• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOLLYEuthanasie
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    FUMO: Já si taky myslím, že se rozhodli sami. Ale nejsem si jistá, že se rozhodli "dobrovolně". Rozhodnutí učiněný v jakýkoli duševní nouzi není podle mě tak úplně dobrovolný.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Myslim, ze bychom meli v teto diskusi rozlisovat mezi pripady, kdy nadeje na alespon jakz takz kvalitni zivot je (deprimovani sebevrazi), a kde jde jen o umele prodluzovani zivota, ktery prinasi utrpeni.

    Mimochodem, Molly, nechces tenhle klub zamerit celkove na etiku v lekarstvi? (to je jen takovy navrh)
    FUMO
    FUMO --- ---
    BIGMOLE: jak vím, že se hrabal a brodský rozhodli sami, mno nevím nevím to, ale myslím, že jo. . . ostatně i kdyby ne, tak oběma se tak stalo již na sklonku života, kdyby byli oba těžce nemocní. . .
    BIGMOLE
    BIGMOLE --- ---
    HONZAF: Mám na mysli akceptaci hranic vlastní autonomie. Jinými slovy, že moje svoboda a právo rozhodovat o sobě včetně toho, jak a kdy zemřu, není neomezená. Tuhle poznámku jsem směřovala hlavně na lidi, kteří právě autonomií obhajují právo na euthanasii.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    ECLECTICA: lepší je ho nenechat trpět. A to jak fyzicky, tak psychicky, společensky a duchovně... což je právě ta otázka důstojnosti.
    ECLECTICA: to je sice pravda, ale mě trápí to etické dilema, kdy právně nutíš někoho, aby jiného zabil, i když bys to byl ty sám. Vlastně by mě míň trápilo, kdyby euthanasii dělali nějací specialisté, kteří by do toho šli dobrovolně. (trochu jinde, ale podobné je to u potratů, kdy porodník vlastně "musí" dělat potraty a to, že to odmítne dělat, mu zaručuje, že nebude mít spoustu výhod ani nárok na postup....)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MOLLY: a co je dustojneho na tom nechat nekoho proti jeho vuli trpet v pripade, ze je smrt v horizontu dnu ci tydnu stejne neodvratitelna?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MOLLY: jenze dotycny se jaksi nemuze "obslouzit" sam, a kdyby mohl, pravdepodobne by mu chybely znalosti potrebne k tomu, aby si pri odchod ze zivota nezpusobil utrpeni navic.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    HONZAF: jednak polohováním, ale i masážema, vhodnejma pomůckama (matrace, deky, podložky), krémy atd. atd.


    jinak pokud jde o euthanasii, tak mě vadi dve veci - jednak, že dáváte někomu cizímu za povinnost vás zabít - tj. trochu to svalujete na něj a druhak, že je problém někomu, kdo nic nemůže předkládat jako důstojnou variantu toho, co dělat: Jako nechci ti to vnucovat, ale už jseš na nic, je nejlepší abys zemřel... prostě je to tlak jako tak.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    klubova anketka nebude?
    N_I
    N_I --- ---
    ewokk..zajmave..neco na tom bude..ale ja nejsem odbornik takze pokud to tady bude odborna debata tak uz budu jen tise prohlizet...
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    N_I: ja to jako vzduchoprazdno rozhodne nevnimam. Mezi rigidnim ano a ne je takove mnozstvi zalezitosti, ktere s tim souvisi a daji se zkoumat a sledovat, ze mi nekdy skoro az prijde, ze ty dva tabory co toto ohranicuji, jsou nekdy vice prazdnejsi nez to, co je mezi nimi.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    SHEALA: boxerka. zila naplno a dobry zivot. a skoncila se zlomenou krcni pateri. ochrnuta od krku dolu. a ne nic ji nebolelo. a ne v zasade nebyla osamela. presto si prala zemrit a povedlo se ji to. jo ja vim je to "jen" film ale ...
    N_I
    N_I --- ---
    jasne ze clovek muze byt mezi..a zkoumat obe moznosti...ale zaroven nevim jak presne tohle popsat pravne..tohle vzduchoprazdno..
    otazkou je co by clovek delal kdyby byl postaven pred takovou vec v rodine...
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    HONZAF: nejde o terminy. Jde o to, co tam je a cim je to podlozeno - studiemi, vyzkumy.
    Samozrejme ze vlastni zkusenost je neocenitelna, nicmene neda se z ni delat zadne vedecke zavery.

    Pokud se bavime ciste o nazorech osobnich, tak nemam problem debatovat a duchovnich i niternich zalezitostech spojene s euthanasii. Ale pokud se bavime na odborne urovni, tak by to melo vypadat trochu jinak.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    HONZAF: ne nevidela... neco mi to ria, ma to snad byt o nejakem boxerovi ?
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    N_I: my se o euthanasii s kamaradem bavili v podstate 3 dny v kuse ... :)
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    SHEALA: jen tak lehce btw. videla jsi milion dollar baby ?
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    N_I: nikdo preci netvrdi ze v zivote musis vzdy byt na jedne strane.
    Ja se snazim probadavat obe strany. A svuj nazor treba nebudu mit nikdy.
    Ale treba az mi bude umirat maminka na rakovinu a bude me prosit, abych ji pomohla - tak to udelam. Anebo take ne. Doufam, ze nikdy tajovou situaci nezaziju. Nicmene v hospici se s takovymi situacemi setkavas casto.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    EWOKK: ne. ten casopis bude plny odbornych terminu. ten clanek o euthanesii takovy byt nemusi. z presne tech duvodu ktere nasledne uvadis.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    EWOKK: jj Alzheimer, tam to chapu... to je vec co desi i me
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam