• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Dotaz - není tu někdo, kdo žije v Praze, má partnera z ciziny a než jste se potkali, měl někdo už dítě? Jsem v této situaci, nový partner si se synem rozuměj pár slov a velkej chlap je z toho špatnej -řikám mu, že to nejde všechno ze dne na den, že to chce čas, oba se musej učit atp, ale říkala jsem si, že by mu třeba bodlo zajít na pivko s někým s podobnou zkušeností..
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Tak před časem jsem se ptala na schvalování jmen - měla jsem z toho trochu strach, že to bude problém, ale teda zkušenost velice dobrá!
    Soudní znalectví – osobní jména - Ústav pro jazyk český
    http://www.ujc.cas.cz/expertni-cinnost/
    Vypracovali posudek na jméno obratem - positivní :)
    Žádost jsem jim poslala mailem, napsala jsem jim významy a původy obou křestních jmen a proč je chci (rodinné souvislosti), během pár dní jsem měla posudek vypracovaný. Fakt mě potěšili :)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    BAARKA: *integraci lidi ze zemi tretiho sveta...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ONITSUKATIGER: ja jsem take mela a mam problemy s integraci v nemecku, ale jak pise Magdalena, cely je to jednoduchy, jediny co jsem po prijezdu udelala je, ze jsem se zaregistrovala na urade, vse ostatni se uz vyridilo samo..(to, ze jsem se pak vrhala do veci jako mezinardoni svatba apod..kde to bylo slozitejsi je ciste dobrovolna vec)..cely minuly rok jsme pracovala s uprchliky, myslim, ze jsem tu poznala hafo latinos a mam tu kamaradku Thajku, no musim rict, ze moje integracni problemy jsou sice pro me vazne, ale porad jsou dost ok oproti ostatnim...

Taky nemuzes vycitat cilovou skupinu zadavateli dokumentu.
    Kdzy nekdo dela dokument zamereny na neco, tak tam nebude hledat neco jineho. Neziskovka, pro kterou Kiku pracuje se zabyva integraci zemi tretiho sveta, tak proc by delala dokument o inegraci lidi z HOlandska:)) jabka, hrusky:))

MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    ONITSUKATIGER: vychazim z (nejen) vlastni zkusenosti obcana treti zeme, nasledne treti zeme s trvalym pobytem a pak manzelky obcana EU.
    Nejde o dvoji standard, ta organizace proste "resi" obcany tretich zemi a predpokladam ze asi proto KIKU chce nonEU.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ONITSUKATIGER: myslim, že jedinou uspokojivou odpověď ti na to dá autor původního dotazu, bude-li chtít. Osobně bych si taky myslel, že integrace lidí z EU probíhá o něco snadněji, už jen kvůli legislativnímu rámci — co píše MAGDALENA je prostě fakt, protože status občanů EU je v ČR lepší (z právního hlediska) než status občanů třetích zemí.

Samozřejmě si můžeme vyprávět historky o tom, že zrovna v tomhle nebo v jiném případě to bylo tak a tak. Nehledal bych za tím dvojí standard nebo nějaký jiný temný motiv.
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    MAGDALENA: Z čeho cerpas přesvědčení, že nemá? Bývala kolegyně je z Maďarska a má spousta příběhu o sve integraci v Čechách.
    Mne je samozřejme jasný, o co jde takze debata je pro me uzavrena...jen mi šlo o oficiální vysvětlení přímo od zdroje ale ten nikdy nepřizná, že má dvojí standard. To, že někdo pochází ze země EU zdaleka neznamená, že se nemůže potýkat s trablemi na úřadech (vlastni zkusenost ze Švédska).
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    ONITSUKATIGER: nerekla jsem zajimavejsi pribeh a hlavne si to ani nemyslim.
    Rekla jsem jiny pribeh.
    Prijet a zit tu jako obcan treti zeme je proste neco jineho nez prijet a byt tu jako EU obcan. Jsou tam obrovske rozdily v zakladnich vecech: ziskavani viz a jak se sem dostali, neustale vyrizovani pobytu, buzeraci na cizinecke, zdravotni pojisteni apod. Zajimave to neni.
    Sice to slovo nesnasim, ale pouziju ho: integrace (kterou se zminene centrum zabyva) je tezsi a predpokladam, ze chteji videt pribehy lidi co toto zazili a zakotvili tu. A takove pribehy EU obcan nema.
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    MAGDALENA: Proc si myslíš, že příběh člověka z Ukrajiny bude zajímavější než příběh člověka z Holandska?
    Chodila jsem na Německou školu v Praze s lidmi z celého světa. Z EU i ne-EU a všichni meli zajimave životní příběhy s důvody proc a jak se ocitli v Čechách. Tudíž mi připadá velice nefair tvrdit, že jedna skupina lidi má zajímavější životní příběh než ta druha na bázi odkud pochází.
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    ONITSUKATIGER: Troufnu si odhadnout ze nektere prekazky se lepe zvladaji s obcanstvim EU. Je to videt napr na cizinecke policii. Mela jsem tu cest :-) A pak pribeh cloveka co se sem prestehoval napr z Ukrajiny asi bude jiny nez cloveka z Holandska.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ONITSUKATIGER: asi hledaji vetsi exotiku:))
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    KIKU: Muzu se prosim zeptat, proc nesmi byt puvodem ze zeme EU?
    KIKU
    KIKU --- ---
    Ahoj, spolupracujeme s Integračním centrem Praha a chystáme pro ně kampaň. Součástí kampaně bude krátký dokument a fotky cizinců dlouhodobě žijících v Praze. Sháníme aktéry, kteří by měli zájem zůčastnit se natáčení či focení. Jediná podmínka je, že by neměl být původem ze země EU. V případě zájmu prosím do zpráv. Díky!
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    ANDREJKA: aha, promiň, tak hlavně, že vyřešeno
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    zajít na ÚP v místě bydliště, připravit potřebné formuláře a je to.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    BAARKA: rychly...(to je snad nejhorsi hrubka..)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    CROSS:
    JAKUBMOKRIS: no me pro vybehavani paper v CR richly..ále, to mute pro Němce, že jo..no jiná země tolik štemplů nechce:)
    Takze asi tak:) snad zitra to budeme mit za sebou
    CROSS
    CROSS --- ---
    Zlatý časy, když jsme se brali v roce 2003. Sice to byl týden běhání v Praze po různejch úřadech a na ruskej konzulát pro papíry o způsobilosti mojí ženy a ještě v pátek nebylo jasný, zda se teda v sobotu vezmem, ale od tý doby je klid. Hlavně asi proto, že v Rusku jsme to neřešili, tamním úřadům to může bejt jedno, ale ve Švýcarsku každýmu stačí oddací list klidně v angličtině (nebo teda francouzštině), kdovíjak starej, tvářej se, jako že se jich to netýká (a taky ani netýká, nejde o jejich občany, že jo).
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    BAARKA: To jsi ještě neuzavírala sňatěk ve Španělsku. Když jsme partnerkou zjistili, co všechno je potřeba a když jsem pak na vlastní kůži okusil španělskou byrokracii, tak jsme se rozhodli sňatek odložit.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: a dekuji za gratulaci:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam