• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORAGOrganická syntéza
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Mam dotaz ohledne crown-etheru. Kdyz pouziju 18-crown-6 ether spolu s nejakym hodne bazickym zdrojem K. Do jake miry ten 18-crown-6 ether muze snizovat vliv bazicity zdroje K.

    Zkouseli jsme (muj student) nejakou referovanou deprotonatcni reakci s KH + 18-crown-6 ether a nefunguje to moc dobre (konverze 15%, reference = 98% preparativni vytezek). Je to uplna reprodukce te reakce, na uplne presne tom stejnym substratu jako v referenci. Vsechno pintlich, fakt pecliva prace.

    Chci vyzkouset dalsi cinidla jako tBuOK treba. S tim KH se pracuje v malem velmi spatne (semi-micro scale fakt nejde udelat abych mel presne 1.05 eq KH). Premyslim take jestli ma cenu nejdriv smichat KH v rozpoustedle s 18-crown-6 etherem a pak deprotonovat Ar-NH2, nebo jak tu optimalizace vubec zacit.

    Nejake napady nekdo? Vsechny vychozi latky jsou dobre a jednoduse dostupne v gramovych mnozstvich, muzu fakt optimalizovat.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Pokus se vam zpomaluje pri 50% konverzi a po 40 minutach, tak to klidne muzete nechat kuchtit pres noc, ten katalyst je temer neznicitelny. Rovnez zkuste ten DPEPhos

    Taky me napadlo - mozna vam produkt zere bazi, vas produkt je diaryl amin, difenylamin je uz pekne kysely, dela Ar2N(-) velmi lehce, mozna byste mohli pridat o 1 ekvivalent tBuONa navic
    BORAG
    BORAG --- ---
    Ligand jsme změnili, Xantphos použili a pozorujeme slabší zlepšení. Je to trochu lepší než dříve používaný Binap. I tentokrát se to po cca 40 min, kdy bylo dosaženo +/- 50% konverze (při 120 °C to neselektivně mění oba bromy), výrazně zpomalí a monitorování průběhu je takové malé peklo, protože se produkt sráží ze směsi (on ani ten výchozí dibromid není nějak excelentně rozpustný). Zdá se však, že to má tendenci něco dělat, i když velmi pomalu i poté, co tBu3P a Binap selhal.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Nu kak vy, ligandy uže poměnili?
    Da, poměnili. Na vodku.
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: díky, v pondělí vyzkoušíme.

    Ano, ten tBu3P je pěkný prevít. Volný fosfin na vzduchu dýmá a dá se s ním bezpečně manipulovat pouze v glowbagu/boxu. I to co dodá Aldrich je v lepším případě ihned po otevření směs několika látek a při troše štěstí je ten požadovaný ligand v slabě nadpolovičním poměru. Dříve jsem to řešil reklamacemi, ale pak jsme raději přešli na ty fosfoniové sole, se kterými nebyl nikdy větší problém.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    no prave ze PtBu3 je stericky velmi braneny, takze dela Pd komplexy s nizkym poctem fosfinu (2 nebo 3, vic se jich tam nevejde) a diky tomu je Pd centrum reaktivnejsi. Jenze tyhle Pd komplexy, ac reaktivnejsi nez komplexy s difosfinama (dalsi dobrej je Dppf, s ferocenem, ale Xanphos je jeste lepsi), se velmi snadno zainhibujou koordinaci, a pokud je ohrejete prilis vysoko tak se rozpadnou. Takze zkuste Xantphos. Dalsi Xantphosu podobny je DPEPhos, v nekterych pripadech funguje trochu lip

    Instabilita PtBu3 - meli jsme postdoktorantku ve skupine, z Polska - velmi chytre sikovne devce, mela skvely smysl pro humor. Ale o samozapalnosti tohoto fosfinu neslysela. Normalne to objednala od Aldricha, prisla lahvicka, tak to nasypala na vazici papir na ultra-analytickych vahach. (Takove co maj dve desetina mista pod miligramem. Byl na ne specialni masivni antivibracni stul). Takze jeji fosfin se promptne rozstal, zacalo se z neho dymat a pak shorel i s tim papirem, Ten servisak od firmy Metle-Toledo, co prisel oravovat vyhorele vahy, nam dal nekolikrat dost nediplomaticky najevo, ze jsme banda pitomcu pro kterou je jejich krasnych vah skoda
    BORAG
    BORAG --- ---
    CURDLED: jo, jsem rád, že to mám potvrzené i z jiného zdroje (i když je tedy zarážející, že reakce na modelovém systému o-dibrombenzen a toluidin fungovala kvantitativně). Nám docela slušně funguje právě to zmiňované Pd2(dba)3 + tBu3PH(+) BF4(-) (volný fosfin je nechutně nestabilní, takhle se to alespoň generuje in situ), báze pak tBuONa/K, DIPEA, Cs2CO3... Ten Xantphos můžeme zkusit. Už mi ale pomalu docházejí nápady.
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    no to je asi ono, deaktivace Pd koordinujicim produktem. Navrhuju vyzkouset jako catalyst Xantphos + Pd2(dba)3, pouziva se v pomeru jeden difosfin na jedno Pd (Pd2(dba)3 obsahuje dve Pd na jednu molekulu, takze nepoplest Mw). Tenhle katalyticky system je odolnejsi vuci deaktivaci nez Buchwaldovy monophosphiny a je navic teplne velmi odolny, takze reakce jde rozchodit zvednutim teploty aniz byste riskoval rozklad katalyzatoru.
    BORAG
    BORAG --- ---
    Najde se zde někdo, kdo poradí s Buchwald-Hartwig aminací? Tyhle reakce provádíme rutinně na monohalogenovaných aromátech a funguje to krásně (kvantitativní konverze po pár desítkách minut). Problém ovšem nastal s jedním ortho-dibromovaným aromátem, u kterého musíme vyměnit pouze jeden brom. Látka má na sobě ještě další substituenty, které moc nepomáhají rozpustnosti. Zatím se jako nejlepší solvent/báze jeví dioxan/tBuoK a nebo DMSO/DIPEA, v obou případech cca 120 °C. Jako testovací amin zatím slouží toluidin. Problém je v tom, že reakce se očividně rozběhne, ale po několika (desítkách) minut se zastaví, další přídavek báze, katalyzátoru, fosfinu s tím už nehne. Podle spekter se zdá, že se velmi rychle vymění oba bromy za amin. V okamžiku, když je toho ve směsi 25 - 40% tak se to samo zastaví. Může ten vzniklý diamin nějak chelatovat palladium? Nebo nějaký tip, co očividně děláme špatně?
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    me to prekvapilo, ale Pt-C za atmosferickeho tlaku pri pokojove teplote je mnohem rychlejsi/cistsi na nitro redukci nez Pd. Mozna, ze to pouziti Pd na nitro ma historicke duvody (platina byla vzdy draha, ale Pd byvalo temer za babku) a Pd je sikovne na transfer hydrogenaci z mravencanu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CURDLED: Neredukuje to aryl halogeny je vliv rozpoustedla, tlaku, nebo te Pt ? Ted nevim z hlavy, tak at se dovzdelam :-)
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    jinal na rudukci nitro snadno,rychle a selektivne (pokud nejsou v molekule C=C, aromaticky kruh nevadi) je balonek H2 a 5% platina na aktivnim uhli, za pokojove teploty, v ethyl acetatu. Sfiltrovat, odparit. Neredukuje to aryl halogeny
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    SnCl2 (hydrat) 4 eq.+ AcOH 10eq. v ethanolu za refluxu pod N2 mi vzdy fungovalo. Akorat to zpracovani: odparit, alkalizovat velikanskym nadbytkem NaOH (30eq.) aby se vsechny cinove sragory rozpustily, pak vytrepat etherem/ V gramovem meritku to jeste jde ale 50g materialu bych takhle redukovat, to by byly kyble smesi po alkalizaci na vytrepavani
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    PETER_PAN: mezitím jsem našla ve skladu chlorid cínatý a asi zkusím místo alkoholu ocet. obávám se, že hydrazin stejně nemáme. a mám jen 1 pokus. nebudu už ten miligram dělit :) si kdyžtak navařím další štof potom
    PETER_PAN: já mám právě s chloridem cínatým výborné zkušenosti. snad skoro všecko mi zredukoval obstojně a celkem čistě. zpracovávat to asi moc nebudu. mně jde o to, abychom na hmotníku detegovali příslušnou hmotu. jinak to stejnak budu muset vařit v gramový šarži
    ale děkuju za podněty
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Vzdycky kdyz jsem delal cokoliv s cinem tak se mi to blbe zpracovavalo.
    Jako jestli mas jen jeden pokus a 1 mg latky a chces rozchodit redukci pres SnCl2, HCl(g), DCM tak preju hodne stesti.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Jako u 1 mg je tezke predikovat kolik se ztrati pri zpracovani, ale co zkusit nejakou variantu hydrazin ci hydrazin.hydratu. Dela se to originalne ve smesi MeOH/voda, ale nebal bych se zkusit smes EtOH ci iPrOH treba s THF.
    Katalyza niklem je mozna, ale nejlepsi je FeCl3 na silikagelu.

    THF podleha otevreni kruhu a polymerizaci za katalyzy FeCl3, ale musi k tomu byt podminky (viz. obrazek). Kvuli hydrazinu nemuzes zase pouzit EtOAc.

    Takze typicka procedura je ze rozmichas latku v MeOH (nebo te alternativni smesi rozpoustedel), pridas 5% FeCl3 na silikagelu, zahrejes (podle rozpoustedel, ale klidne treba na 70+°C). Opatrne pridas hydrazin.hydrat (klidne 10eq nebo i vic) a zahrivas, pripadne refluxujes hodiny nebo overnight.

    Da se pouzit i Pd/C a hydrazin.

    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    potřebuju zredukovat 2 nitroskupiny na 1 jádře na amin. molekula obsahuje dalších 7 benzenových jader, takže je dost nepolární. katalytickou vysokotlakou hydrogenaci na Pd/C vzdávám, pač mi jaksi netěsní autokláv (co taky chci za 30 tisíc)
    zkoušel někdo chlorid cínatý na takto nepolární systém? jde mi o rozpouštědlo. v alkoholu to nerozpustím ani omylem, ani zahřátím. jestli někdo třeba nezkoušel směs rozpouštědel. a výchozí látky jenom 1 miligram :(
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    a taky neumite mejt mastne nadobi. Ale nebojte, myslim, ze to nakonec zvladnete, po vicero iteracich typu pokus-omyl
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    CURDLED: ne neumím ani číst ani psát, proto spoléhám, že mi to nějaká nevymáchaná držka s arogancí sobě vlastní připomene
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: je to flekaty, protoze jste tam nepridala fosforecnan draselny, co funguje jako pohlcovac vapniku. Jaxezda, neumite cist a reprodukovat navod na mnohokrat overenou smes, ktera obsahuje 3 slozky. Zakladni pravidlo reprodukce procedury, driv nez neco zacnete modifikovat a nahrazovat, je zacit otrockym opakovanim popsane receptury. Usetrite si tak mnoho zklamani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam