• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    LAURA: pak měl Tvůj muž u lékaře štěstí - v poště máš popis toho, jak to může dopadnout, když někdo takové štěstí nemá. Rozhodně se na Tebe nezlobím. Jen mne mrzí, že na základě bezproblémové zkušenosti Tvého muže usuzuješ, že je vše v pořádku a nikdo v tomto státě nemám problém s přístupem ke zdravotní péči... Pokud by zde žádný problém nebyl, Konsorcium neziskových organizací pro práci s migranty by nespustilo kampaň za zařazení migrantů do systému veřejného zdravotního pojištění.
    LAURA
    LAURA --- ---
    DUBPRINCESS: víš, já si myslím, že možný problém je v tom, že lidi nezkoumají rozsah pojištění, které uzavírají. Kupují si to nejlevnější a pak se jen diví.. nevím, je možné, že jsme měli štěstí, ale skutečně jsme s komerčním pojištěním neměli nejmenší problém.
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Jen opakuji, že na nikoho neútočím a nesnižuji ničí zkušenosti. Jen poukazuji na to, že situace čekatelů na pobyt, živnostníků a lidí hledajících práci je jiná, než situaci zaměstnanců. A právě o situaci těch, kdo nejsou zaměstnanci (tj. těch, kdo nemají DPČ či HPP - tedy mohou to být i lidé pracující na DPP a SoD), je ona kampaň, na níž jsem poukazovala já a Mikatchou.
    LAURA
    LAURA --- ---
    DUBPRINCESS: nezlob se na mě, ale o příspěvek níž jsem psala, že můj muž podniká a poměrně dlouhou dobu byl komerčně pojištěn...
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    LAURA: Proč si to bereš osobně? kde jsem řekla, že PRÁVĚ TY nemáš zkušenost s komerčním pojištěním? Tvůj manžel i MUI se s problémem nemohli setkat, protože jsou zaměstnanci.

Mikatchou sem dala dokument, který se váže ke kampani za zařazení cizinců do systému veřejného zdravotního pojištění - více info zde:
    http://www.konsorcium-nno.cz/zdravotni-pojisteni-migrantu.html
    http://www.petice24.com/zdravotni_pojisteni_pro_migranty
    http://migration4media.net/...podareni-verejnych-zdravotnich-pojistoven-zprava-pro-vladu-mlci-o-vyvadeni-prijmu-z-pojistneho-az-od-100-tisic-migrantu/
    http://www.inbaze.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=251&catid=52
    http://migration4media.net/2011/08/30/cizinci-z-novely-vypadnou-komercni-pojistovny-se-raduji/

Svůj příspěvek jsem psala proto, že jsem nabyla dojmu, že zde popíráte existenci problému a celou kampaň bagatelizujete. Přitom z mého pohledu, coby člověka s přímou zkušeností s tímhle problémem, má kampaň opravdu smysl a je potřeba.

Chápu, že migrantů, kteří jsou zaměstnanci nějaké firmy či organizace, se současné nastavení systmu nedtokne. Ti totiž jsou do systému veřejného zdravotního pojištění opravdu zařazeni. U živnostníků, lidí, kteří práci hledají či lidí, kteří například čekají na přidělení přechodného pobytu (což ze zákona nesmí trvat déle než 4 měsíce, v praxi se to ale mnohdy protahuje na více než rok) je situace jiná - ti na zařazení do systému veřejného zdravotního pojištění nárok nemají. To sebou nese řadu situací, které mohou ohrožovat zdraví těchto migrantů.

Jak to pak může dopadnout v praxi? Oběma Vám posílám do pošty poměrně absurdní příběh, který zde nechci vyvěšovat veřejně. Na tomto místě bych jen ráda uvedla, že řada imigrantů opravdu problém má. Jak je zmíněno i v dokumentu, je jich cca 100 000. Celkový počet imigrantů v ČR je něco kolem 450 000 - problém se nedotýká všech!

Na nikoho neútočím a ani, MUI, nikde nezpochybňuji tvou kvalifikaci či právo udělat si vlastní názor. Pouze vnáším pohled z druhé strany. Protože zatím zde existenci problému vyloučení migrantů ze systému veřejného zdravotního pojištění popíráte. To se mne poněkud dotklo, protože mě tento problém stál hromadu nervů, telefonování s pojišťovnami a nemocnicemi atd.... ten měsíc byl poměrně vyčerpávající a stál nás hromadu peněz - a to i přesto, že partner měl řádně uzavřené pojištění (o tom se také v dokumentu hovoří). A proto jsem nerada, když někde čtu, že vlastně problém neexistuje...
    LAURA
    LAURA --- ---
    DUBPRINCESS: Jinak tedy jeste k te osobni zkusenosti s komercnim pojistenim cizincu - když manžel začal podnikat, samozřejmě jsem mu pomáhala hledat pojišťovnu a pojistné sjednat. Pojistné nebylo nijak přemrštěné, do národního systému pojištění určitě platí víc a nevybavuju si, že by jedinkrát nastal jakýkoli problém u doktora. Takže realita komerčně pojištěného cizince (tzn. vlastní zkušenost, kterou podle tebe nemám) může vypadat i takto.
    LAURA
    LAURA --- ---
    DUBPRINCESS: Aha. Takze ja mam zkusenost s manzelem ze treti zeme, ktery jako zamestnanec bez trvaleho pobytu byl ucastnikem verejneho systemu zdravotniho pojisteni. Nicmene ty tu zkusenost ignorujes, protoze proc?
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Inu vidim, ze zde moc lidi tu s komercnim pojistenim cizincu vlastni zkusenosti opravdu nema. pre kdyby ano, pravdepodobne by rovnou podepsali petici za zarazeni migrantu do ceskeho verejneho zdravotniho systemu, jiz jsem sem davala pred casem a jiz spravuje Konsorcium nevladnich organizaci pracujicich s migranty.
    Jsem dnes velmi unavena, proto v tuto chvili k tematu mohu rici jen toto:komercni pojisteni je sracka, ktera nas stala hromadu nervu a penez.

A ano, Mikatchu si nevymysli - v nasem state cizinci s prechodnym pobytem nemaji narok na zarazeni do systemu verejneho zdravotniho pojisteni. Vysledek? Ciyinci se casto nemohou dostat k adekvatni peci, hazarduji se zdravim, ceske zdravotnictvi prichazi o penize a komercni pojistovny se obohacuji. Viz napriklad odkazy na clanky, ktere jsem sem davala cca pred mesicem.

O tom, jake to je, kdyz se pojistite a pak vas stejne neosetri ani na cizineckem oddeleni nemocnice snad az nekdy priste (dnes uz fakt padam na hubu).
    LAURA
    LAURA --- ---
    MIKATCHOU: Jiste, to znam z vlastni zkusenosti.. ja reaguju na to jak jsi psala o dvojim pojisteni u zamestnanych cizincu - to je nesmysl.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    LAURA: ano, ale pouze když jsi zaměstnanec, pokud jsi na ŽL, což je dnes většina, nebo třeba jen jako "family reunification", musíš mít to komerční.

MUI: ano, existujou roční víza - pro různé účely - pracovní vizum, podnikatelské vízum a tak dále. Když se ti pětkrát za sebou podaří úspěšně toto vízum prodloužit, máš právo si zažádat o trvalý pobyt. Pak už jsi skoro jako občan. Nerozumíš problému? Dyt to říkám - když jsi zaměstnanec, máš právo na veřejný pojištění. Pokud ne, musíš si platit to komerční, který je dražší a horší. Aspoň u nás to tak je. A to se týká všech živnostníků, takže v podstatě v dnešní době naprosté většiny vietnamců, nebo ukrajinců, protože vláda dělá opatření, aby se těmhle lidem nedávala práce, takže oni si kvůli tomu zařizují pak ty živnostáky a musí jet přes to komerční pojištění.
    Dám ti jinej příklad, pokud stále nechápeš. Dejme tomu že můj manžel cizinec dostane roční vízum za učelem sjednocení rodiny, ale to vízum mu daj jedině A TO JE POVINA PODMINKA kdyz si dopredu zacaluje 20 k za komercni pojisteni. Po par mesicích se mu podari sehnat praci a nekdo ho zamestna. Ten nekdo pak za nej bude platit verejne pojisteni, a on pritom bude mit i to komercni. Takze vlastne vyhodil 20 tacu uplně zbytecne, navic za mafianskej produkt.
    LAURA
    LAURA --- ---
    MIKATCHOU: Kdyz jsi jako cizinec v ČR legalni zamestnanec, mas narok byt soucasti narodniho systemu pojisteni. Tzn neni nutne mit komercni pojisteni.
    CROSS
    CROSS --- ---
    KEEP_SMILE: proplatit ti musí to, k čemu se smluvně zavázali. Že se to účtuje stylem napřed zaplať, potom si nech proplatit v pojišťovně je věc jiná. V jiných zemích to tak funguje běžně.
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    MUI: to, ze si platis pojisteni a oni ti i tak potom stejne nemusi nic proplatit ti prijde spravny?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: vtipný je, že pak máš asi teda zřejmě dvojí pojištění, protože to komerční se musí platit dopředu a když tě pak ještě někdo zaměstná tak ten za tebe pak platí do veřejnýho... takže máš dvě, ale pravděpodobně v případě nemoci využíváš jen jedno... nebo nevim jak to funguje, je to debilní celý
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: tak evidentně v česku ty komerční pojištovny zřizujou nějací mafiáni a celý je to nějaký dost pofidérní...
    jináč co máš na mysli tím "pobytem"??? pokud máš na mysli "trvalý pobyt", tak ten se v CR uděluje až po pěti letech, do tý doby musíš minimálně 5x být obětí těch mafiánů zlodějskejch pokaždý když si zařizuješ nebo prodlužuješ vízum a nebo se musíš nechat zaměstnat u zdejšího zaměstnavatele...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MUI: pobyt jo, ale ne občanství... je to psycho... ti rodiče by tu jedině museli mít trvalý pobyt a ten se dostává až po 5ti letech. Česko je totiž tak skvělá země která nemá vůbec žádný demografický problémy že si z přehledem může dovolit buzerovat a vykořisťovat a ponižovat zdravé mladé migranty co sem přijeli
    KEEP_SMILE
    KEEP_SMILE --- ---
    MIKATCHOU: jo to jsem kdysi takhle byla s kamaradem u doktora, kdyby nahodou potreboval prekladat. Musel vsechno zaplatit hotove a pak donest uctenku do popjistovny. A tam, kdyz se jim zda vse v poradku, tak by mu to treba i proplatili. Takhle se ta pojistovna, co si vybere nemaly penize, chova.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    pro zajímavost posílám něco z dalších lahůdek pro lidi žijící s cizincem/cizinkou... sice nevím, jestli to není OT, ale rozhodně to teda stojí za to... Komerční pojištění cizinců

Obchodníci se zdravím (2012) - oficiální verze - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VVo8-syRtCA#!
    CROSS
    CROSS --- ---
    PROMETHEA: tohle je samozřejmě fér argument a podobně jsem vysvětloval někdejšímu kolegovi (Rus s australským pasem), proč se s ním plno místních (švýcarských) úředníků nechce bavit anglicky. Nejde ale jen o tenhle řekněme právní formalismus, ale právě o přístup úředníků.

Mně třeba k žádosti o povolení k pobytu ve Švýcarsku (sloučení rodiny) stačil oddací list v angličtině. Totéž při žádosti o rodný list pro dítě narozené tady (měl jsem sice i francouzský překlad, dokonce ověřený, ale ten nikdo nechtěl). Papírování opačným směrem, tj. zařídit český RL a pas (apostila ke švýcarskému RL etc.) bylo trošku na palici, a to musím pochválit konzulární úřednice z Bernu, že byly opravdu milé, vstřícné a nápomocné. Nicméně vyřídit CZ pas pro syna mi trvalo 4 měsíce, vyřídit následně s pasem jeho povolení k pobytu trvalo 13 dní.

Český model mi připomíná Rusko, i když ještě nemáme takové lahůdky, jako soudní překlad pasu (přestože v té době byly všechny údaje v českém pasu i v ruštině, dnes už myslím nejsou).

Už jsem to tu psal, pro mě je chování českých úřadů jeden z podstatných důvodů, proč nespěchám s návratem do ČR.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PROMETHEA: teď si nám tady pokazila dobrou zábavu )))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam