CURDLED: takže to byla reálná exploze? Tak nějak bych čekal exotermní reakci, nějaké vybublání, ale tohle bych také nečekal.
Vzpomínám si, jak jsem před mnoha lety podle jedné procedury v JOC (jo, byl to jeden z těch postupů, kdy si člověk říká, že to je buď tak šílené, až to je geniální, nebo to je tak šílené, že je to prostě úplně blbě). Jednalo se o lithiaci alifatického polycyklického uhlovodíku pomocí tBuLi v THF při -78 °C následované zavedením plynného kyslíku. Po zpracování měl být získán jinak nedostupný terciární alkohol. Stejnou lithiaci jsem dělal nespočetněkrát, ale zavedení koncentrovaného kyslíku do roztoku organolithia v organickém rozpouštědle - to je prostě jedna z těch věcí, co by normálně uvažující člověk jen tak nedělal. No nebudu to protahovat, pískat v uších mi přestalo už po 20ti hodinách, což beru jako poměrně slušný úspěch, když si představím tu prdu a výšleh rudého plamene ihned poté, co jsem do směsi zavedl kapiláru s kyslíkem.
Btw, septum, které bylo na Schlenkovce, jsem našel ještě tentýž den a dlouho jsem si jej schovával jako suvenýr, protože tou explozí ho to převlíklo "naruby" - přes ten vpich po kapiláře (rukou se mi to nikdy nepovedlo).