• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SARAJ: ty podporujes kudy chodis, co? :)
    je videt, ze uz jsi zkusena (thumbs up)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    sikovnej:)))nevzdavej to!
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    tak ted sem se vratil po spolecne ztravenem tydnu, musim rict ze jak sem si myslel ze nektery temata kuli jazyku vynechavame, tak to neplati, bavili sme se uplne o vsem, sem tam sem hodil vetu i francouzsky, ale nic moc teda..
    KALLA
    KALLA --- ---
    PROMETHEA: my to mame uplne stejne, pres den mluvim svedsky a i kdyz by mi moc pomohlo doma mluvit taky svedsky, jsme zvykly na anglictinu, takze proste anglictina, je to spis o zvyku a myslim, ze to tak asi budeme mit uz porad...:)
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    MERCEDES: nic nevzdavam, naopak :o) ted koukam na Francouzsky filmy a lapam vyslovnost
    MERCEDES
    MERCEDES --- ---
    VITEKK: no nevzdavej to, casem se chytnes.
    hlavne pokud ona ti bude dal psat francouzsky, pochopis vazby a obraty ve vetach.Nebo bych ji, byt tebou, presvedcila, at aspon ona pise francouzsky...vsechno pujde casem :)
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    PROMETHEA: no tak jednou za mesic nekdy na tyden, nekdy jen na vikend, ted spolu napr. jedem do Italie na devet dnu..
    Taky ted jedu franinu, zaklady jeste mam, tak to jde docela rychle, ten pisemny projev asi ale skripe trochu no :o)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VITEKK: to neni vubec zadna podpora :/

ja se taky poctive ucim nemecky, ale jak jsme spolu zvykli uz od zacatku na anglictinu, tak si ji prosazuju velmi tezko

(btw: jak casto se ted vidate? (tusim, ze kdyz potis dlouhy mejly, tak ze ted nejste spolu...:)
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    no obcas sem si vypomohl ale franinu sem delal ctyri roky, takze jako zaklady mam, ale asi dost chatrny jak to tak vypada :o)
    KALLA
    KALLA --- ---
    VITEKK: tak to te lituju, ale jestli jsi jel podle slovniku tak se nedivim:)))
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    heh tak sem pritelkyni vypotil fakt dlouhej mail ve francouzstine na kterej mi napsala ze tomu nerozumi a at pisu anglicky :o))
    ANGUA
    ANGUA --- ---
    MERCEDES: hahah;))))
    PROMETHEA: ja sem fotografka, ale tak nejak se to semlelo, ze to proste tak nejak dopadlo jako no :) ani nevim jak..
    KALLA
    KALLA --- ---
    taky souhlasim s tim upadkem komunikacniho jazyka, pritel vcera navrhl, ze bychom mohli jit na kurz anglictiny abysme si ji zase vylepsili (teda on vylepsil, jelikoz me porad obvinuje, ze je jeho anglictina horsi a omezena kvuli me a ja si ji naopak vylepsila:))hihi
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: tak paní v Goethe institutu snad ani nic jiného doporučit nemůže :-]

Jinak souhlasím, jazyk pro privátní komunikaci může degradovat, zvlášť když vím, že mi ten druhý stejně tak nějak rozumí. Na druhou stranu my oba angličtinu používáme i v práci (zvlášť žena jinak ani nemluví a mě to čeká), takže tenhle problém nemáme.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS:
    VITEKK: my se taky bavime anglicky, ale prave nekdy pochybuju o tom, jak daleko to ma k anglictine....je to takovej cesko-nemecko-anglickej paskvil se spatnou vyslovnosti a gramatickejma chybama (urco aspon ja vim, ze je furt delam, pac jsem lina nad tim premejslet :// a cim jsme spolu vic, tak tim vic tu anglictinu flakame
    ale jinak si taky naprosto rozumime

(prave dneska me pani na jazykovych testech v goethe institutu nabadala, at spolu urcite mluvime nemecky (pojala ke mne nakou zvlastni naklonost, a hrozne vrele mi to doporucovala :)
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    CROSS: uz mam slibenou ucebnici francouzstiny.. :o)
    CROSS
    CROSS --- ---
    VITEKK: tak to je ale o důvod víc si to nastudovat a jazykový znalosti si prohloubit, ne? Osobně jsem si angličtinu od ženy, která ji vystudovala, dost vylepšil...
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    my si spolu takovym zvlastnim zpusobem rozumime, mluvime spolu anglicky, coz neni rodna rec ani jednoho z nas a i kdyz to treba syntakticky neprosto postrada hlavu a patu, tak se chapem.. obcas si tvorime vlastni slova, vkladame do toho cestinu, francouzstinu, ruce, nohy.. Ale komunikacni problemy mame jen opravdu zridka. I kdyz jak psala talka, obcas clovek musi trochu vysvetlovat jak co myslel, pac da jiny slovo za jiny slovo s jinym odstinem..

Akorat mi nekdy prijde, ze se vyhybame nekterym tematum, protoze se o nich da mluvit dost spatne bez znalosti urcitych slovicek apod, nejaky odborny diskuze a tak..
    CROSS
    CROSS --- ---
    SUNRISE: tak hlavně že to dobře dopadlo ;-]
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Jinak můj kamarád, co má za ženu Japonku ale Japonsky moc neumí, vyprávěl, jak když spolu byli jen krátce, ona v intimní chvilce říkala "motto, motto" (víc, víc), a on myslel, že říká "matte, matte" (počkej, počkej)...
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    Ten můj umí česky jenom trošku, ale stojí to za to. Nedávno místo velvyslanectví říkal něco jako "velvyšvestka" :-D vždycky se můžu potrhat smíchy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam