• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Z nejakyho duvodu zmizelo to schema?

tedy..

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    U meho substratu:

IBX - 6eq
    rozpoustedla DMSO ci DMSO/PhF 1:1
    90 °C, 20h

.. substrat v reakcni smesi zustava nezmenen.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    asi by bolo dobre uviest detaily k podmienkam, millieu atd.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---

Napadaji vas nejake duvody?

.. Jakekoli upresnujici dotazy rad zkusim zodpovedet.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Benzo[d]isoxazol asi nejlépe připravíš opravdu ze salicylaldehydu a to buď přímo reakcí s komerčně dostupnou hydroxylamin-O-sulfonovou kyselinou (dělá se to dvojfázově ve směsi H2O/CH2Cl2 v přítomnosti NaHCO3), nebo ve dvou krocích tak, že salicylaldehyd převedeš reakcí s hydroxylaminem na příslušný oxim, který pak zacyklíš reakcí s PPh3 a DEAD.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nebo salicylaldehyd + HN3, radikalove vznika meziprodukt typu 2-azobenzaldehyd (no ten meziprodukt bude komplikovanejsi..) a azo-cosi napada karbonyl za tvorby benzoisoxazolu.. Funguje to? :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jak byste nejlepe postavili benzisoxazol, nejlepe nesubstituovany, nebo 3-vhodne ("univerzalne" - X, CH3, CH2OH, CHO, COOH, CN) substituovany?

Napadlo me, jestli by naaahodou nesel nejak zacyklit benzaldoxim? (Nejlepe co nejjednodussi synteza z beznych prekursoru).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Nebudu lhat, tohle bych asi nevymyslel.
    MRTY
    MRTY --- ---
    jo upada to tu docela v zapomnemi... tak aspon odkaz na Boragovu poblikaci:

T-Shaped Molecular Building Blocks by Combined Bridgehead and Bridge Substitution on Bicyclo[1.1.1]pentanes

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jo100169b
    BORAG
    BORAG --- ---
    nějak to tady stagnuje - snad se to už zlepší. Posledních pár týdnů jsem měl dost práce s disertací, tak jsem se tady tomu nemohl dostatečně věnovat. Tentokrát jsem si pro vás připravil něco z vlastní kuchyně:

Není to úplně triviální. Jakékoliv návrhy jsou vítány. Řešení se pak v průběhu dneška nebo začátkem příštího týdne objeví mezi asap na JOC.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Delali jste nekdo Corey-Fuchse?

http://en.wikipedia.org/wiki/Corey-Fuchs_reaction

je jen obecny predpis. Budu ho delat "dvojite" v ramci jedny molekuly, 1,8-bis(ortho-formylfenyl)naftalénu.

nejaky tipy, triky, cemu se vyhnout?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PETER_PAN: Tr- = trityl, -CPh(Ph-OMe-p)2 je diparametoxytrityl.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PETER_PAN: ale ano.
    triisopropylfosfit + allylchlorid/-bromid daju O,O-diisopropylallylfosfonat, ktory zoxidujes m-CPBA v chloroforme na ziadany epoxid, napriklad.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: .. a jeste jeden synteticky dotaz .. nevite nahodou jestli neexistuje k benzylove chranici skupine nejaka alternativa ktera by se take schazovala redukci, ale slo by to podminkama odlisit ? ..

.. neco jako je -O-Tr = -O-C(Ph)3 a tusim na silikagelu padajici -O-C(Ph)(p-MeO-Ph)2

.. tak kdyby existovala nejak xyz-benzylova ktera bude padat proste za jinak intenzivnich (?) redukcnich podminek nez benzylova
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: .. myslite si ze je realne pripraviti takoveto epoxidy ? :

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: tBuOK me taky napadl, pK jsem si nijak nekalkuloval, ale tady me zas napadlo, jestli by to nebyla dost silna baze i na deprotonaci tech alifatickejch amínů, jestli by to necemu nevadilo. Ostatne tak by se mozna chovaly i ty hydridy.. Ja bych chtel experimentovat od mildest metod po nejake hardcore ones :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: matne si spominam na nejake dekvarterizacie prave hydridom sodnym ci litnym, ale tak je mozne, ze by to chcelo ostrejsie podmienky...
    co tak tBuOK?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    jinak v mem nakreslenem schematu je drobna chybicka, bud jste mi odpustili a nebo prehledli, ale nehraje to roli.. byl jsem nejaky unaveny po pulnoci :)

Jinak zatim nejvic verim tomu (ip)2EtN, jak rikal Librium, pak muzu zkusit i ten hydrid, poreferuji :)
    BORAG
    BORAG --- ---
    LIBRIUM: hydridy alkalických kovů a kovů alkalických zemin tohle dělají jen vyjímečně. Musel bys na to použít hydridy typu LAH.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    BORAG: hydrid nezredukuje kvarterny N na alkan a amin?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam