• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    Máte partnera cizince? jakým jazykem spolu mluvíte? jaký to má vliv na komunikaci, neporozumění...jakým jazykem se hádáte, a vůbec....jaký to je, když někomu musíte půl hodiny vysvětlovat, kdo to byl Rákosníček?! ...jak se žije s člověkem s jiným kulturním zázemím a co všechno se od něj/ní můžete naučit... Volná diskuze na téma DVOJJAZYČNÉ a VÍCEJAZYČNÉ partnerství, jaké jsou výhody a úskalí, jakým jazykem budou mluvit vaše děti...?! ...ať už v takovémhle partnerství žijete, anebo jste jenom zvědaví, jak to vypadá u těch, kteří takhle žijí, a chcete se na něco zeptat....welcome, willkommen, vítejte, privjet, bienvenidos, benvenuti....!!§
    rozbalit záhlaví
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    LAURA: ano, ale pouze když jsi zaměstnanec, pokud jsi na ŽL, což je dnes většina, nebo třeba jen jako "family reunification", musíš mít to komerční.

MUI: ano, existujou roční víza - pro různé účely - pracovní vizum, podnikatelské vízum a tak dále. Když se ti pětkrát za sebou podaří úspěšně toto vízum prodloužit, máš právo si zažádat o trvalý pobyt. Pak už jsi skoro jako občan. Nerozumíš problému? Dyt to říkám - když jsi zaměstnanec, máš právo na veřejný pojištění. Pokud ne, musíš si platit to komerční, který je dražší a horší. Aspoň u nás to tak je. A to se týká všech živnostníků, takže v podstatě v dnešní době naprosté většiny vietnamců, nebo ukrajinců, protože vláda dělá opatření, aby se těmhle lidem nedávala práce, takže oni si kvůli tomu zařizují pak ty živnostáky a musí jet přes to komerční pojištění.
    Dám ti jinej příklad, pokud stále nechápeš. Dejme tomu že můj manžel cizinec dostane roční vízum za učelem sjednocení rodiny, ale to vízum mu daj jedině A TO JE POVINA PODMINKA kdyz si dopredu zacaluje 20 k za komercni pojisteni. Po par mesicích se mu podari sehnat praci a nekdo ho zamestna. Ten nekdo pak za nej bude platit verejne pojisteni, a on pritom bude mit i to komercni. Takze vlastne vyhodil 20 tacu uplně zbytecne, navic za mafianskej produkt.
    LAURA
    LAURA --- ---
    MIKATCHOU: Kdyz jsi jako cizinec v ČR legalni zamestnanec, mas narok byt soucasti narodniho systemu pojisteni. Tzn neni nutne mit komercni pojisteni.
    CROSS
    CROSS --- ---
    KEEP_SMILE: proplatit ti musí to, k čemu se smluvně zavázali. Že se to účtuje stylem napřed zaplať, potom si nech proplatit v pojišťovně je věc jiná. V jiných zemích to tak funguje běžně.
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    MUI: to, ze si platis pojisteni a oni ti i tak potom stejne nemusi nic proplatit ti prijde spravny?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: vtipný je, že pak máš asi teda zřejmě dvojí pojištění, protože to komerční se musí platit dopředu a když tě pak ještě někdo zaměstná tak ten za tebe pak platí do veřejnýho... takže máš dvě, ale pravděpodobně v případě nemoci využíváš jen jedno... nebo nevim jak to funguje, je to debilní celý
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: tak evidentně v česku ty komerční pojištovny zřizujou nějací mafiáni a celý je to nějaký dost pofidérní...
    jináč co máš na mysli tím "pobytem"??? pokud máš na mysli "trvalý pobyt", tak ten se v CR uděluje až po pěti letech, do tý doby musíš minimálně 5x být obětí těch mafiánů zlodějskejch pokaždý když si zařizuješ nebo prodlužuješ vízum a nebo se musíš nechat zaměstnat u zdejšího zaměstnavatele...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: pobyt jo, ale ne občanství... je to psycho... ti rodiče by tu jedině museli mít trvalý pobyt a ten se dostává až po 5ti letech. Česko je totiž tak skvělá země která nemá vůbec žádný demografický problémy že si z přehledem může dovolit buzerovat a vykořisťovat a ponižovat zdravé mladé migranty co sem přijeli
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    MIKATCHOU: jo to jsem kdysi takhle byla s kamaradem u doktora, kdyby nahodou potreboval prekladat. Musel vsechno zaplatit hotove a pak donest uctenku do popjistovny. A tam, kdyz se jim zda vse v poradku, tak by mu to treba i proplatili. Takhle se ta pojistovna, co si vybere nemaly penize, chova.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    pro zajímavost posílám něco z dalších lahůdek pro lidi žijící s cizincem/cizinkou... sice nevím, jestli to není OT, ale rozhodně to teda stojí za to... Komerční pojištění cizinců

Obchodníci se zdravím (2012) - oficiální verze - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VVo8-syRtCA#!
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: tohle je samozřejmě fér argument a podobně jsem vysvětloval někdejšímu kolegovi (Rus s australským pasem), proč se s ním plno místních (švýcarských) úředníků nechce bavit anglicky. Nejde ale jen o tenhle řekněme právní formalismus, ale právě o přístup úředníků.

Mně třeba k žádosti o povolení k pobytu ve Švýcarsku (sloučení rodiny) stačil oddací list v angličtině. Totéž při žádosti o rodný list pro dítě narozené tady (měl jsem sice i francouzský překlad, dokonce ověřený, ale ten nikdo nechtěl). Papírování opačným směrem, tj. zařídit český RL a pas (apostila ke švýcarskému RL etc.) bylo trošku na palici, a to musím pochválit konzulární úřednice z Bernu, že byly opravdu milé, vstřícné a nápomocné. Nicméně vyřídit CZ pas pro syna mi trvalo 4 měsíce, vyřídit následně s pasem jeho povolení k pobytu trvalo 13 dní.

Český model mi připomíná Rusko, i když ještě nemáme takové lahůdky, jako soudní překlad pasu (přestože v té době byly všechny údaje v českém pasu i v ruštině, dnes už myslím nejsou).

Už jsem to tu psal, pro mě je chování českých úřadů jeden z podstatných důvodů, proč nespěchám s návratem do ČR.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PROMETHEA: teď si nám tady pokazila dobrou zábavu )))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    jako s tou cestinou - cestina potazmo slovenstina je spravni jazyk, tudiz urednici muzou / musi mluvit jenom tim jednim jazykem, a nikdo jim na to nesmi rict ani a..

to, ze na cizinecky policii neumej podat zakladni informace v jinym jazyce nez v cestine je vec jina a dost ostuda

ale se mnou se v mexiku a nemecku na uradech taky nikdo od zacatku nebavil jinak nez spanelsky / nemecky, a zadny jiny info v anglictine jsem taky nedostala

i kdyz v nemecku umej urednici vsichni perfektne anglicky, tak napr. anglicky psanou listinu neoverej, pac to ze zakona muzou delat jenom s listinama v urendim jazyce

(to jen tak na okraj)
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    paní policistka se ptala ještě přítele jestli umí česky, protože zdvořile česky pozdravil a zeptal se česky:" jak se máte" :) odpověděl že česky nemluví a zeptal se jí, jestli mluví anglicky, francouzsky, španělsky, arabsky nebo berbersky a ona na to že trochu rusky :D
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ty vole to je komedie, naše země je fakt absurdistán...

mě se nedávno stalo něco podobnýho s kámošem z Londýna co jel mým autem a šli jsme na fízlárnu podat vysvětlení že jel šedesátkou ve městě (já kráva nevěděla, že jim můžu jen říct, že nevim kdo tim autem jel), no a řekli mi to samé - a hlavně co mě naštvale nejvíc ze všeho bylo, že tam měli různé formuláře a poučení a nic z toho nebylo jinak než česky a já mu všechny ty formuláře musela překládat... No to je jedno, to už je OT... prostě pakárna
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    MIKATCHOU: na cizinecké policii na olšanském náměstí v praze, mi paní policistka téměř se slzami v oku sdělila, že ji předchozí cizinci seřvali, že neumí anglicky... když jsem se jí zeptala, jestli je lepší, abych vždy chodila s přítelem, tak mi odpověděla že sice by se na policii možná někdo sehnal, kdo umí anglicky, ale že nezaručuje potom ten překla :D

a na pouhou registraci turistů jsem čekala téměř dvě hodiny a to byli přede mnou tři lidi...

naivně jsem si myslela, že na cizineckou policii budou brát kandidáty s jazykovými zkušenostmi :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    btw, celkem by mě zajímalo jestli anglicky uměj aspoň konzulkty tady v Kanadě )))) možná si je v pondělí otestuju až jim budu volat kuli vízu .)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: oni kolikrát i uměj, ale tváří se, že neuměj a jsou nafoukaný, že to prostě musí být česky... já takhle jednou musela jet s přítelem do Varšavy překládat na tamním konzulátě přítelovu žádost o pracovní povolení v Česku (jinam než do Varšavy nás tenkrát nevzali, dost to hořelo a jinde to bylo beznadějně zabukovaný) - člověk by nevěřil že v jednadvacátým století na zastupitelském úřadě ČR zaměstnaj někoho, kdo neumí anglicky... Já umim plynně dva světový jazyky, další dva se učim, k tomu doktorát, a práci jinou než učitelky angličtiny pomalu ani nemůžu sehnat... Přitom práce na konzulátu zní jako solidní zašívárnička .)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: jakýkoliv povolení k pobytu? btw,co ta legalizace - jak sis s tím poradila? cos k tomu potřebovala?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    chtěla bych se zeptat (pardon, bez filtrování) - kdo z vás tu má manžela nebo manželku z třetí země (tj. ne z EU) a jak jste to řešili se zaměstnáním? Mě uplně děsí to pravidlo, že u nás třetizemec smí získat jen takové zaměstnání u kterého je prokazatelné že ho nemůže vykonávat nikdo z EU... jak tu pak má ten člověk žít když tu má třeba manželku a děti???
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: to si děláš srandu...
    TEMSTEAG
    TEMSTEAG --- ---
    MUI: vyřizovala jsem to celkem rok a ted uz 3 mesice cekam na pas:/ kdybych vedela, jake papirovani to bude nikdy bych do toho nešla:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam