• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SHPAGIN: uplne si to louceni na letisti umim predstavit:) klobouk dolu, ze jste to tak krasne zvladli:) jinak u me to je taky s tema parama...slovak - portugalka, ceska- nemec, ceska - spanel, cesky - indonesani je jedna kapitola sama pro sebe:) jen u nas v kanclu to bylo zajimave - ceska - svycar, ceska - gruzinec, ceska - cecenec, ceska - indonesan, ceska - nemec..vsichni zijici spolu majici nekolik deti:) neudelas nic:)) srdci neporucis:) vlastne vsichni uz vyse zminovani maji deti:) no, snad se brzy pridam do klubu:)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    BAARKA: na studiich v zahranici, na neutralni pude :-) kdyz si vzpomenu na louceni na letisti v seremetevo pred vic nez deseti lety, kdyz jsme oba meli pred sebou jeste roky studii doma a zadny staly zamestnani, zda se mi dnesni stav jako zazrak.
    manzelka ucila a tlumocila pro delegace ceskych kulturnich instituci v japonsku. ma talent na jazyky dany skvelym hudebnim sluchem.
    Z meho okoli vzniklo vic mezinar.manzelstvi: ceska + belgican (ziji v BE), ceska + marocan, nevim, kde je jim konec, ceska + japonec, ti jsou docasne v USA, dite; urcite bych si vzpomnel na dalsi.
    ATTACKIE: ceska + turek, odstehovala se za nim, ale ne do Istanbulu, nevideli jsme se asi 4 roky, nevim nic, ale mohu se pokusit zjistit (FB nemam, tak to bude tezsi). Jinak mam dobreho pritele v Kaiseri, kdyby to mohlo pomoci...
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Ja jsem zila v Polsku, ve Vratislavi... bez partnera, zato mam ale vyhodu, ze mluvim vyborne polsky. Najit si vlastni kamarady z rad mistnich mi trvalo asi tri mesice, po peti uz jsme se trochu vic zblizili. Jsem spis introvert a pracuju z domova, sama, takze nemam kolegy z prace. Kdybych nemela pritele v Praze, tak bych tam rovnou zustala. Dneska jsem zpatky v Praze, ale do Vratislavi casto jezdim, je to velka laska. :) S kamaradama se pokazde vidam.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: taky expati se rychlejc seznamej s jinejma expatama, maji hodne podobne zkusenosti s tou zemi…seznamovat se s domacima je mnohem narocnejsi…

doted jsem mezi svejma kolegama tak trochu exot
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: no, ja to mela stejne, vzdycky kdyz jsem zila jao expat, tak totalni pohoda, kdyz jako imifrant tak to byl narez - mela jsem podobnou zkusenost z UK, vydrzela jsem to jen 15 mesicu, pak jsem se s Britem prestehovali do CR, ten to dal dva roky, predtim jsme zili na Islandu a to byla asi nejvetsi pohoda:)
    Ted jsem se vratila z Haiti po roce, kde to vlastne byla taky pohoda - presne jak rikas, na dobu urcitou, je to vzdycky lehci...

jinak, ja mam na materskou docela uz vek, tak mozna proto:) kdyz tobe bylo 25 let, tak chapu, ze bylo jeste brzo..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: ja zila rok a pul predtim mimo cechy, ale to me to fakt bavilo, protoze jsem vedela, ze to neni naporad :)
    a tady jsem od zacatku byla depresivni, ze je to vsechno naporad :)

ale kdyz to vidim s odstupem casu, kdybych byla na zacatku lip naladena, mohlo to taky rychlejc jit s tim navazovanim kontaktu, a hledanim si "toho sveho", aktivity apod.

ja teda popravde jediny, co jsem si tady prvnich par let neumela predstavit byla materska - bejt jenom s detma doma, bez kamaradu a znalosti jazyka je podle me mnohem vetsi narez :))
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: je to tai vzdycky a uplne tvym naladam - jedu domu...rozumim.
    Moje teta zije v Zeneve pres 40 let a myslim za tak jeste deset zpatky mela sem tam, ikdyz uz ne tak casto, zajeci umysly:) Porad jezdi tak min. 4 do roka do Cech, za kamaradkami (ano vydrzelo jejich pratelstvi tak dlouho).
    Me to tady prijde celkem fajn, na zivot, jen semtam na me padne chmur typu: kurna, ja bych tak sla jen s kamoskou na kafe - u me je to spis i dany tim, ze kdyz zrovna ziju v CR (celkove jsem uz zila pres 4 roky mimo), tak jsem hodne zaneprazdena - jak kulturnimi akcemi, kamarady, rodinou ci sportem..

Kazdopadne obdiv, pet let je pet let:) doufam, ze se ti podari dostat vysnenou praci a delat to co te bavi:)

Mozna to vyzni divne, ale pro me jedina realna predstava jak jsem jit na trvalou, je materska dovolena. Vychovavat prcky, ucit se nemecky a najit si nejaky aktivity, ci part time job (klidne i blby).

SHPAGIN: jak jai poznal japonskou zenu, jestli se muzu zeptat?
    Velky obdiv, ze se naucila cesky:) Je pravda, ze cloveku asi nic jineho nezbude:)) muzu se zeptat co dela za praci??

diky za sdileni zkusenosti..asi jsem jen potrebovala naval chmuru zavalit pozitivnimi zkusenostmi:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: ja uz jsem ctvrtej rok v nemecku, teda bezi mi uz patej :) a az teprv ted se tu zacinam citit v pohode - na zacatku jsem trochu nemecky umela, ted uz je to naprosto bez problemu, tak rok dva trvalo nez jsem nasla lidi, se kteryma si rozumim a ktery nejsou z okruhu pratel myho muze (kterej je mistni) (mimochodem moje nejlepsi frankfurtska kamaradka je ceska - puvodne kamoska myho muze, ted taky moje :)
    ale stejne vim (jak pise SHPAGIN), ze tady nikdy nenajdu takovy kamarady jako mam v praze, a kde se cejtim porad o moc lip nez tady (ale to je asi tim, ze v pokrocilejsim veku je clovek uz narocnejsi na vyber pratel, a ze nejvic clovek prilne k lidem se kterejma vyrustal)
    konkretne v nemecku jsou lidi hodne mobilni, a vetsinou studujou jinde nez vyrustaj, nez zijou jejich rodice, a pak se presouvaj podle potreby za praci - takze maj svoje nejlepsi kamarady taky vetsinou po celym nemecku - zezacatku to pro me byl ale ve srovnani s prahou, kde jsem zila do svejch 25 a kde mi prijde ze znam tisice lidi mam spoustu znamejch a kamaradu, docela sok….:)
    rozhodnuti jit sem bylo tezky / prestehovala jsem se sem kvuli muzi /, a prvni roky jsem s tim taky dost bojovala, a kazdejch pet tejdnu se "rozhodla" ze jedu domu :)
    nakonec jsem si nak zvykla, (kamaradka ceska ma teorii, ze po 3 letech zapomenes na to hezky z cech :) zacala s nastavbovym studiem, ktery mi zvysi kvalifikaci a sanci na nemeckym trhu, a oduvodnila si ten pobyt kvuli lepsim podminkam delat tu praci kterou chci (to je pro me docela dulezita priorita), a bejt s clovekem, se kterym jsem stastna…ale je to sofiina volba (v praze jsem kvuli tomu nechala vsechno/y ostatni)
    kompenzuju to tim, ze jsem casto v praze :)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    myslim, ze je to velmi individualni. manzelka z japonska je tu osm let, dnes mluvi plynne cesky, prvni dva roky nemluvila skoro vubec. ty prvni dva roky prakticky nepracovala, soucasne jsme bydleli v ne prilis (ve srovnani s dneskem) prijemne lokalite na perifierii hlavniho mesta. kompenzovaly to caste navstevy kamaradu z japonska (v prumeru 1x za 6 tydnu) a taky v urcitem slova smyslu nase mladi a zamilovanost.
    Ovsem vim, ze se ji casto styskalo.
    Ted mame cerstve druhe dite a to uplne neco jineho nez na zacatku. hlavne ma sva oblibena mista a dalsi veci, hudbu, sbor, dosti intenzivni praci, ktera ji naplnovala (posledni veci aktualne kvuli detem ne). ale tim, ze je spis introvert, tolik vnejsi svet "nepotrebuje". pro extroverta to muze byt tezsi.
    Dalsim faktorem je to, ze doma by svoje kamarady (miluje je a tady takove mit myslim nikdy nebude mit, ani o ne vlastne nestoji) videla priblizne stejne casto, jako dnes - kdyz prijedou sem nebo ona domu. V japonsku se zpravidla vsichni rozjedou do ruznych mest a vidaji se jednou za dlouhou dobu.
    uzavrel bych to tim, ze u kazdeho je to uplne jine. drzim palce :-)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    BAARKA: zapomnela jsem napsat, ze ten mesic tu travim tim, ze chodim a intenzivni kurz nemciny, za tyden bych mela jit do A2..takze cesta k tomu si s nekym pokecat je daleka:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ATTACKIE: bohuzel...

Chtela jsem se Vas zeptat - jak Vam dlouho trvalo se usadit v cizi zemi? tim minim najit si sve kamarady, svoji zabavu apod..Ja jsem ted mesic v Koline..za tyden jedu do Prahy, protoze v Praze nastupuju do nove prace a pripadny stehovani sem bude az v lete pristiho roku. Ale musim rict, ze je to dost tezka predstava, jednou jsem si to prozila v UK (v tomhle smeru doufam a verim, ze DE je v tomhle priznivejsi nez UK) a popravde uff..clovek vazne ztraci svoji autonomii, chova se vice submisivněji není svůj...ja se tu marně snažím najit nějakou svoji zábavu, ale ne a ne na něco narazit.
    Mam to takhle s Zenevou, kterou znam a vim, ze muzu jit vecer i sama ven a vim kam zajit - kde budou koncerty, kde jaka vernisaz apod..ale je to jednodussi, protoze mluvim francouzsky, takze si vse prectu a domluvim se apod...tady ne a ne na neco narazit.

Proste UFF...umim si predstavit zit s Timem, je to super clovek, bavime se o rodine, ale zase prozivat tuhle zvlastni "samotu"???? uff..je to pro otrle...:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    MATY609: zajimavy, zajimavy...a snazil si se naucit?? rok a pul je celkem dlouga doba..
    MATY609
    MATY609 --- ---
    Ja zil rok a pul ve Frankfurtu. Nemecky umim tak pozdravit a nebo podekovat:) Frankfurt, Mnichov a mozna Berlin je v tomhle relativne OK. Zalezi ale IMHO na oboru. Ja byl v IT
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: diky, mrknu...u nas je to kolin..dost velky mesto, snad:)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: ve frankfurtu. To je vlastne dalsi aspekt, kterej je dost dulezitej - lokace.
    Kdyztak je tu na nyxu i diskuze o Nemecku, treba se tam najde nekdo, kdo ma zkusenosti primo v tvym oboru
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: diky, za reakci. a kde jsi v Nemecku? j
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    BAARKA: už jsem trochu uměla, když jsem přišla, ale mám dost kamarádů a známejch, co neuměj jazyk vůbec, nebo málo, a mají naprosto kvalifikovanou práci ve svým oboru

Normálně bych se bejt tebou hlásila na pozice, který chceš dělat, rovnou...záleží i na konkurenci v tom kterým oboru, ale určitě to neni bez šance
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    btw, mate nekdo zkusenost s zitim v Nemecku bez znalosti nemeckeho jazyka?? ajaja..zacinam s kurzem pristi tyden, ale necekam, ze do pul roku bud sprechtit tak, aby me nekde vzali na dobrou pozici..
    jsem pripravena hooodne slevit ze svych stavajicich naroku...klidne budu zacinat nekde u piky a pomalu se dostavat k tomu, co me bavi..zase si rikam, ze v mem oboru - humanitarni pomoc, snad FJ a AJ by mohla stacit..s tim, ze NJ se budu ucit prubezne...no uvidime.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    back in troubles:)
    tenkrat jsme si rikala...never ever,,ale citum neporucis:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam