• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: redukce karboxylu boranem na hydroxymethylen funguje téměř kvantitativně (ověřeno), ale pak začínají problémy. Uvažoval jsem i o dvojnásobné Sandmayerově reakci na 1,2-diaminu, ale nejčerstvější reakce na podobném systému je někdy z roku 1935...
    BORAG
    BORAG --- ---
    WILDENBURY_SQ: chloraci jsem naprosto zavrhl, protože z vlastní zkušenosti vím, že uhlídat to tak, aby to bylo selektivní je ukrutná práce. Vzpomínám si, že před pár lety jsem v kapalném chloru radikálově halogenoval jeden polycyklický systém a pro selektivní reakci bylo nutné teplotu držovat ve velmi úzkém intervalu cca 4 °C.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Totalni redkuce 2 karboxylu na jedne molekule, to bude prima zabava.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Na chlorace o-xylenu na reaxysu jsi koukal? Chlor se zelezem, -10 °C (JACS leta pane 1928, pouze na vyzadani) nebo S2Cl2 + AlCl3 + SO2Cl2 (Rusaci, taky na vyzadani, sofistikovany chloracni system :)

Asi moc neverim, ze to pujde selektivne, ale za pokus to mozna stoji, je to one-step a vsechny reagencie jsou dirt-cheap.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Nějaký tip, jak relativně jednoduše připravit 1,2-dichlor-3,4-dimethylbenzen? Uvažoval jsem o postupné redukci dichlorftalové kyseliny, ale je to poměrně dost kroků.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    vodiku ma spoustu ale bohuzel 90% z nich je methylovejch
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ATREY: Ma jen jeden aktívní vodik a je drahej, ale taky bych ho nejradeji sypal do vseho :)
    ATREY
    ATREY --- ---
    Triacetoxy je velmi light cinidlo, Bordelhydrid je moc ostrej.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CURDLED: Jj, diky za hint, moc bobr-hybridu urcite skodi, o tom jsem se uz parkrat presvedcil, kdyz jsem prisypal vic "jentak pro jistotu, treba uz je hydrid trochu zkazenej" a vytezky letely dolu. Je asi dost bazickej - stejne tak se mi neosvedcilo pracovat s velkymi koncentracemi...
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    taky mne napadlo: ten vyvhozi nitrobenzylidene-imine bude asi dost zluty a produkt redukce by mel byt temer bezbarvy, takze ten bobr-hybrid pridavat jenom do zmizeni zbarveni, a ne vic nez 0.5 ekvialentu borohydriu (theorie je 0.25 eq.)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ok, zkusim jit nejjednodussi (a nejpohodlnejsi :) cestou (NaBH4) a kdyz nebudu s vysledkem spokojen, pujdu pres sofistikovanejsi cestou za pouziti triacetoxy... Dik!
    ATREY
    ATREY --- ---
    Doporucuji na iminy uvedeny NaBH(OAc.)3 od ID Curdled. Nemusi to byt jen v EE Dichlorethanu, ale i v THF a cinidlo lze generovat in situ v equimolarnim pomeru (Je drahy jako prase). Jede to kolem 85%.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    dolasi slusna alternativa je NaBH(OAc)3 suspenze v 1,2-dichloroethanu, za pokojove teploty
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    nitro skupina asi prezije, doporucuji pouzit bezvody EtOH nebo iPrOH pri 0C a prisypavat borohydrid pozvolna. Pokud nastanou zverstva, mozno prejit na BH3.THF nebo BH3.Me2S v bezvodem THF, tam by to melo byt v pohode. Jinak co si pamatuju borohydrd za studena nitro neredukuje (jednou jsem provadel redukci o-nitroanilinu na fenylendiamin pomoci LiBH4, musel se tam predavat katalyticky selen a fungovalo to jen v dost koncentrovanem roztoku pri 40C)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Prosimvas, prezije alifaticky (o-nitrobenzyliden)amin redukci borohydridem sodnym na N-(o-nitrobenzyl)alkylamin? Nebo budou vznikat nejaka barevna svinstva?

Pripadne byste doporucili jine čunidlo na redukci iminu v pritomnosti nitroskupiny?
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    "great for all those places that your gerbil cannot reach"
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BORAG: Chybi vam tam helicenova "zarazka", ktera by tomu trypticenovemu rotoru umoznila tocit se jen jednim smerem :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    BORAG: to už skladujete opřené v koutě, kam se dřív dávaly deštníky, ne? :-]
    BORAG
    BORAG --- ---
    Další kousek z vlastní produkce:

BOJ
    BOJ --- ---
    BOJ: Asi ty pejpry máš, ale pro sichr... Alespoň jsem se něco přiučil :D...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam