• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    BOJ
    BOJ --- ---
    Jj, to druhé řešení je už OK.
    Návrh řešení:

OM-Fe-Pyrrole-tropinone-S.pdf (44314 B)
    BOJ
    BOJ --- ---
    Skoro dobře, ale je tam par nesrovnalosti
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Safra, pockat, tohle znam.. Pockejte, pockejte!
    BOJ
    BOJ --- ---
    Trochu profláklejší reakce, ale mechanismus a syntetický ekvivalent je tak zajimavý, že stojí za to si to připomenout.
    Napište mechanismus a produkt před a po redukci Zn-Cu.

OM-Fe-Pyrrole.pdf (27761 B)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    Taky se pridam, klobouk dolu, jestli to v tom autori videli. Je to hodne zajimava vec, dobre ze to sem BOJ dal.
    BOJ
    BOJ --- ---
    Ale vzhledem k té trojné vazbě na konci, spíše cílené.
    Další paper:

J Org Chem 2005 Sato.pdf (143117 B)
    BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: Každopádně to sype super produkty, papery a otvírá nové syntetické cesty.

J Am Chem Soc 2003 Asao.pdf (82590 B)
    BORAG
    BORAG --- ---
    BOJ: tohle je přesně ten typ reakcí, u kterých si vždy říkám, jestli tohle byl opravdu oficiální záměr autorů (a to tedy klobouk dolů), nebo chtěli dělat něco úplně jiného a tohle se stalo úplnou náhodou...
    BOJ
    BOJ --- ---
    BOJ: Řešení: cyklizace pomocí ataku kyslíku na aktivovanou trojnou vazbu a následná [4+2] cykloadice

OM-Au,Pt-Alkyn S3.pdf (31394 B)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: To mas urcite pravdu, nechtel jsem to nijak znevazovat, spis jsem komentoval fakt jak na tom jsem ja. Vetsinu zivota delam cilenou syntezu pro ruzny biochemiky a farmaceuty a podobne, takze pro me by muselo prijit neco, kde se to neda obejit a kde bych nasel hafo prikladu v literature, abych to pobral.
    BORAG tohle vzdycky umel lip nez ja :), pac delal pravou organiku, ne ty bio-organicky veci jako ja :)..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CHEMIK: Podle me je to desne dulezity a stoji na tom moderni chemie, ja zacal s japončíky a spol. nedávno v rámci mechanismů org. reakcí.. A koukal na to jak tele na nový vrata, jakobych najednou nedělal chemii, vše bylo jinak.

Ale nejak jsem se tim prokousal a k tomu ted ta chemie vybranych prvku, koordinacni chemie... orbitaly a jejich ucinny prekryv, CFSE a modernejsi teorie.. Fakt to bolelo a proklinal jsem svet, ale nejak tomu trochu zacinam rozumet a oproti "klasickym" syntetickym metodam mi to prijde.. Jakoby nová éra proste, no, budoucnost. Cimz nechci nijak znevazovat klasickou syntezu, ostatne to je zatim jedina vec, kterou bych si troufl rict, ze trochu ovladam. Trochu.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Ja jsem pouzival organokovy a katalyzu desne malo (max. sonogashira), pro me je to hezka teorie, ale od ty doby, co jsem to umel uz je to moc dlouho a za nas jsme v tom meli jen par prechodnych kovu, takovy ty reakce se zlatem a zelezem jsou pro me novinka.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BOJ: Ja zlato a platinu jeste neumim.. Az v páťáku :)

Ale divim se, ze to neumi nikdo jiny, Chemiku, Boragu, Petre, Librium..
    BOJ
    BOJ --- ---
    Tak jak? Nějaké návrhy? Nechce se Vám zkoušet nějaké návrhy?
    BOJ
    BOJ --- ---
    BOJ: Nápověda pro Př. 2.

OM-Au,Pt-Alkyn S2-1.pdf (24996 B)
    BOJ
    BOJ --- ---
    Př. 1:

EJOC 2007, 1636.pdf (353637 B)
    BOJ
    BOJ --- ---
    Návrh řešení Př. 1

OM-Au,Pt-Alkyn S-2.pdf (35770 B)
    BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: No, však jo, tak do toho. Ve druhém příkladě je stejná komplexace alkyn-Au :-)
    BORAG
    BORAG --- ---
    BOJ: organokatalýza bude potřebná při cyklizaci, kdy platinou snížíš elektronovou hustotu na alkynu, aby mohla proběhnout.

Vznik spirolaktonu není nezbytně nutný, protože aktiovaný alkyn může teoreticky reagovat přímo s terciárním alkoholátem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam