• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: anglie je rajem neziskovek, k pohovoru se dostanu vzdycky, ale tim to konci. ja jsem uz byla necely rok dobrovolnikem na islandu a uz si takovou zkusenost nemzuu dovolit - jeste k tomu pripocist zdravotni pojisteni apod...

no uvidime, ted prazdniny a uvidi se:) v Praze budu pozdravovat, za par hodin juhuuu:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: presne kavarna, hostel - neni to prace na dlouhou dobu, ale rozsiri ti to okruh znamejch a kontaktu, a co si budem povidat, i tady v nemecku a imho vsude funguje i zamestnani na zaklade toho, ze ti nekdo neco doporuci, o necem se mezi reci zmini, nebo se zepta svejch znamejch, rodicu apod.

no jasny, jestli mas pocit, ze se nerozvijis, tak je pak prace dost ubijejici (ale je to jen docasne)

hm..ja se moc v oblasti neziskovek nevyznam, ale to co chces delat zni preci jen dost specificky (nevim v jak velkym meste jsi, ale kolik takovejch neziskovek pripada na 10 000 obyvatel. jedna? a pak jaka je sance, ze hledaj nekoho na koordinaci rozvoje...
    (nechci te demotivovat, jenom se tak pisemne zamejslim(neber to jako moralizovani)

pozdravuj v praze, hned bych jela taky :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: pracovala jsem pro neziskovky jako koordinator organizacniho rozvoje a dobrovolniku - hledam neco podobneho, ale nejak mi to nejde..
    momentalne pracuji s lidmi s pscyhickou poruchou za temer minimalni mzdu a docela s tim bojuju - jak se mzdou, tak s tou praci celkove - docela si pripadam nevyuzita a nepotrebna - protoze si mimojine v praci hodne cteme, hrajeme scrable, pleteme apod.:((( pomooc..
    (pritel praci ma - pracuje s uprchlikama, coz mu desne zavidim:)

praktikum je velmi dobrej zacatek! a prace v hostelu - ted si zacinam uvedomovat, jak jsem udelala blbost, ze jsem nesla pracovat do kavarny anebo do hostelu, diky tomu potkas lidi - znamy a pomuze to k intergraci, coz me se moc stat nemuze, protoze po praci jdu vetsinou vyrizena domu, obcas s Benem na pivo, ale ne a ne se tu nejak seznamit - ani dobrovolnictvi ve dvou organizacich mi nijak nepomohlo... je to pro me velmi zajimava zkusenost.

Jsem rada, ze se ti ve Frankfurtu libi! drzim tam moc palce:)

(ja zitra jedu na dva tydny do prahy, hledat novou motivaci a psat dalsi cover letters).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: ojojoj, 7 mesicu uz je docela dlouho (to cloveku vubec na nalade neprida :/
    a jeste jednou prosimte co delas za obor?
    ja si na zacatek sehnala praci v hostelu (doted mi sice nezaplatili, ale porad doufam, ze to dobre dopadne...)
    a pak jsem si nasla praktikum (jeste dohromady se stipendiem pro absolventy)

ale v podstate je to takovej falesnej zacatek, protoze jsem nehledala opravdovou, opravdove placenou praci, a za 500 euro na mesic te vezmou v podstate vsude (i kdyz ja jsem si fakt vybirala)

takze ja neporadim, s radou "bud trpeliva" Te asi vsichni uz pekne stvou :)
    a pritel ma praci?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    tak mam za sebou dalsi varku neuspesnych pohovoru - u poslednich dvou jsem dopadla jako nahradnik, kdyby to nahodou s tou vybranou nevyslo a u skoro u vsech mi reklli, ze dali prednost tem co jsou mistni a maji uz kontakty...tak jsem zase ve stavu, kdy se mi chce zpatky domu:( mam pocit ze sedm mesicu se tu pokousim o neco a nic z toho...Mely jste take takove "neuspesne" zacatky?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: tak to je teda celkem maso... cece co oni tim sleduji... prevence unosu u deti? styky s terorismem - aby jste se nahodou snatkem s potomkem nechteli dostat do usa a provozovat tam kladeni bomb bo tak neco.... cece divny,fakt divny..
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: tak vis co, i urednice na ambasadach by se rady koukly na krasny mimi:))))

treba na otisky, co?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CMLKA: radili jsme se s profi chovatelem a pry ok. zakladni povely mame v jedny reci..ale v pripade naseho napoleonskeho jezevcika je to stejne fuk...

LAURA: jasny...ono se to samo stejne nejak vystribri.)

jinak pritomnost obou rodicu je celkem logicka,ale delka schuzky, coze??!!
    zajimavy sledovat to ze dvou kontinentu - NZ - kamoska zarizuje pro malyho i sebe - ona je narozena v pelhrimove:)))ma to vesele
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    SARAJ: ja nejsem zadnej pejskar, ale nemelo by se na psa prave mluvit jen jednou reci? neni to pro nej matouci?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LAURA: my prave mame test run - naseho psa...a napad byl stejny,ale po skoro 2 letech to vypada takto: jack, come here,nestvi panicku a naklus, bad boy!:)

kamaradka co je na tom zelandu mluvi mix, rekni hi to babicka dedecek:)))
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MAKROUSEK: ceec, ja jsem takhle prekladala drahymu majora zeman, zenu za pultem a podobny vychytavky - zajimaho to:)))ale proste to nejde... nevim jestli frustrace v nekterych okamzicich na jeho ci me strane...

kamaradka rikala,ze nejvetsi vztek a pocit demence mela ve chvili,kdy jim praskla pracka, vody vsude jak blazen a ona si nemohla vzpomenout na slovo hadr a kybl... to pak mas chut s tim vsim prastit:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    CMLKA: nefunguje:) vyzkouseno, karticky taky mame...

hele lauro,jakse chystate mluvit na malyho?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    LAURA: hele, ale s vychovou ditete to pujde samo, jak budes ucit dite mluvit nauci se i manzel, takhle se naucil strejda ve triceti obstojne cesky:))
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: A z ceho zijete? Z materske?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: Jo a jeste to je hrozne divny, ze "neni moc s kym". To je pak tezky se snazit naucit jazyk - je to jako kdyby ses chtela naucit treba latinsky. Bez ucebnice. Bez toho, ze bys o tom s nekym mluvila. Taky by te to nebavilo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: Tak ji neberte jako zrouta casu, ale jako ucebni pomucku. A kdyz furt ne, tak si muze na netu poustet treba zpravy z cetecka nebo z novy nebo z primy stejne. Zpravy jsou dobry, protoze tam se to da docela odhadnout, o cem se zrovna mluvi. A nejdulezitejsi jsou zajmena a modalni slovesa, protoze cokoli jineho se da vyjadrit rukama. Takze prvni by se mel naucit jak se casuje chtit, mit, muset a pak uz bude tak 60% veci z televize rozumet.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    LAURA: televize je teda na tohle zrovna dobra, proto taky v zemich, kde se nedabujou filmy lidi mnohem vic a lip mluvej anglicky (napr. portugalsko vs. spanelsko)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA: Spis koukat na televizi. Chce to chytit rytmus reci, protoze nez se chyti rytmus, tak je kazda rec jenom sled nesrozumitelnych zvuku. Zvlast ta cestina, protoze ma spoustu jinych zvuku, nez treba anglictina nebo francouzstina. Jakmile si mozek zvykne rozeznavat ty spravne zvuky, daji se zacit ucit slovicka. A hlavne to nema cenu biflovat z karticek, chce to mluvit, mluvit a mluvit.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    LAURA: prej je dobry lepit post ity na veci doma :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PROMETHEA: hmm me spis prijde, ze si kazdej cech rad procvici zadarmo anglinu....na druhou stranu si taky myslim, ze naucit se jazyk je dulezitej krok k tomu, pochopit tu kulturu, mysleni lidi, atd. a bez toho to nikdy poradne ani nejde.
    Urcite vsichni tady vite, ze fakt kolik reci umis, tolikrat jsi clovekem, jinak se v ty reci chovas, atd. a me by treba prislo divny se o to nepokouset...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    a myslim si, ze chyba je i na nasi strane - ucime se ty jejich jazyky, a radsi nez si nerozumet mluvime "po jejich"

to takhle poslala jedna rodina znamejch znamejch dceru do ameriky (aspon se holka nauci anglicky), a ona se po 3 mesicich vratila, ona ani slovo, a pritel american plynne cesky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam