• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FOSILIE: přesně tak...až když jsem vyjela za hranice jsem si uvědomila, jak muselo bejt hrozně těžký emigrovat - do nový země, bez přátel, bez jazyka, bez zázemí, s nemožností vrátit se do čech, bez skypu :) brrr...my se tak máme...
    ale jinak tě úplně chápu - já jsem sice pryč jenom na rok, ale úplně mi čechy chybí..kamarádi, akce, praha (ale zas vim, ze az zas prijedu na furt, po mesici me to zacne stvat :))
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    PSEUDOINTELLO: To je fakt, ale i tak nemůžu domů lítat každej víkend. Měla jsem tady tolik koníčků a zájmů a furt jen koukám, jak mi v Čechách utíkaj akce kterých bych se moc chtěla zůčastnit. Už abych se tu zabydlela a našla si nějaký zájmy a kamarády co nejdřív. Stejně si jen těžko dovedu představit jak za války lidi emigrovali, jen s kufříkem a už se nikdy nevrátili, už nikdy neviděli příbuzný. Dneska je všechno tak jednoduchý, když je mi smutno vlezu na Skype a tlachám dokud mi neotečou ze sluchátek uši :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FOSILIE: muj pritel si nasel po diplomce v praze slecnu (a nebyla jsem to ja :), a kvuli ni zustal dalsi dva roky, i kdyz po roce a pul se rozesli..a jak ho tak vidim, uz by tu "chybu" znova neudelal, takze pripadnej krok vstric bude na asi na me, pac ja jsem jeste plna idealu, a vic vsemu otevrena..ale buhvi jak to bude..nejdriv musime pockat, az oba dostudujem..
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    FOSILIE: já jsem bývalýho poznala právě proto, že jsem se přestěhovala. a nevadilo by mi žít tady nastálo. ale přece jen je to jen hodina letadlem, to si můžeš v pohodě odskočit na víkend nebo klidně k jenom k zubaři na otočku.
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    Ještě mám dotaz do pléna. Je tu někdo, kdo se přistěhoval k partnerovi do jeho země na stálo? Bylo to pro vás těžký rozhodnutí? Jak často jezdíte domů, změnili jste životní styl, koníčky, druh humoru a tak podobně?
    FOSILIE
    FOSILIE --- ---
    to je stejně zvláštní jak dva lidi může rozdělit rozdílná kultura a přitom kdyby oba byli z té samé země, tak by spolu třeba byli šťastný až do smrti.
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    MIOLLNIR: Já s ním česky mluvím, ale on mluvil česky jak rodilej Čech ještě než jsme se poznali.
    S bývalým, co byl z Austrálie, jsme česky mluvili jen tolik, na kolik stačil... ;)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PROMETHEA: ex-kolega z holandska se takhle seznamil s japonkou a byli spolu docela dlouho... kazdy mesic stravil on tyden v tokyu a dalsi ona v amstru... nastesti to hradil zamestnavatel. ale vyhnilo to na kulturnych rozdilech. a rozesli se.
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    asja, miollnir> vyvesim na web, nska sem to zapomel doma,
    tak snad si na to zejtra vzpomenu a dotlacim do prace a oskenuju,
    fosilie> Bijou je prezdivka (ona mi zas rika cerviku, francouskyho petra bych nerozdejchal :), cte se to Bižu a v prekladu to znamena neco jako polibek,
    jinak jeji obcansky meno je Diaka Camara
    jinak abych nebyl uplne ot,
    tak doma mluvime spolu francousky,
    ja s prckem mluvim cesky, zena Susu,
    co se tyce jeji vyuky, tak to bude docela tezky, Africani precijen sou o neco min zvykly se ucit nez my (ty ktery nestudujou, coz ona presne je, chodila za skolu tancit :),
    takze ucebnice, kterou sem koupil bude asi uplne naprd
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    HRANIKA: :D hezka story...v tomhle pripade bych si fat oddechla, ze jsem nesbalila kufry a nejsem ted v koree...
    a mas pravdu (taky to pozoruju, ze evropa je v podstate takova mala kolibka, kde jsme vsichni plus minus stejny..nekdo je vic preciznejsi, nekdo zivelnejsi, ale v globalnim meritku jsme skoro sourozenci (narozdil od asiatu, africanu..treba..) (opravte me, jestli se mylim..)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MIOLLNIR: muj pritel ma kamaradku Nemku, ktera si vzala Cecha, zijou v Praze, a protoze zila s jeho rodinou a v praci na ni taky mluvili cesky, naucila se perfektne (perfektne, jak se jen cizinec muze naucit cesky), a ted preklada, a vubec..nema s jazykem problemy..ale to je asi svetla vyjimka, protoze ji proste hodili do studeny vody ("neumime anglicky ani nemecky") a plav..tak musela =)
    na toho myho, jakmile v praze spusti cesky (a je fakt evidentni, ze je cizinec, mladi lidi spustej anglicky, pac se chtej blejsknout a procvicit si slovicka, a stary na nej spustej cesky, a jeste na nej hazej dzouky, protoze si myslej, ze jakmile spusti nekdo cesky, umi cesky na stoprocent...takze zadna sance se jazyk poradne naucit ..
    HRANIKA
    HRANIKA --- ---
    Skvely auditko! Prispeju taky svou troskou. Muzu rict ze jsem prave diky cestovani mela za zivot vice partneru cizincu nez Cechu a pokazdy to bylo jiny, uzasny a intenzivni. Nejvetsi psycho (a vlastne muj posledni cizinec) byla Korea, to si clovek teprve uvedomi, ze vsichni Evropani jsou stejni a Asie je uplne jina planeta. Laska to byla silena, a ja uz mela skoro sbaleny kufry, hledala si tam praci a kurz korejstiny. Nakonec ale muj mily prece jenom podlehl tlaku rodiny a korejskym tradicim a vztah ukoncil. Do mesice si pres agenturu (jak je tam bezne v 30% procentech partnerstvi) nasel Korejku a uz maji i miminko. Tyden po honeymoon byl jeste za mnou v Praze a rekl ze nikdy nezapomene:) Jsem rada ze to tak dopadlo, ja jsem vzdycky slepa a ochotna jit za chlapem kamkoli, ale Korea by byla preci jen prilis silny kafe. Ted jsem s Cechem a uvedomuju si ze prave ty rakosnickove, trautnberkove, a ty moje smudlinko mi strasne chybelo. Nerikam cizince uz nikdy, ale doma je doma:)
    (Ale cernou ovci rodiny uz asi zustanu a maminka zase lomi rukama..sice uz to neni cizinec, ale je mu jednou tolik co me..)
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    ADAMM: Jo, tam uz neni vubec zadnej rozdil :-).
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PSEUDOINTELLO: to je imho trefnější - češi nejsou tak moc jako němci, spíš jako rakušáci ;)
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    PROMETHEA:
    ADAMJ: tak o tomhle jsem přesvědčená taky! rozhodně mi nepřijde, že by kulturní rozdíl mezi čechem a němcem z falce byl větší než mezi tím samým němcem z falce a němcem dejme tomu z pomořanska.
    (ale na tohle téma veškerou diskuzi vždycky uzavírá citát z Bernhardových Starých mistrů: "češi jsou jako zbytek toho nejhoršího z rakušáků" :-D )
    ASJA
    ASJA --- ---
    FOSILIE: jo, presne tak sem to myslela!
    MIOLLNIR
    MIOLLNIR --- ---
    mluvi tady nekdo s partnerem cizincem cesky?
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    PROMETHEA: Jo, Cech :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANGUA: :DDD
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    PROMETHEA: american uricte :D
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ADAMJ: kamarád je Čech?