• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREVEKlub majitelů a pronajímatelů nemovitostí
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    JULYZ: drobnou údržbu má na triku nájemník. Jestli to nebyla nijak enormní částka, tak to jde za tebou
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    Bývam v nájme a majiteľ mi poslal na zaplatenie faktúru za čistenie kotla. Je to štandardné? Tak nejak by som čakala, že to platí majiteľ domu, my sme žiadne čistenie neobjednávali.
    HOLY
    HOLY --- ---
    AUTOLOKATOR: průměrná cena pronájmu podobných bytů v té lokalitě za posledních 5 měsíců vychází na cca 290 Kč / m2 (z dat realitních serverů)
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    Ahoj,

    potřeboval bych poradit s nastavením nájmu. Jedná se o byt v Praze na Petřinách. Panelák, ale zateplený. Byt zrekonstruovaný a dobře vybavený. Patro 5. s výtahem. Dispozice 2+kk, výměra 54 m2. Kousek na stanici metra a tramvaje. Klidná ulice.

    Kolik by byl nějaký aktuální realistický nájem? Dokázal by někdo i říct, jak se nájem změnil za uplynulé dva roky? Mockrát díky.
    TBC
    TBC --- ---
    Ahoj, nepodelil by se nekdo o najemni smlouvu na byt? treba do posty za lahev dobreho piti?
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    CUKI: Ahoj, firma co delala fasadu, zkrachovala.. neplatila lidem, ti utekli, leseni stalo zbytecne kolem baraku 6mesicu, a bylo.. na tu vnitrni cast tedy nedoslo, takhle debilne a nekvalitne bych to opravit nenechal, tam byly v planu myslim zasekat traverzy :-)
    Ta fotka s myckou prekvapila i mne, duveroval jsem praci realitky.. to tam zustalo zapojene po najemnicich (jako odstupne za posledni mesic).
    Pred 16 lety to byl barak s opadavajici omitkou, vypadavajicimi okny, a spolecnymy zachody na chodbe! :-)


    GREVE: dost jsem odkryl karty, mohl bys tedy ukazat svoje cinzaky, ktere nejsou "naprostý masakr" nepotrebujes "extra silný žaludek" je to "podprůměr, možná tak zdarma" a "neakceptovatelný" ?
    Rad se priucim, nebo si z tvych domů vezmu priklad...
    A porad jsi nenapsal, jak jsi poznal, ktere domy prodavam já... asi intuice? vnuknutí?
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    Koukám, že budu muset změnit realitku... ty uvedené informace i fotky jsou staré, nepravdivé, zavádějící. Přestože jí posílám všechny aktuality :-(
    děkuji za upozornění.... (naštěstí když už někdo přišel na prohlídku, k obchodu došlo..)
    GREVE
    GREVE --- ---
    TOMAS: Proboha, teď čtu ten popis inzerátu:

    Veškeré bytové jednotky prošly rekonstrukcí zahrnující nové kuchyňské linky, koupelny a toalety, podlahové krytiny a mnohé další úpravy."

    WTF? To je vtip?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMAS: No Dům je pěknej, ale už dálky má profesní deformace vidí dost velké stavební zrůdnosti. Ta druhá fotka domu ze zadu ukazuje jak diletanstky se přistupovalo k výměně stavebních výplní.
    Takže navrch huj a vespod fuj. Kdo ti to dozoroval?
    Nejvíc mě pobavilo to napojení té myčky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMAS: Na fotkách je to před rekonstrukcí. A píše se že v 6ti bytech jsou nájemníci. Tedy 1/4 je nepronajmuta. pokud to tak není, nepsal bych to do inzterátu, vzbuzuje to pochyby (alesoň u mě).
    Tak pokud tam ty kamna máš? Já bych tam neměl ani komín a rozhodně bych to nikomu nepovolil předělávat.
    GREVE
    GREVE --- ---
    TOMAS: Našel, našel. Ten libereckej dům je hroznej. Teda na poměry Sudet je to bohužel běžný (i když dneska snad už taky podprůměr), ale mimo tuto oblast je to na bydlení normálních lidí neakceptovatelný. Tohle bys v Praze fakt nabízet nemohl, možná tak zdarma.
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    GREVE: prosím tě, jak jsi našel ostatní moje domy na prodej? :-) Tohle je naprostý masakr?..https://www.reality.cz/prodej/komercni/Liberec/K58-001786/

    CUKI: "pronajmout evidentně nedaří" ... nevím odkud máš tohle info, ale všechny byty jsou obsazené platícími nájemníky, žádný není volný. Někteří zde bydlí 6 let. K tomu topení.. 2 byty jsem na zkoušku udělal s el.kotlem, lidi to odpojili, a radši topí dřevem.. kterého je tu v okolí dostatek... holt jiná mentalita. Střecha je opravená, byty už také (musím zaúkolovat realitku, aby to jela nafotiti znova), zbývá fasáda a ty okna..
    CUKI
    CUKI --- ---
    GREVE: To je přesně to o čem jsem psal. V tomhle stavu to bude vždy jen noclehárna. Ale nemyslím si, že by se s tím nedalo něco dělat. Myslím, že i v téhle lokalitě je a bude zálem o najemní byty první kategorie. Ale bude to dlouho trvat. Ono i jako noclehárnu se mu o pronajmout evidentně nedaří (2 z 8 jsou prázdný...)
    Dokonce nedávno jsem dělal nějakou stavební konzultaci pro člověka co má v Teplicích dům o asi 20ti bytech, které velmi luxusně zrekonstruoval (velký nadstandard i na prahu) a už je asi 11 let pronajímá. Před tím to vypadalo hůř než to v Jestřebí. No a poslední 2 roky mu z toho bydlení nikdo neodešel. a cca 5 let už tam má stálé nájemníky. Výnos kolem 6-7% se započítáním rekonstrukce a 20ti letech provozu.
    O tom se ti může v Praze jen zdát.
    Já dělám stavební konzultace dost často i pro takovéhle lidi, když řeší koupi nějaké nemovitosti, tak jim dělám obhlídku stavu a vyčíslím přibližné nutné inestice k jejich záměru. Takže vidím co tam bylo a co tam bude. Mám v celku představu i o tom výnosu. Ale jak jsem psal nedokážu si představit zisk 5 a více % z nájmu bytu v Praze. Pokud někdo vlastní celý dům, tak je to velká výhoda a úspora prostředků za nesmyslné SVJ, ale ani tak to není žádné terno. Za to znám nespočet lidí co si koupili byt v Praze jako investici a nedokáží si spočítat že bydlení v nájmu by je vyšlo v konečném důsledku levněji :-D
    GREVE
    GREVE --- ---
    CUKI: Jenže TOMAS má nemovitosti v Sudetech a to je proti Praze úplně jinej svět. Díval jsem se i na ostatní jeho domy k prodeji a z pražského pohledu je to naprostý masakr, co by se v Praze nikdy nemohl nabízet k pronájmu. Ale na severu je to běžný standard bydlení.
    Člověk musí mít extra silný žaludek, aby něco takového dělal, zvlášť když není místní, ale výnosnost v tom je. Ovšem, podle mýho názoru, to není dlouhodobý řešení. Protože ty domy budou potřebovat někdy obrovské investice - dá se to odkládat deset let, ale věčně ne. TOMAS evidentně místo rekonstrukce prodává, dokud to ještě stojí :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMAS: Pořád je to taková noclehárna a fluktulace taky nebude nijak malá. U těchto nemovitostí vidím problém, že stojí nemálo na údržbě a nebo to musích nechat bejt, jako to děláš ty. Já bych třeba do bytu s takovejma oknama bydlet nešel ani náhodou. Topení na pevný paliva je taky slušnej nonsens. Bydlel bych tam jen v případě, že bych musel někam dojíždět za prací.
    Já se snažím jít přesně opačným stylem a chci ty nemovitosti nejdříve zkultivovat. Ano stojí to víc a o moc víc si říct za nájem nemohu, ale pak tam ty nájemnící zůstanou v průměru nepoměrně déle. A tím budu mít nejem méně starostí a dojíždění (ono to něco stojí). Ale zároveň ty lidé k tomu budou mít větší vztah a to se pozná i na té údržbě nemovitosti. Například dobrá je i motivace v podobě každého odbydleného roku jeden nájem zdarma a pod. Tím dobře vytřídíš lidi, kteří tam chtějí zůstat déle.
    Jinak to ale není marná nemovitost, po rekonstrukci, změně otopného systému a hlavně izolaci, tak nějakejch 5% jistejch je. Tohle má ale smysl třeba pro někoho kdo by poblíž a nebo v jednom tom bytu bydlel. Než tam dostaneš 8 kvalitních nájemníků, kteří k tomu mají vztah a budou tam bydlet a né nocovat, uběhne ještě hodně vody... To že to vlastníš celý je ale ohromné plus, protože největší problém u pronájmu bytů je nehospodárnost a nefunkčnost SVJ.
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    GREVE: Ahoj, ta skladba je ruznoroda. Nekdo pracuje v Ceske Lipe, nekdo jezdi do Mlade Boleslavi do Skodovky. Taky nejaci drobni zivnostnici. Zadna socialni havet !!! A protoze to tam mam skoro 90 km, mam i nizky najem, abych tam nemusel jezdit starat se.... za 3+1 s garazi a komorou 5.500,- Kč :-) :-) + 400,-Kč/osobu na vodu a chodbový proud. Obcas se ozve nejaky podnikatel, ze by tam za krasne penize ubytoval X delniku, ale to kvuli spatne kontrole preventivne odmitam
    Z papiru to neni. Jsou to nejake technologie desek necim vyplnene a lepene, kompletni stavebni podklady jsou u realitky. Ja to nestavel, jen jsem nechal vybudovat napojeni na kanalizaci, a ve sklepech jsou nove kotle pro spolecne topeni drevem a uhlim.
    Ale kdyz posledni 4 roky delam vyssi vynos v akciovych investicich, chci presunout zdroje z nekterych realit prave do toho...
    GREVE
    GREVE --- ---
    TOMAS: Jo tak to je tvůj dům v tom Provodíně! Už několikrát jsem na tenhle inzerát koukal a dost o něm přemýšlel. Vypadá to tak jenom, nebo jsou ty domy z papíru? :-)
    Mimochodem, vždycky mi vrtalo hlavou, co za lidi si takový byt pronajme. Jaké je tam sociální složení?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMAS: Jasný, ale to je to o čem píšu. Největší výnos je v lokalitách jako jsou tyhle. A i ten Liberec už má jen 5,5% protože to je severočeská metropole, ale zase tam nemáš problém někoho sehnat.
    Ale Praha? To si o tom výnosu můžeš nechat jenom zdát.
    TOMAS
    TOMAS --- ---
    CUKI: Ted prodavam nekolik cinzaku, protoze uz na to nemam nervy... a pod 5% nema zadny. Co bys rekl na tenhle s vynosnosti 7,65% .... https://www.reality.cz/K58-001831/
    Pak jeden cinzak u Tanvaldu prazdny, a v Liberci jeden s vynosnosti 5,5%, ale ten je o dost drazsi ... :-))
    ( omlouvam se vsem ostatnim za nevyzadany inzerat)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam