• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PROMETHEACROSSING BORDERS - dvojjazyčné partnerství, aneb jak spolu mluvíte?
    CROSS
    CROSS --- ---
    LUUCA: jak píše IRA_PALMOVKA, tohle konkrétní potvrzení vydá cizinecká policie, která posoudí, jestli je cizinec v ČR tou dobou legálně. 7 dní se počítá od vydání k datu sňatku. Já se teda ženil v r. 2003, tenkrát nějaký výpisy z rejstříku nebyly třeba — nebo jsem to už zapomněl (nechápu, proč by se trestně stíhanej cizinec nesměl oženit či vdát?), nutný bylo potvrzení z ambasády, že moje nastávající neni už vdaná ;–]

Brali jsme se v Příbrami, matrikářka tedy naznačila, že by měla prověřit porozumění češtině, ale obešlo se to bez tlumočníka, asi právě efekt maloměsta, kde jsou víc v klidu.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    My se teda brali v DE. Znama matrikarka si moje cesky doklady hodila do googlu a bylo :)) v Cechach jsem si nechavala snatek uznat zapisem na centralni matriku. Prislo mi to jednodussi nez obracene.

LUUCA: jestli byste to taky nemeli jednodussi obracene... svatba ve Vegas treba :))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA: aha, tak to je fakt neprijemny, to jo. Hlavne mam pocit, ze tahle prehnana opatrnost hranicici s sikanou prameni z neznalosti. Kdyby urednice presne vedela, co ma pozadovat k jakemu ukonu, byla by asi i uvolnenejsi. Ja mela pocit, ze snatky cizincu nejsou vubec proslapana cesticka, a na to, ze teda EU a svoboda pohybu a Erasmus atd atp, tak kdyz uz se dva evropani chteji vzit, je to jako za starych neevropskych casu
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    PROMETHEA: moje zkušenost je takova.. holky na matrice se na nas koukly se slovy:" tak co povolime jim to?" .."ale jo, proc ne, dyt sou sympaticky" (opravdu o tom rozhoduje vedouci matriky) ale podle me, pokud nenarazis zrovna na nejakou "xenofobni cuzu" tak jim to na matrikach je uplne jedno. Nas oddali, s tim, ze si to pak stejne bude proverovat cizinecka. (ale my meli problem s tim, ze nam vetsina potrebnych dokladu nam chybela, tudiz benevolenci matriky Prahy 3 muzu jen kvitovat).. takze pokud jsou vsechny doklady OK, myslim, ze by problem byt nemel
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ANDREJKA:
    IRA_PALMOVKA:
    Myslite, ze je to fakt tak moc o tom na koho natrefi? Vzdyt je na to zakon. Moje matrikarka na Praze 17 ani chvilku nevahala...

Ale jasny, tech dokladu je hodne.au moc :)

Dodavam, ze ta zpusobilost k uzavreni snatku nesmi byt starsi pul roku ci tak neco. Takze rozhodne doporucuju si na ten seznam dokumentu psat i deadliny.

IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    LUUCA: potvrzeni musi byt vystaveno max.7 dni pred svatbou (vystavi cizinecka policie) musis ho donest na matriku, ja si teda brala Ukrajince ale potreboval potvrzeni o tom, ze tu ani doma neni trestne stihan (coz bude asi to same) a dale potvrzeni z UA, ze tam neni zenaty, pripadne, ze je tam rozvedeny a k tomu original rodneho listu(vse uredne prelozeneho do cj). Nicmene on jako uprchlik zadne takove doklady v tu dobu nemel a resilo se to cestnym prohlasenim ze strany manzela. Ale to asi spis zalezi na konkretni urednici na konkretni matrice (my se brali na Praze 3 a bylo to vsechno naprosto v pohode, vstric nam vysli maximalne). Kazdopadne doporucuji pak co nejdrive s uredne overenou kopii odddaciho listu dorazit na cizineckou a predat jim to.
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    (ja na to prijdu, jen je mi vedro a silimz papiru .-)
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    Podle uradu pry potrebuje: "Potvrzení Policie ČR o oprávněnosti pobytu na území ČR, které nesmí být starší 7 pracovních dnů" - ale on ma Pobytovou kartu rodineho prislusnika obcasna EU, ktera plati az do 2022.. a k tomu tedy nechapu, 7 dni od ceho - od predani na ten urad? osobni schuzky na urade? svatby? :-D

LUUCA
    LUUCA --- ---
    A jeste jeden dotaz, jestli ma zas nekdo zkusenost se svatbou v USA - je to fakt tak strasne easy to udelat tam, nebo to papirovani prijde v CR tak jako tak po navratu? .-)
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    Ahoj, nebral jste si nekdo v nedavne dobe amika? nebo i jineho cizince, ja se osypavam jen mam pred sebou myslenku te byrokracie, tak bych potrebovala konzultaci... (navic to bude na malem meste, kde s tim nemaji zkusenosti a neporadi mi moc). Kdyztak posta, dik!
    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    Ahoj, nevím kam s tím, možná se tu najde někdo kdo řešil podobný problém.

Přítelkyně je ze zahraničí (mimo shenghen) a ztratila nebo jí byly odcizeny doklady. Kartička trvlého pobytu, řidičák. V pátek jedeme do Slovinska.

Je nějaká šance, že ji cizinecká vystaví něco dočasného, stejně jako čechům když ztratí občanku?

Díky moc
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    Ahooj, predem se omlouvam za OT ale predpokladam, ze by nekdo z vas mohl vedet - co vse musim ucinit aby mi bylo schvaleno maturit.vysvedc. ve Francii? Diky a klidne smazte :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    a na svatbe pred tydnem jsem mezi 11:30 a asi 22:30 zvladla 2 deci sektu, nejmin 4 deci vina (pritel tvrdi, ze litr), tri piva(prej 5..) a giny s tonicem - to si nepamatuju vubec :-) a mela.jsem.tam.deti 6,5 a 1,5'let, tak to jsem uz odepsana, ne? :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    no hele, ad.ty.alkoholy v nemecku.. dnes.jsme.meli abschlussgotteadienst v.kg, chodime mysim do ev- luth? a na party ve skolce potom bylo pivo a vino! :-)
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    PROMETHEA: ok, dobre, talent tedy asi ma a ja se ho jen snazim rozvijet. Zni to lepe?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VENDETA: ja myslim, ze je dost odvazny tvrdit, ze je to tim, ze se detem nekdo hodne venuje. i jednojazycny deti zacinaji mluvit v rozmezi 1-2,5 roku, a nikdo tem rodicum opozdilcu netvrdi, ze se jim malo venovali.
    obecne spis vidim tendenci, ze prvorozeni drive komunikuji, a druhorozeni se drive hybou =) priority lezi trochu jinde =)
    CROSS
    CROSS --- ---
    VENDETA: školy na to nemám, ale nějaká vrozená dispozice v tom bezpochyby hraje velkou roli. Pozoruju to na svých dětech, které dostávají srovnatelnou "jazykovou péči" a každé se s tím vyrovnává jinak.

(Obecně vzato na děti hodně mluvim, takovým tím stylem, jako když v rozhlase komentují hokej. Před pár lety mě za to chválila nějaká důchodkyně v Praze v tramvaji, že prý ještě nikdy neviděla, aby se otec takhle bavil se synem... tomu tenkrát byly tři roky.) ;-]
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    CROSS: hele o talentu to ani tak neni. Myslim spis, ze Je to o tom, ze se ji fakt venuji a rozvijim jeji jazykovy schopnosti - ma spoustu knizek ve vsech jazycich co umi a vzdy pred spanim cteme v jazyku ktery si vybere. Ze zacatku nechtela (praktikujem to jen 3 mesice) a tedka ma jednu spanelskou, kterou akceptuje, ezopovi bajky, a francouzske disneyovky ctem ve franine, jinak u dalsich knizek chce abych ji to prekladala, coz nejsem prejladatelka a nekdy ty me preklady live zni fakt divne, tak prave proto se snazim vic a vic aby ode mne prijala i mluvene slovo v jinych jazycich i kdyz vim, ze ten cesky prizvuk tam je a asi i vzdy bude :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    VENDETA: má talent :-]
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    A umi rozlusit a pojmenovat od sebe jazyky kteryma mluvi plus rozpozna taky anglictinu pac ji slycha taky casto a myslim ze i neco malo rozumi. Jednou jsme se zakecaly (anglicky) v aute s kamoskou kdyz dcera mela jit jezdit na koni a najednou zaslechnu "stop, let's go" byli ji dva a pul, sem cumela jak puk. a me rika abych s ji mluvila cesky, pac tak mluvim nejlip, a tatovi rika to a samy o italstine v italstine :) j
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam