CATHERINE: Opravdu hodně si zjistit o vnitřní motivaci ( odkazy bohužel nemám ) a efektivní komunikaci například. Ta totiž nikoho neponižuje a všem zvedá jejich úroveň.
Já jsem za život snad 60x dostala sprďana za to jak mluvím, že mám sebevědomí asi na tak na bodu mrazu. A nikdy mi nikdo nepomohl to napravit. Ani nikdy na mě ani nic nezabralo.
Tak jsem zkusila to co píšou v knihách úspěšní. Všude se píše, že na prvním místě je povinnost: nějak se chovat. Takže jsem to začala dělat porůznu během svého dne:
1) chovat se efektivně - tzn. nic neodkládat na zítřek, pořádně poučit děti aby mi nepřidělaly potíže opět za 15min, umít psa po procházce, nachystat si jídlo včas, zamyslet se zda dokážu aspoň 1/12 dne být bez sladkého atd atd atd. prostě nezadělávat si na problémy, které přijdou večer / ráno / za týden
2) vše si zařizovat sám - žádné miláčku podej mi, maminko zařídíš to, kolegyně koupíš mi to, tatínku stavíš se mi tam atd atd.
3) správné mluvení - tzn. žádná sprostá slova, totální zákaz sledování TV zpráv, totální zákaz řešení čehokoliv co se netýká mého života, totální zákaz používání slova musím ( buď chci a nebo je to potřeba : chci si zajít k doktorce, je potřeba přezout pneumatiky, je ještě potřeba koupit rohlíky atd ). A taky co nejvíc vynechat slova s předponou ne ( zapnout mozek a najít v češtině jiné sloveso )
4) a do každé věty narvat: já, chci, jsem, mně /mě . Furt jen mluvit o sobě
5) no a pak taky přátelé. Přátelé jsou váš odraz :o(. Chcete být lepší? Pusťte některé k vodě
6) no a také pozitivní vyjadřování se. Tzn. sklenice je z poloviny plná. Fajn, že jsi většinu úkolu zvládnul atd atd. neustále sebe a okolí chválit a hodnotit úspěchy.
(Vysrat se na české školství, které nás naučilo, že se počítá jen množství chyb). Doporučuju i pročíst stránky soukromých základních škol. Tam je přesně napsáno jak se máme chovat!
Výsledek po 3-4měsíční totální dřině je ten, že mám sebevědomí skoro skoro jako skála. Dejte mi vybrat z 10věcí a já vám do 2sekund vyberu co chci a proč.
Nevěřím vlastním očím a jsem vděčná za to jak to pomohlo :o)
Včera jsem sledovala tyto videa
http://tvurceosudu.cz/v1 a mluví tam o tom samém. Mluvit správně / mluvit správně a zase mluvit správně. To je základ všeho.
A pokud se ještě někdo potýká s problémem s minulostí či rodiči, tak napište taky poradím co mi pomohlo.