• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    RUDIEE: skoro 66.000,- Kč / metr? Ufff......

RUDIEE: poplatky? Pokud se tam topi primotopy, bude inkaso vyssi, garantuji...

GREVE: máš recht !
    GREVE
    GREVE --- ---
    RUDIEE: Je to hodně drahý.
    RUDIEE
    RUDIEE --- ---
    RUDIEE: na druhou stranu je super, že poplatky nepřesahují dva tisíce...
    RUDIEE
    RUDIEE --- ---
    Co si myslíte o tomhle bytu (a jeho ceně)?

http://sreality.cz/detail/prodej/byt/1+1/praha-vrsovice-tolsteho/418936412#advertOptions

(je to spíš 1kk)
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: Podle mě to je docela dost neobvyklé chování. Evidentně jim peníze do půl roku dojdou. Našel bych někoho spolehlivějšího.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GREVE: tak jsem si schválně udělala sjetinu příjmů, včas zaplatili 3x, poměrně často platí ve dvou splátkách (jedna, větší, do 5 dní od splatnosti, ta druhá někdy později), a minimálně ta první splátka, pokud ne celá částka, jsou na účtě do 10 dní od splatnosti.
    v srpnu jim dobíhá smlouva, já bych si je tam klidně nechala, tak je nechci vyplašit, pokud to není nějak extra neobvyklé chování...
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: Důležitý taky je, jestli platí sice pozdě, ale spolehlivě, a nebo jak se jim zrovna zamane. Ve druhém případě hrozí problémy. Mám paní, která platí vždycky o 5 dní později, ale naprosto přesně, takže mně to přestalo znepokojovat. Asi jí těsně před tím chodí výplata.
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: No tak to je špatný. To jednoho dne nájem nezaplatí vůbec. Musíš je na to nějak formálně upozornit, nebo vždycky 25. poslat sms nebo zavolat, že je upozorňuješ na splatnost nájemného.
    Já mám ve smlouvách splatnost do dvacátého, když to přijde o pár dní později, tak je mi to jedno, po 25. už to začínám řešit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jak moc řešíte platební morálku svých nájemníků, pokud jde o datum splatnosti?
    Moji mají splatnost 25., já nemám čas (ani motivaci, protože existenčně na tom závislá nejsem) řešit to, jestli peníze došly přesně nebo se zpožděním, ale nevím, jestli je moc nerozmazluju... za posledního půl roku snad akorát jednou ty peníze došly fakt do 25., jinak běžně až kolem 5. nebo i později...
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    BEBERA: exekuce lze i na materskou, duchod, apod.....
    osobni zkusenost.....
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    WILDENBURY_SQ: to sice mozne je, ale socialni davky mu nezexekuji a nepredpokladam, ze by v tom jedinem kufru, se kterym se nastehoval, mel cokoliv, co by zaplatilo 6 mesicu najmu...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BEBERA: I kdyz to asi neni to, co chces slyset, tak "zadarmo" sice bydlet muze, nicmene je to resitelne soudni cestou, ne?

Ja vim, je to otrava, ale co s nim, s darebakem..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GREVE: hm, dik...tak nejak jsem se obavala, ze to bude trimesicni vypovedni lhuta, ackoliv pan neplni svoji stranu dohody...teoreticky takhle muze bydlet zadarmo pul roku...
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: Ať mu pošle výpověď z podnájmu, nebylo-li ve smlouvě sjednáno jinak, tak s tříměsíční výpovědní lhůtou - tedy podle zákona; reálně bych zkusil nejdřív sice nezákonnou, ale zato pro pronajímatelku výhodnější měsíční výpovědní lhůtu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mela bych dotaz ohledne neplatice, babicka pronajala (podnajala) druzstevni byt panovi, ktery v nem bydli uz dva mesice, aniz by jedenkrat zaplatil, ma jen plnou pusu slibu (dluzi mi v praci, pozdeji zmeneno na vyhodili me z prace pozdeji zmeneno na jsem ctyri roky nezamestnany, ale od pondelka nastupuju do prace, zmeneno na pujcim si od rodicu). Smlouvu mezi sebou maji zhruba na 1 A4, na dobu urcitou, bez jakychkoliv sankci, bez kauce, je nejaka moznost, jak ho legalne okamzite vystehovat? diky
    ALFOX
    ALFOX --- ---
    WILDENBURY_SQ:

ad garáž koupě / nájem
    asi by bylo dobré nejdříve vymezit pojmy, takže garáž = samostatná stavba či její vymezená část v případě řadovky, gar. stání = obvykle plocha vymezená čarou na větším parkovišti, tj otevřená plocha, žádné stěny

když ji budeš kupovat, můžeš koupit stavbu na cizím pozemku, ale není to úplně košer; v extrémním případě ti majitel pozemku může znemožnit užívání, takže bys spolu s koupí stavby na cizím pozemku musel zajistit nějaký právní titul k pozemkům třeba věcné břemeno vjezdu / výjezdu apod. - z tvých slov to ale spíš vypadá, že bys koupil garáž a platil nájem z pozemu, na kterém stojí. problém pak může vzniknout v okamžiku, kdy se majitel pozemku rozhodne s pozemkem cokoli dělat - třeba tam realizovat výstavbu a ty mu nebudeš chtít uhnout z cesty - pak nastupuje třeba to znemožnění vjezdu do garáže apod., doporučoval bych tedy v případě koupě, aby se jednalo o standardní koupi buď samostatné stavby na pozemku tvořícím min. zastavěnou plochu stavby, lépe pak s pozemkem tvořícím přilehlou plochu, přes který můžeš z garáže na veřejnou komunikaci.

ad užívání
    jsi-li vlatsníkem, je to tvůj risk, co budeš v garáži dělat - když svým jednáním poškodíš 3. osoby, tak tě čeká náhrada škody; v případě, že budeš nájemce, je to otázka nájemní sml., nicméně bývá zvykem, že v garáži platí zákaz skladování hořlavin či látek, které mohou požár způsobit stejně tak provádění prací / činností s požárním rizikem - tj., i kdybys měl garáž pojištěnou a jiskra od flexy by ji zapálila a shořely ostatní garáže okolo, pojišťovna nedá krytí a platíš to ze svého

obecně bych spíše doporučil nájem; jednak vyjde levněji, než koupě a jednak se může stát cokoli a když ji nebudeš potřebovat, třeba se budeš chtít odstěhovat do jiného města / státu, budeš tam mít zaparkovaný peníze. když to někomu pronajmeš a nepřevedeš na něj třeba el. energii, může ti nájemce neplatič vyrobit dluh, o kterým se v případě jiné adresy trv. pobytu a koresponděnční adresy vůbec nemusíš dozvědět a až si tě najde exekutor, vysolíš ze dne na den klidně 20 tisíc, ale uběhne několik měsíců, než tě vymáznou z registru dlužníků.

asi jsem tě moc nepotěšil, ale to jsou rizika, který bych já bral v úvahu :o)
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    WILDENBURY_SQ: pokud bys ji kupoval od mesta, bylo by dobre zaroven rovnou koupit i pozemek pod ni (pokud ma stejneho majitele tedy...)
    Kdo v Liberci koupil garaz bez pozemku, mel pak na nej prednostni narok. ceny sly podle vyhlasky
    a k najmu ... zalezi, jak je postavena najemni smlouva na ten pozemek...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jo, jestli jsem OT, navrhněte mi přesun jinam.. Já se přesunu a smažu. Není potřeba palců dolu a kdákání :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Chtěl bych se zeptat, pokud bych chtěl koupit do osobního vlastnictví garáž, za účelem garážového stání (kupodivu:), v Praze ... Chtěl bych řadovou garáž, ne v paneláku, kde by se každý hned posral z každého puštění vrtačky.

- většina garáži je samozřejmě na (nějakým způsobem) pronajatém pozemku od města, buď se platí pronájem za rok, nebo na některých obecních pozemcích se dokonce nic neplatí.. Je mi jedno, zda-li dám či nedám litr ročně, jde mi o to, pokud se město rozhodne, že přes mou garáž postaví dálnici, mám úplnou smůlu? Může mě město kdykoli "vyhodit" z tohoto pozemku bez udání důvodu? Bývají s tímhle problémy?

- v garáži bych chtěl zhotovit i dílničku na běžnou údržbu vozidla (ponk se svěrákem, deska s nářadím), no ideálně by se hodila i na kutilské věci, tu uříznout flexou něco, sváření.. Jsou nějaké obecné podmínky, na co může a nesmí byt nemovitost typu garáž využita?

- jiné zkušenosti, tipy a triky, čemu se vyhnout a na co dát pozor, v čem se často šmelí .. Kde hledat inzerci, jaké lokality jsou málo zatíženy kriminální činností..?

Za jakýkoliv info budu vděčnej, jsem na začátku.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LOPIK: "podnajem" nechces ! a vypovedni lhutu chces standard 3 mesice !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam