• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    Tento klub slouží k procvičování schopnosti navrhovat jednoduché i pokročilé mnohakrokové organické syntézy. Navrhovatel řešené struktury (tj. jedinec, který úspěšně vyřešil předchozí syntézu) by měl volit látku, se kterou již dříve pracoval, aby byl schopný rozsoudit správné řešení, v případě, že se jich objeví více.

Prosím respektujte následující pravidla:
    1. Při navrhování syntéz používejte jako reagenty pouze komerčně dostupné látky.
    2. Syntéza by neměla mít více než deset kroků.
    3. Navržený sled reakcí vkládejte ve formě obrázků! Slovní popis n-stupňové syntézy nebude nejspíš nikdo číst.
    4. Doba na vyřešení struktury je předběžně stanovena na JEDEN TÝDEN - pokud se do té doby nepříjde s vhodným řešením, je navrhovatel povinen zveřejnit správné znění. Dalším navrhovatelem se pak stává osoba, která se k tomuto řešení nejvíce přiblížila.
    5. Navrhovatel se může své funkce dobrovolně vzdát ve prospěch jiného diskutujícího.
    6. Navržena může být i struktura, kterou plánujete připravit a rádi byste postup zkonzultovali, popř. zjistili i jiné úhly pohledu.
    7. Jakékoliv příspěvky mimo téma diskuze budou nemilosrdně mazány.

Přeji příjemnou zábavu!
    rozbalit záhlaví
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Ja bych se bal jen toho handlovani - je to opravdu osklive pyroforicke, co ja delal s triethylhlinikem, tak mi to prislo brutalnejsi nez tBuLi. Jakmile jsem nadavkoval a vytahl kanylu z aparatu pod inertem, ty zbytky ulpene na jehle vzplaly behem nanosekundy, okamzite.

Ale nejakych velkych redistribuci a rovnovah, jako je tomu u bóru, bych se zas tak nebal.. Proste bych nahazel reaktanty do aparatu, dle podminek nechal probehnout reakci a pak pod inertem destiloval (asi za atmosferickyho tlaku - b.v. je nekde nad 100 °C, takze MeI pujde snadno oddelit, mozna bych se ani nebal ho opatrne odtahnout na slabym vakuu a jen produkt pres kanylu pod inertem zfiltrovat od anorganiky). Samozrejme vsude prdet argonu, co to da.. Ale polymernicky fabriky delaj trialkylhlinky na veliko tak, jak rika Atrey, v principu tim stejnym zpusobem - MeX, sodik, hlinik. Tak bych se toho tolik nebal.
    BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: Poslední:

Al-1.pdf (195705 B)
    BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: Mohlo by to pomoci: Jia Junji,Zhu Bochao,Chen Xuerong,Wu Jiang,Huang Anping (Petrochemical Research Institute of Lanzhou Petrochemical Company,PetroChina Company Limited, Lanzhou Gansu 730060, China)

Trimethylaluminum(TMA),usually used in organic catalysis and organic synthesis,was synthesized by reaction of triethylaluminium (TEA) with methyl bromide on iron-stibonium complex catalyst. Influence of SbCl3 content in TEA,mole ratio of FeCl3 to SbCl3,amount of solvent(decane), reaction temperature and feeding time of TEA on reaction were studied. The catalyst added was efficient for alkyl exchange reaction. Under optimal reaction conditions: n (SbCl3) : n(TEA)=7 :100, n(FeCl3) :n(SbCl3) =3 : 100,reaction temperature 105℃,n(decane) : n(TEA) =4 : 10,feeding time of TEA 150 min and reaction pressure 0.1 MPa, conversion of TEA and yield of TMA could reach 92.8% and 64. 3% respectively. Purity of TMA was up to 98. 1%. The complex catalyst possessed high selectivity to TMA and low preparation cost, and could be easily separated from the product.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Tohle funguje.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Nepřipravoval někdo z vás někdy Me3Al? Potřebuji připravit perdeuterovanou verzi - (CD3)3Al, ale ten publikovaný postup se mi moc nezdá - vařit MeI se sodíkem a práškovým hliníkem ve mně moc důvěry nebudí (rozdestilování finálních alkylhliníků a MeI included)...
    BORAG
    BORAG --- ---
    BOJ: Díky. Syntéza diacetylbicyklopentanu je popsána v supportu. Dělá se to ze substituovaného cyklopropanu (ten se vaří ve třech krocích z pentaerythritolu, vaříme to ve velkém), bylo to publikováno dřív s výrazně menšími výtěžky. Já to trochu optimalizoval, takže one-pot po dvou krocích získáš diketon v cca 86% výtěžku po finálním předestilování. Zrovna tady sepisuji další papír o chemii toho 1,3-diethynylbicyklopentanu.

Ad. jodfenanthren - je perfektně stabilní, taje bez rozkladu, jsou to takové pěkné malé sněhobílé krystalky (bohužel nevhodné pro RTG). I po dvou letech v lednici jsou pořád bílé, mírně nažloutlé.
    BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: Pěkné, gratulace k OL :-), ale syntéza toho bicyklo[1.1.1]pentanu bude asi ve tvých starších člancích....
    Je ten dijodovaný fenantrenový derivát stabilní? Zkoušel jsem podobné záměny a litiace s následnou iodací, ale na azulenech a tam jsem pohořel, než to odpařím, tak to často zpolymeruje.
    BORAG
    BORAG --- ---
    BOJ: jj, v ASAPu

A Triangular Macrocycle Altering Planar and Bulky Sections in Its Molecular Backbone - Organic Letters (ACS Publications)
    http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ol1031816
    BOJ
    BOJ --- ---
    BORAG: V asapu?
    BORAG
    BORAG --- ---
    trojúhelník je asi moc složitý. Řešení visí ode dneška na Org. Lett., takže kdo nebude vědět, tak se může kouknout...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tak co? Ve vzduchu je:

- Boraguv trojuhelnik
    - Bojuv oxallyl kation s tropanonem
    - Moje totalka - tricky cykloadice.

Nikdo nic?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tady je neco tematickeho k tem tropánům, co sem BOJ hazel.

Process For The Preparation Of Tropane Alkaloids
    http://www.docstoc.com/docs/41760922/Process-For-The-Preparation-Of-Tropane-Alkaloids---Patent-4001249#viewer-area

Je to nejak chraneny proti tisku a stazeni, podari se to nekomu ukrast?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Navrhuji totalni syntezu teto zajimave latky, i stereo:

Napoveda: pouzijte sikovnou cykloadici.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BOJ: Tak to jsem Ti sednul na lep.
    BOJ
    BOJ --- ---
    WILDENBURY_SQ: to by bylo pro případ furanu a thiofenu, pyrol reagu právě ve smyslu Michaelovy adice :-)

OCH-pyrrole-09-S.pdf (20853 B)
    BORAG
    BORAG --- ---
    Limit pro vyřešení syntézy jsem stanovil na JEDEN TÝDEN. Současně se mohou řešit MAXIMÁLNĚ TŘI syntézy.

Obrázky zadávaných látek prosím nemažte, v opačném případě je nelze vystavit mezi vyřešené struktury.

Veškeré komentáře netýkající se řešených příkladů budu průběžně promazávat, proto jich produkujte minimální množství - usnadníte mi tím práci.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Spravna odpoved je podle me endo.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Pokud beru v potaz TD vyhodnost, bude to podle me takhle:

Joo, ale kinetiku neznam. Nezalezi taky na podminkach?
    BOJ
    BOJ --- ---
    I když, slovo a myšlenka akce dělá chlapa/dívku a reflexi vlastního zisku. Mám nápad jak to nenajít na scifanderu... výběr mechanismů, které nejsou online.
    BOJ
    BOJ --- ---
    Možnost scifinder a hledání řešení je krucialní. Asi bych to vždy nejdříve musel upravit na deriváty, které.........., ale zase: hledáš naučíš se.....
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    BOJ: Podle me to davej sem, do novyho auditka stejne budou chodit stejny lidi jako sem nebo do chemie. A jo, ja jsem sice linej to resit, z hlavy to vetsinou nevim a hledat se mi nechce, ale rad se poucim v organometalice. Casovej limit je asi dobrej napad.
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: obávám se, že asi ne. S každým dalším atomem bromu se kyselost vodíků zvyšuje, takže reakce bude probíhat snáz a tribrommethyl se pak štípne na kyselinu a bromoform
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    o tetrabromacetonu jsem taky premyslel; http://www.tcieurope.eu/en/catalog/T1026.html

Pravda, za tuhle cenu bych spis asi varil. Klasicka alfa-halogenace ketonu s prislusnym ekvivalentem brómu (a naslednou efektivni separacni metodou) by nesla?

V kazdym druhym The Alkaloids: Chemistry and Pharmacology clanku to pouzivaji jako bezny Stoff, takze snadna dostupnost by tu mela byt.
    BORAG
    BORAG --- ---
    btw, v jednom z těch příkladů od ID BOJ se vyskytla docela zajímavá látka: 1,1,3,3-tetrabrompropan-2-on. Napadá někoho z vás snadná syntéza s relativně vysokým výtěžkem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam