• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    BEBERA: exekuce lze i na materskou, duchod, apod.....
    osobni zkusenost.....
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    WILDENBURY_SQ: to sice mozne je, ale socialni davky mu nezexekuji a nepredpokladam, ze by v tom jedinem kufru, se kterym se nastehoval, mel cokoliv, co by zaplatilo 6 mesicu najmu...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BEBERA: I kdyz to asi neni to, co chces slyset, tak "zadarmo" sice bydlet muze, nicmene je to resitelne soudni cestou, ne?

Ja vim, je to otrava, ale co s nim, s darebakem..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GREVE: hm, dik...tak nejak jsem se obavala, ze to bude trimesicni vypovedni lhuta, ackoliv pan neplni svoji stranu dohody...teoreticky takhle muze bydlet zadarmo pul roku...
    GREVE
    GREVE --- ---
    BEBERA: Ať mu pošle výpověď z podnájmu, nebylo-li ve smlouvě sjednáno jinak, tak s tříměsíční výpovědní lhůtou - tedy podle zákona; reálně bych zkusil nejdřív sice nezákonnou, ale zato pro pronajímatelku výhodnější měsíční výpovědní lhůtu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mela bych dotaz ohledne neplatice, babicka pronajala (podnajala) druzstevni byt panovi, ktery v nem bydli uz dva mesice, aniz by jedenkrat zaplatil, ma jen plnou pusu slibu (dluzi mi v praci, pozdeji zmeneno na vyhodili me z prace pozdeji zmeneno na jsem ctyri roky nezamestnany, ale od pondelka nastupuju do prace, zmeneno na pujcim si od rodicu). Smlouvu mezi sebou maji zhruba na 1 A4, na dobu urcitou, bez jakychkoliv sankci, bez kauce, je nejaka moznost, jak ho legalne okamzite vystehovat? diky
    ALFOX
    ALFOX --- ---
    WILDENBURY_SQ:

ad garáž koupě / nájem
    asi by bylo dobré nejdříve vymezit pojmy, takže garáž = samostatná stavba či její vymezená část v případě řadovky, gar. stání = obvykle plocha vymezená čarou na větším parkovišti, tj otevřená plocha, žádné stěny

když ji budeš kupovat, můžeš koupit stavbu na cizím pozemku, ale není to úplně košer; v extrémním případě ti majitel pozemku může znemožnit užívání, takže bys spolu s koupí stavby na cizím pozemku musel zajistit nějaký právní titul k pozemkům třeba věcné břemeno vjezdu / výjezdu apod. - z tvých slov to ale spíš vypadá, že bys koupil garáž a platil nájem z pozemu, na kterém stojí. problém pak může vzniknout v okamžiku, kdy se majitel pozemku rozhodne s pozemkem cokoli dělat - třeba tam realizovat výstavbu a ty mu nebudeš chtít uhnout z cesty - pak nastupuje třeba to znemožnění vjezdu do garáže apod., doporučoval bych tedy v případě koupě, aby se jednalo o standardní koupi buď samostatné stavby na pozemku tvořícím min. zastavěnou plochu stavby, lépe pak s pozemkem tvořícím přilehlou plochu, přes který můžeš z garáže na veřejnou komunikaci.

ad užívání
    jsi-li vlatsníkem, je to tvůj risk, co budeš v garáži dělat - když svým jednáním poškodíš 3. osoby, tak tě čeká náhrada škody; v případě, že budeš nájemce, je to otázka nájemní sml., nicméně bývá zvykem, že v garáži platí zákaz skladování hořlavin či látek, které mohou požár způsobit stejně tak provádění prací / činností s požárním rizikem - tj., i kdybys měl garáž pojištěnou a jiskra od flexy by ji zapálila a shořely ostatní garáže okolo, pojišťovna nedá krytí a platíš to ze svého

obecně bych spíše doporučil nájem; jednak vyjde levněji, než koupě a jednak se může stát cokoli a když ji nebudeš potřebovat, třeba se budeš chtít odstěhovat do jiného města / státu, budeš tam mít zaparkovaný peníze. když to někomu pronajmeš a nepřevedeš na něj třeba el. energii, může ti nájemce neplatič vyrobit dluh, o kterým se v případě jiné adresy trv. pobytu a koresponděnční adresy vůbec nemusíš dozvědět a až si tě najde exekutor, vysolíš ze dne na den klidně 20 tisíc, ale uběhne několik měsíců, než tě vymáznou z registru dlužníků.

asi jsem tě moc nepotěšil, ale to jsou rizika, který bych já bral v úvahu :o)
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    WILDENBURY_SQ: pokud bys ji kupoval od mesta, bylo by dobre zaroven rovnou koupit i pozemek pod ni (pokud ma stejneho majitele tedy...)
    Kdo v Liberci koupil garaz bez pozemku, mel pak na nej prednostni narok. ceny sly podle vyhlasky
    a k najmu ... zalezi, jak je postavena najemni smlouva na ten pozemek...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jo, jestli jsem OT, navrhněte mi přesun jinam.. Já se přesunu a smažu. Není potřeba palců dolu a kdákání :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Chtěl bych se zeptat, pokud bych chtěl koupit do osobního vlastnictví garáž, za účelem garážového stání (kupodivu:), v Praze ... Chtěl bych řadovou garáž, ne v paneláku, kde by se každý hned posral z každého puštění vrtačky.

- většina garáži je samozřejmě na (nějakým způsobem) pronajatém pozemku od města, buď se platí pronájem za rok, nebo na některých obecních pozemcích se dokonce nic neplatí.. Je mi jedno, zda-li dám či nedám litr ročně, jde mi o to, pokud se město rozhodne, že přes mou garáž postaví dálnici, mám úplnou smůlu? Může mě město kdykoli "vyhodit" z tohoto pozemku bez udání důvodu? Bývají s tímhle problémy?

- v garáži bych chtěl zhotovit i dílničku na běžnou údržbu vozidla (ponk se svěrákem, deska s nářadím), no ideálně by se hodila i na kutilské věci, tu uříznout flexou něco, sváření.. Jsou nějaké obecné podmínky, na co může a nesmí byt nemovitost typu garáž využita?

- jiné zkušenosti, tipy a triky, čemu se vyhnout a na co dát pozor, v čem se často šmelí .. Kde hledat inzerci, jaké lokality jsou málo zatíženy kriminální činností..?

Za jakýkoliv info budu vděčnej, jsem na začátku.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LOPIK: "podnajem" nechces ! a vypovedni lhutu chces standard 3 mesice !
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Jeden dotaz z druhý strany - je běžnou praxí, že se do smluv zapasovávají nesmyslný výpovědní lhůty nebo "zapomenutý" odkazy na § 719 (tzn. podnájem)? Chci podepisovat nájemní smlouvu a nějakým "nedopatřením" se to do smlouvy makléřovi dostalo.. Největší rozpory opravil, ale tak nějak nevím co si o tom teď myslet - jestli to prostě tak nějak jen "zkouší" jako asi všichni, nebo jestli je to opravdu křivárna tak velká, abych se na to vykašlal.. Byt je jinak celkem hezký.
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    KAIRRA: kolik toho prosim te mas, ze potrebujes spec.software?
    Vystacim si s 3 tabulkami v Excelu...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    doporučíte mi nějaký software pro správu bytového domu? zaujalo mě tohle http://www.swanliberec.eu/ , nemáte někdo zkušenost? Díky
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    GREVE: thx
    GREVE
    GREVE --- ---
    PETER_PAN: Pro Německo je podle mě dobrej Immobilienscout.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: .. shanim nejake zahranicni (nemecko, rakousko, svycarsko, belgie) servery jako sreality.cz (tj. ne jakykoliv, ale ten nejvetsi - nejzasadnejsi pro danou zemi) ..
    GREVE
    GREVE --- ---
    PAULMUADDIB: No samozřejmě. Ale to jsou klíče v zapečetěné obálce a ne klíče, které se dají kdykoliv vytáhnout.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    GREVE: To už se tu řešilo mockrát. Majitel by samozřejmě klíče od śvého bytu mít měl, ne že ne. Ideální je dát je do zalepené obálky, kterou nájemník podepíše/zapečetí. Samozřejmě nejde o to tam nájemníkovi lézt, ale jde o milion praktických věcí - nehoda, úmrtí nájemníka, nájemník přestane platit a odmítá se stěhovat...
    GREVE
    GREVE --- ---
    PAT_POMETLO: No tak to snad záleží na domluvě, ne? Nemá smysl to nějak obecně určovat. Když nájemník nemá čas, tak si zajistí někoho jinýho, nebo ti půjčí klíče od bytu a ty to zajistíš. Ale jako majitel bys vlastní klíče od pronajatého bytu mít určitě neměl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam