Čím zvýší Blanka atraktivitu lokality? Jako myslíš pro turisty, kteří se na ní budou chodit dívat?
    Částku 120 kč/m2 jsem zvolil schválně nízkou, protože vím, jak to chodí :-) Jen těžko můžeš vycházet z předpokladu, že budeš mít vždycky obsazené všechny byty a že ti to vždy vynese fantastické peníze. Snažil jsem se taky odečíst aspoň nějakou základní režii na údržbu bytu. Realisticky v Praze nemůžeš nikdy získat z pronájmu víc než 150 kč za metr, teda co se týče standardních bytů (což je tento případ).
    FROGY
    FROGY --- ---
    GREVE: musim oponovat s nekolika udaji
    - vynos 120Kc/m2 obytne plochy je nizky, myslim, ze v tehle lokalite se pohybuje cca v dvojnasobnych relacich
    - dum, resp. byby vypadaji zrekonstruovane, na fotkach je videt i vytah. Spravne zminujes, ze je dulezite, zda jsou tam nejake byty v rezimu regulovaneho najemneho nebo ne
    - tunel blanka logicky asi preci jen atraktivitu te lokality zvysi

DED: cena mi taky prijde vysoka - letmym vypoctem jsem se dostal (za predpokladu volneho najemneho) na castku kolem 35-40mio. Naivni mi prijde tvrzeni, ze ceny nemovitosti jsou v nejakem hlubokem propadu a mohlo by dojit k nejakemu vyrzanemu rustu cen v budoucnu - imho pujde spis o nejaky pozvolny vyvoj...
    GREVE
    GREVE --- ---
    DED: Chceš znát můj názor? - Je to nesmysl. Žádný znatelný nárůst cen nebude, není k tomu důvod. Fakt nevim, proč si myslíš, že cena 71 tisíc za metr čtvereční nerekonstruovanýho baráku je nějak nízká. Co s tím má společnýho tunel Blanka?
    Při výnosu 120 Kč z metru čtverečního obytné plochy si na sebe tenhle dům vydělá za 50 let, což je sebevražda. K tomu si připočti minimálně půl úvazku práce jednoho člověka a občas nějaký ten miliónek na střechu, výtah, stoupačky, jak píšeš, na začátku 5 miliónů okamžitý investice, aby si ty byty vůbec někdo pronajal a 30 tisíc měsíčně na běžný výdaje.
    Jo a taky se tam nikde nepíše, že by ten dům byl prázdný. To znamená, že tam určitě bude parazitovat pěkných pár reguláčů :-)
    DED
    DED --- ---
    GREVE: trh s nemovitostma je nizko, ocekava se narust trznich cen, dobre ne dvojnasobny ale nejaky vyraznejsi narust by tam byt mohl. dalsim duvodem je dostaveni tunelu blanka i kdyz tento fakt uz bude pravdepodobne do te ceny zahrnut
    GREVE
    GREVE --- ---
    DED: Dům pěknej, ale strašně malej. Jenom 9 bytů, to se mi zdá jako příliš málo. Zkus si spočítat roční výnos z pronájmu.
    Podle čeho usuzuješ, že bude mít dvojnásobnou cenu?
    DED
    DED --- ---
    + jake jsou Vase zkusenosti s udrzbou takoveho domu napr. - cinzak, 5.pater, praha, nerekonstruovany. Kolik casu to zabere ? Prumerne mesicni vydaje ? Jednorazova vydaje (strecha, stoupacky, topeni apod.) ?

jestli nekdo neco podobneho vlastni / spravuje muze mi dat info ? diky
    DED
    DED --- ---
    co rikate na tuhle investici http://www.netrealit.cz/dum-prodej/praha-7/211-245290 ?
    cena je k jednani a za 50M by se mozna dal poridit. za par let muze mit cenu treba 100M...
    diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam