• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    A to jsem se chtela zeptat - jake mate zkusenosti s rodicema? Myslim jednak jazykove, ale treba i to, jak prijali cizince do rodiny? Nasi oba vyrostli na rustine (jak jinak), driv jeste docela davali i nemcinu, ale to uz je pryc. Mama se nekolik let uci anglicky, nicmene na nejaky velky pokec to neni... Vtipna historka, kdyz prijel pritel poprve k nam - mamka otevrela dvere, usmev od ucha a porad opakovala hello hello a pak se zoufale podivala na me a rychle odbehla do kuchyne precist si uvitaci vetu, kterou si predem pripravila, ale s adrenalinem v krvi zapomnela :D
    MAYAM
    MAYAM --- ---
    Tak uz to tu nejakou chvili sleduju a pridam vlastni story. Pritel je Dán, bavime se spolu anglicky. Poznali jsme se pred rokem na Zelandu, ale tak nejak vic jsme spolu az od zari, kdyz jsem se ja vratila zpatky do Evropy. Nicmene - on je na severu, ja dodelavam skolu tady v CR. Vidame se tak ruzne - maximum bylo ale 6 tydnu a to uz bylo docela dost. Kdyz to clovek napise, tak se to nezda tak hrozny, ale kdyz se vyskytnou nejaky problemy okolo, tak to je nesnesitelne dlouha doba... Jinak se shodnu s vetsinou tady, ze mi samozrejme chybi takova ta ceska slovicka, vtipky, fraze z filmu a urcity hlasky, ktery ten kdo v tom nevyrostl nepochopi... Ale zas vztah v jinem jazyku ma uplne jinou dimenzi a porad prinasi nejaka prekvapeni :)
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    JEZINKA: učebnice češtiny ve francouzštině existujou, minimálně papírový. kdysi jsem je viděla v domě knihy na václaváku.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JEZINKA: Podle meho skromneho nazoru nic takoveho neexistuje, protoze prece francouzsky jazyk je ten nejlepsi a proc se ucit nejaky jiny (coz podle mych zkusenosti je nazor vetsiny francouzu).
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    MAKROUSEK: njn, když to je těžký, je tu teprv tejden, nikdy nebyl ze senegalu... a já nevím jak se to francouzsky píše, tak ani nevím jak to na google.fr hledat víš co...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JEZINKA: Bohuzel, nevedel. Zkus www.google.fr ;-). A at se nauci anglicky, Senegalec jeden.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    MAKROUSEK: dobrý, a nevěděla bys doporučit něco podobnýho ve francouzský versi? (pro manžela mý kamarádky, senegalce...)
    DOMAK
    DOMAK --- ---
    Ahoj. Těch prvních 10 lekcí nelze otevřít. Nemáte to někdo u sebe? Pro kámoše ze Španěl a milence z Mexika. :-) Děkuji.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    OFFINKAA: Jakoze vubec nezna historii a nebo ze ma jinej pohled na vec?
    OFFINKAA
    OFFINKAA --- ---
    ANEZAK397: no jo na ty jsem uplne zapomnela :-)), a na Turky a Reky taky :-)
    No asi to nebude tak horke jak jsem psala ...:O
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    Tim nemyslim, ze by zrovna muj pritel nevedel, kde je Nemecko! To bych asi nezvladla :)))
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    OFFINKAA: To je zajimavy, me obcas pripadaji jako vidlaci naopak Spanele a musim se krotit, abych nedala najevo, ze si to o nich tak trosicku myslim.. :) Ale uz jsem se naucila je brat takovy, jaky jsou, bez povysovani se, protoze konec koncu, i kdyz treba nekdo nevi, kde je Nemecko, ma jako clovek jine klady. (Ale trvalo mi to :D )
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OFFINKAA: Tak pak dej vedet, jestli ji to pomohlo. Ja se takhle naucil francouzsky a trochu japonsky.
    OFFINKAA
    OFFINKAA --- ---
    MAKROUSEK: bomba ...zlaty jsi ...alespon neco. doufam, ze udela radost
    KALLA
    KALLA --- ---
    ja jsem myslim tu Czech step by step stahovala z netu a tiskla teda resp to byla cast pro vyucujici, jelikoz jsem toho cloveka ucila cesky (no bil linej jak blazen, chtel spis chodit na pivo nez se ucit cesky a me to tak bavilo a davala jsem mu i domaci ukoly:))
    OFFINKAA
    OFFINKAA --- ---
    PROMETHEA: no ja ji ale tady asi nesezenu ...:-(sakra ...copak to nejde nikde stahnout? free
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    OFFINKAA: cesky supr ucebnice jsou od pani...mmnt Lída Holá...?
    ale bohuzel pdf nemam :(
    Czech step by step, nebo ted dokonce koukam, ze maj i nemeckou verzi: Tschechisch Schritt für Schritt....
    jinak doporucuju at se to uci v rodnym jazyce...to vzdycky leze do hlavy rychlejc =)
    OFFINKAA
    OFFINKAA --- ---
    ahoj, chtela bych se zeptat pratele...chtela bych svoji spolubydlici, ktera se uci cesky udelat radost a sehnat nejakou audio, pdf ucebnici cestiny pro cizince ...(je nemka, ale umi dobre anglicky)...poradite mi nekdo ...?

jinak tedy, at nejsem moc OT, mam za sebou romanek s finsky mluvicim...s tim, ze ja umim malinko a on cesky vubec ...ani nebyl schopny opakovat jednoduche slova:-), anglictina OK, ale mentality se mlatily fest. asi to je muj problem...ale vic nez jazykova bariera mi ve vztahu s cizincem prekazi ta mentalni (humor, historie, filozofie, chovani ...kultura atd). Pripadam si pred ostatnimi narody obcas jako desna vidlacka...:-)
    hadku si vubec nedokazu predstavit ...:-)))

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam