• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    CERVIK
    CERVIK --- ---
    my sme se seznamili v Conakry
    a hned bylo na ceste todle ;)
    mimo
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    kdyz uz je tady rec o tech kurzech, muj drahy si zjistoval kurzy cestiny na narodce : (NÍZKOPRAHOVÝ KURS ČEŠTINY NA PRAZE 1 ZASE OD ZÁŘÍ Základní škola Mikulandská 5, Praha 1, pondělí a středa, 18.00 - 19.30, 50,- Kč/lekce od 2. 9. 2009)
    kde mu rekli, ze kurz uz je v plnym proudu ale kdyby sehnal dalsich pet az sest lidi, klidne otevrou dalsi od zacatku... tak kdyby se nekdo chtel pridat... nechci mu kazit motivaci ucit se cesky ze...

PROMETHEA: jinak my sme se potkali na farme na zelande, jako nejlepsi trhaci jablek ze sadu:-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    my jsme se potkali v lichtenstejnsku na studiich
    a taky tam bylo vic mezinarodnich paru:
    ceska - gruzinec - docasne v li, momentane nevim
    madarka - lichtenstejnec - v lichtenstejnsku
    polak zijici v nemecku - madar prozatim na dalku
    a my - taky zatim na dalku :)

BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: my jsme se potkali na spolecnym projektu na islandu:
    on z UK..mame tu ale vice paru:))
    Slovesko Portugalsko: zustavaji na islandu
    Itale, Belgie - v lednu se stehuji do Belgie
    o ostatni maji budoucnost nejistou.
    My ted hledame praci vsude v Evrope a spolu, uvidime:)
    CROSS
    CROSS --- ---
    No vida, kouknu do RSS a co nevidim - Čech odvezl z Japonska syna. Matka žádá pomoc

PROMETHEA: to je pravda, a často to slyším.
    PROMETHEA: my jsme se potkali v podobý situaci, služební cesta + 14 dní dovolená, a taky to zafungovalo. :-]

Včera večer jsme byli u známejch - tři páry, šest národností, šest jazyků (ale všichni používaj primárně angličtinu, která pro nikoho neni mateřštinou).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    a otázka na všechny:
    kde jste se seznámili? na dovolený nebo na studiích v cizině, nebo když drahý/á přijel do čech?

(znám dva páry, který se seznámili na dovolenejch: češka+mexičan (seznámení v Mexiku), druhý jsou Němec a Japonka - poznali se na dovolené ve Francii :)
    což mi přijde fakt vtipný, že během 14ti denní dovči je někdo schopnej navázat vztah naporad :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: no, a vsadim se, ze kdyz ses musel povinne ucit rustinu nikdy bys neveril, ze si vezmes za manzelku rusku :)
    DASHA
    DASHA --- ---
    CROSS: jo takhle..=)
    CROSS
    CROSS --- ---
    DASHA: nezazačal jsem s francouzštinou kvůli ženě (i když ona umí), ale kvůli prostředí, kde momentálně žijeme. Její mateřštinu ovládám (o to se postaral bolševik, hh).
    DASHA
    DASHA --- ---
    CROSS: to mas dobry, ja jsem se po 2,5 letech fr ani jeste ucit nezacala.. motivaci nemam zadnou, v Aj se domluvime uplne v pohode.. Muz je dokonce ochotnej se zacit ucit cesky! Coz mi na ty nulovy motivaci jeste ubira=))
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    kazdopadne bych si tipla, ze ty intenzivni kurzy budou i tady v dobe prazdnin...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    trochu mimo, ale je fakt, ze kdyz jsem sama byla v cizine, tak jsem taky chodila na kurzy jazyka na univerzitu, mela jsem treba intenzivni kurz mesic kazdej den asi tri hodiny dopoledne a pomohlo to hodne, taky to bylo zdaleka to nejlevnejsi a navic sem se skamaradila se spoustou lidi, delaj se ruzny aktivity - vazici se k ty zemi, clovek se uci i o ty kulture no a treba anglican s ruskou a korejcem se holt budou muset bavit spolu cesky - navic komunikace s ostatnima cizincema v tom jazyce neni tak ponizujici, protoze chyby delaj vsichni....ale tezko rict, jestli to bude pravda i v Cechach a tezko rict, jestli v ty tride nebudou samy amici, ktery se pak budou spolu bavit anglicky...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: jo, tak to ja jsem byla tyden v nemecku, a po nekolika marnych pokusech komunikovat jsem to vzdala, prozila tyden v totalni frustraci (normalne jsem hodne komunikativni), a hned po prijezdu se prihlasila na kurzy nemciny, kdy jsem po trech mesicich dokazala vest plynnou konverzaci
    (ale u me to bylo spis o strachu delat chyby nez o neznalosti jazyka jako takove)
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: no, zacal jsem se ucit francouzsky, a nemuzu rict, ze bych mel co se tyka motivace a pristupu zrovna cisty svedomi. Takze pro moji zenu v tomhle nejsem autorita. ;-]
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    tak jak na to tady tak koukam, tak vsichni partneri jsou lini naucit se cesky...navrhuju se nak da dohromady, a prihlasit je vsechny na kurzy cestiny!
    a dohlizet na ne!!! :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: ja jsem si zase celej zivot myslela, ze je jednodussi naucit se jazyk s podobnou logikou
    z vlastni zkusenosti: kdyz jsem se pul roku ucila rustinu ve vaduzu (totalne mimo napad, ja vim), tak rakusani a svajcari meli dost velkej problem se sklonovanim, a vubec..nam cechum a chorvatkam to slo mnohem rychlejc, jenom ukrajinska ucitelka se rozcilovala, ze to rikame po svym s nasim prizvukem..jj svadelo to k flakacstvi :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: nejsem jazykovedec, takze to je jen v rovine spekulaci. Taky jsem slysel nazor, ze je jednodussi ucit se jazyk z jine skupiny... Znam radu Rusu zijicich dele v Cechach, kteri zdaleka nemluvi tak, jako dotycna po pul roce, a znam i dost Cechu, co neumi psat cesky ani tak, jako ona. :-]

V kazdym pripade cestina, i kdyz asi neni jednoducha, neni neprekonatelna prekazka. Hlavni je motivace. (Treba moje zena motivaci zatim nema, takze to porad nejak odkladame, myslim uceni cestiny.)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LAURA: takze budete bydlet v cechach?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    anebo můj učitel španělštiny z Columbie...studuje tady medicínu v češtině, a neuvěřitelně moc se naučil studiem těch jejich tlustejch bi/ychlí, kterejm skoro ani češi nerozuměj - říkal, že jednu stránku četl třeba půl dne - pořád listoval ve slovníku
    chce to rozhodně trpělivost a píli, která se ale těžko dodržuje, když na Tebe každej druhej spustí anglicky...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CROSS: jenze urcite je lehci naucit se cesky pro rusku nez pro americana...nasi srbsky kamaradi se naucili dost uspesne cesky za 3 mesice :)
    ale zase to neni uplne nemozny - pritelova kamaradka Nemka ma za manzela Cecha, a rok zila s jeho rodinou někde na venkově, mluvila jenom česky, a mluví tak perfektně, že se skoro nepozná, že je cizinka..nemá ani přízvuk!
    a když ji dávám přítelovi za příklad, tak říká: nojo, jenže ona je z východního Německa, a oni se učej líp :DD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam