• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    Nevlastnite tu nekdo nemovitos v zahranici? rikala jsem, si, ze nejaka investice do apartmanu u more by nemusela byt spatna, nemate nekdo zkusenost?
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    MRAKY: pár upřesnění - není to pronájem, ale podnájem. A souhlas družstva je třeba jen v případě, že to neřeší přímo stanovy, u těch bych začal.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    http://finance.idnes.cz/pronajmy-na-cerno-odhali-az-soudni-spory-a-pak-to-bude-drahe-pom-/p_dane.asp?c=A091204_113010_p_dane_hru

To je zase splácania. Prý "reposazba (kolem dvou procent)". Už tak dva roky je kolem jednoho procenta...

Jinak samozřejmě nejjednodušší je podepsat nájemní smlouvu bez data, v případě neplacení nájmu, nebo poškozování vybavení, nebo jiné potřeby nájemníka dostat z bytu stačí dopsat datum před škodní událostí, nebo prvním nesplaceným nájemným, nájemníka pomocí soudu vystěhovat a za ty 2-3 měsíce daň zaplatit :-)
    DORON
    DORON --- ---
    MRAKY: Jo, děkuju =)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DORON: jen jedna ppoznamka co nenapsal TOMAS - pro pronajem druzstevniho bytu je treba mit souhlas druzstva. to je majitelem bytu. vy mate akorat podil v druzstvu
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    DORON: spousta otazek, velmi tezke jen tak "na papir" odpovedet.
    ad rekonstrukce... v jakém je stavu? Rozhodne je výhoda byt vymalovat, pak vypadá lépe a dá se výhodněji pronajmout. Ad další... určitě kontrola spotřebičů (ohřev vody, sporák, zdroj tepla) jste povinni dělat revize!
    ad pronájem... pro Vás bude nejjednodušší přes realitku. Ta si v mém případě bere provizi od nových nájemníků ve výšijednoho nájmu a sama sepíše nájemní smlouvu a připraví další podklady vč. stanovení dobré ceny nájmu.

ad daně, vymáhání dluhu, vystěhování neplatičů, placení inkasa, vztah k družstvu apod... u jednoho bytu doporučuji spíš počkat cca 2 roky, než se ceny zvednou a byt dobře prodat. PS: nejsem veden svým zájmem, v Praze bych nepodnikal nikdy :-)
    DORON
    DORON --- ---
    Ahoj

Máme po zesnulé tetě byt v Praze 8 Libni (5 minut od stanice metra palmovka) který bysme rádi pronajímali. Jedná se o starší dvoupokojový byt (samostatná místnost pro záchod, samostatná pro sprchový kout, kuchyňská linka součástí jednoho z pokojů), plocha zhruba 50m čtverečních. Byt je družstevní v klasickém starém cihlovém domě.

Nikdo z našeho okolí nemá s najímáním zkušenosti, takže bych potřeboval zjistit v podstatě všechno - Jak je to s pronajímáním družstevních bytů? Jakou zhruba nastavit cenu? Má smysl ho nějak rekonstruovat? Jaké je s tím spojeno další papírování, daně etc? Předpokládám že většina toho bude někde přehledně sepsaná, tak mě prosím případně odkažte...
    GREVE
    GREVE --- ---
    RUDIEE: Zeptej se spíš v klubu o bydlení, sem to zas tak moc nepatří, pokud tedy nechceš ten byt pronajímat.
    RUDIEE
    RUDIEE --- ---
    Ještě bych se chtěla zeptat:
    Jaká jsou úskalí koupě bytu v družstevním vlastnictví? A taky jeho dalšího užívání... Měl by se toho člověk bát?
    RUDIEE
    RUDIEE --- ---
    RUDIEE: už jsem to odvolala. je fakt, že jak tak koukám, tak se za tu cenu dá sehnat větší byt v pohodě
    GREVE
    GREVE --- ---
    RUDIEE: A proč ho chceš koupit? K bydlení nebo pronájmu? U obou možností se to silně nevyplatí.
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    RUDIEE: skoro 66.000,- Kč / metr? Ufff......

RUDIEE: poplatky? Pokud se tam topi primotopy, bude inkaso vyssi, garantuji...

GREVE: máš recht !
    GREVE
    GREVE --- ---
    RUDIEE: Je to hodně drahý.
    RUDIEE
    RUDIEE --- ---
    RUDIEE: na druhou stranu je super, že poplatky nepřesahují dva tisíce...
    RUDIEE
    RUDIEE --- ---
    Co si myslíte o tomhle bytu (a jeho ceně)?

http://sreality.cz/detail/prodej/byt/1+1/praha-vrsovice-tolsteho/418936412#advertOptions

(je to spíš 1kk)
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: Podle mě to je docela dost neobvyklé chování. Evidentně jim peníze do půl roku dojdou. Našel bych někoho spolehlivějšího.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GREVE: tak jsem si schválně udělala sjetinu příjmů, včas zaplatili 3x, poměrně často platí ve dvou splátkách (jedna, větší, do 5 dní od splatnosti, ta druhá někdy později), a minimálně ta první splátka, pokud ne celá částka, jsou na účtě do 10 dní od splatnosti.
    v srpnu jim dobíhá smlouva, já bych si je tam klidně nechala, tak je nechci vyplašit, pokud to není nějak extra neobvyklé chování...
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: Důležitý taky je, jestli platí sice pozdě, ale spolehlivě, a nebo jak se jim zrovna zamane. Ve druhém případě hrozí problémy. Mám paní, která platí vždycky o 5 dní později, ale naprosto přesně, takže mně to přestalo znepokojovat. Asi jí těsně před tím chodí výplata.
    GREVE
    GREVE --- ---
    TRISSIE: No tak to je špatný. To jednoho dne nájem nezaplatí vůbec. Musíš je na to nějak formálně upozornit, nebo vždycky 25. poslat sms nebo zavolat, že je upozorňuješ na splatnost nájemného.
    Já mám ve smlouvách splatnost do dvacátého, když to přijde o pár dní později, tak je mi to jedno, po 25. už to začínám řešit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jak moc řešíte platební morálku svých nájemníků, pokud jde o datum splatnosti?
    Moji mají splatnost 25., já nemám čas (ani motivaci, protože existenčně na tom závislá nejsem) řešit to, jestli peníze došly přesně nebo se zpožděním, ale nevím, jestli je moc nerozmazluju... za posledního půl roku snad akorát jednou ty peníze došly fakt do 25., jinak běžně až kolem 5. nebo i později...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam