• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLABOLVychovávám cizí dítě-osvojil-la jsem si cizí dítě a naopak..
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    STRASNYPES: Ono je samozrejme slozitejsi tyto veci vnimat, nebo spis vubec uvedomovat si. Ze sveho zivota mi tato prednaska prave objasnila nektere veci - hlavne s tou rodinou historii, ze jsem si ji prenesla do sveho zivota. A hlavne, kde se to ve mne vzalo. On clovek nejak tusi, ze to souvisi s rodinou historii, ale nejak moc nevi, jak tyto mechanismy funguji.
    Driv jsem hlavne vnimala tu posloupnost matka moji matky, moje matka, ja. S tim, ze je to opravdu, dalo by se rici, nosna vetev - nebo alespon jedna z nosnych vetvi - v me vlastni historii. Diky teto prednasce jsem si uvedomila, ze tu jsou i jine, stejnetak opravdove, o dost slozitejsi vztahy v posloupnosti otec me matky, moje matka, ja. Ktere se prenesli do me historie zrovna tak.

    Kdyz jsme meli prednasky o Freudovi, tak jsme to ve skole rozebirali :) A jak ty jeho prvni tri stadia vyvoje psychiky jsou celkem prekousnutelne, tak to vyvrcholeni toho tretiho - ten Oidipovsky komplex dava mnoha lidem zabrat. Moje kamaradka zaryte tvrdila, ze je to naprosty vymysl, nebo aspon, ze ne vsechny deti timto stadem musi projit, ze ji se to nedotklo. Kamarad, co chce byt psychiatr :), mel samozrejme jiny nazor.. a sama jsem byla takova rozpolcena, moc jsem nevedela a pak jsem si zacala probirat svoje vzpominky z detstvi a mam fakt pocit, ze o sveho otce, jsem jevila zajem, kdyz uz mi byli tak ctyri. Samo, z toho co si pamatuji, proste utrzky tak od dvou, tri let. No a kdyz se zacnes clovek hrabat v tom svem podvedomi - touha po diteti je nebo neni.. kdyz je, pokladat si otazky, z ceho ta touha cisi? .......

    A ulitle to urcite je.
    STRASNYPES
    STRASNYPES --- ---
    QUANTI to mám radost, že nejsem sama :))

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    STRASNYPES: taky to nemuzu pobrat, a uprimne receno mi cast Freuda pripada trochu ulitla (a nektery jeho nazory uz jsou taky prekonany)

    ale to imaginarni chapu, umim si predstavit, ze si nekdo vysni nejaky miminko a ono pak fyzicky vypada jinak ;)

    LONESTAR: :/ jesteze nejsem v podobne situaci, moji babicce je 85 a vim ze by taky neceho podobneho nejspis byla schopna :]
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    LONESTAR: Tak na to se právě těšíme...až někdo přijde a pěkně to malýmu vyžvejkne....Je sice ještě malej, ale stejně.....Moc se mi nechce do toho, říkat mu, kde je jeho otewc, když otec nejeví zájem....ale zároven se otcovství vzdát nechce jen proto, že si tím honí ego...
    STRASNYPES
    STRASNYPES --- ---
    GRETKA: OMG, to fantasmatické dítě mi přijde spíš jako fantasmagorie :))
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    QUANTI: vím, že moje babička (dej jí pámbu věčnou slávu) měla občas potřebu zdůrazňovat, že Saša (ten starší) není můj (což se dalo snést, babičce bylo přece jen 86, a Sašovi 15...)
    horší bylo, když našemu (společnému), tehdy tříletému synovi vysvětlovala, že Saša vlastně není úplně jeho brácha, protože májiného tatínka... ten z toho byl dost vykulenej :-(

    a co si z takové senilní babičky vezmeš... ona to snad ani nedělala úmyslně,
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    ORIKA: CHIMERA: uvádíte mě do rozpaků... ;-)
    BTW - navíc jsem si je oba přivezl z ciziny ;-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    adopce/osvojeni> doporucu knihu Rok kohouta od T. Bouckovy. Trochu drsny cteni bez obalu, ale ukazuje druhou stranu mince
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    CHIMERA: no hele, dva takový taky znám, dvě moje kamarádky je mají:)
    LONESTAR: a to je na tom právě to hezký :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    ORIKA: já nevim - mi to přišlo úplně normální a přirozené...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ORIKA: no ja, ale takovýho chlapa lupou hledat :-) kterej si vezme starší ženu, s dítětem, akceptuje je a nečiní rozdíl mezi ním a vlastním... má můj respekt velikej... a to já hned nějakýmu chlapovi neřeknu :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    LONESTAR: ty jo, to se tak hezky čte :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    BLABOL: když jsem se brali, žil s mámou - ale regulérně navštěvoval otce a prarodiče (žili společně)...
    bral mě od začátku jako "chlapa od mámy" a spíše staršího kámoše než otce (je mezi náma rozdíl 14let) - trochu probém byl v pubertě, kdy najednou těžce nesl, že ten "starší kámoš" uplatňuje autoritu a vyžaduje nějaké dodržování disciplíny (nebo možná naopak já jsem měl problém, že ten "mladší kámoš" najednou odmítá spolupracovat na tom co doteď bylo běžné - kdo ví?)
    nikdy mi neříikal "tati" (a nikdo to od něj nikdy nevyžadoval) - od zažátk jsme si číkali křestními jmény...
    můj vztah k němu? dalo by se říci, že jsem ho od začátku bral jako syna, a to i poté, co se nám narodilo společné dítě (které on bral jako "řvoucí mimino" ;-)
    teď má 27 a jeho brácha 16 - a nečiním mezi nimi žádného rozdílu...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    HRABALKA: Urcite.
    Serge Lebovici popisuje tri ruzne deti v hlave matky, kdyz matka drzi v naruci sve dite:
    1) dite fyzicke - jde o kluka nebo holku, je malinkate nebo spis vetsi, baculatejsi.. atd. Dite, ktere lze popsat.
    2) dite imaginarni nebo dite tehotenstvi - dite co si matka vysnila behem tehotenstvi, jestli slo o kluka nebo holku, jestli bylo malinkate nebo vetsi. A uz tato konfrontace mezi fyzickym ditetem a ditetem imaginarnim neni vzdy lehka.
    Tyto "dve deti" uz popsali jini autori, Lebovici ale popsal i treti dite v hlave matky:
    3) dite fantasmaticke (ve franine nam rekli fantasmatique nevim jak to spravne prelozit)
    Jedna se o dite z podvedomi.
    Toto dite souvisi s Oidipovskym komplexem - tady to chce mit dobre pochopenyho Freuda a vedet o co se jedna... no, pokusim se to tedy vysvetlit.. mala, asi tak 4leta holcicka, prochazi timto komplexem, odvraci se - ve sve hlave!!! podvedome!!! - od maminky a jeji lasky, protoze by chtela mit penis jako kluci a hleda "pomoc" u tatinka, a z jeji touhy po penisu se stane touha po diteti, ktere chce ziskat od sveho otce. Toto popisuje Freud. Lebovici navazuje s tim, ze tato touha v podvedomi pretrvava a tudiz fantasmaticke dite odkazuje na tuto podvedomou touhu a tim otec matky ditete se stava jakoby adoptivnim otcem ditete. A diky tady te vazbe, vse co se bude dotykat otce matky (dedecka) se bude dotykat ditete (jako napr. nemoc dedecka).
    Fantasmatickeho ditete je nosicem rodine historie = nosi v sobe transgeneracni (napric generacemi) mandat, aby se mohlo zapsat do rodinne historie matky a nekdy take neco vykoupit.

    Tyto tri deti se prekryvaji a jsou nekdy zdrojem tezkosti. V tom pripade Lebovici nabizi terapeutickou konzultaci.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    GRETKA: mohla bys trochu rozvést ty tři děti vhlavě matky? Zajímaloby mě to. Dík.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    BLABOL: to je ale nesmysl, jestli je malýmu 16 měsíců, tak bude brát svého tátu jako jediného možného a vlastního . Já bych se spíš bála,aby biolog. otec neškodil - schválně si kluka nenašel a neřekl mu pravdu (v případ, že mu ji neřeknete vy)
    SEDNA
    SEDNA --- ---
    CHIMERA: ok ja to tak pochopila,ale nebylo tak uplne kuli mne :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LONESTAR: ja bych to taky neriskovala, ale kdyz to tak nekdo ma...

    ja jsem jako dite treba desne patrala, jestli nejsem adoptovana, po fotkach, historkach z porodnice apod....
    BLABOL
    BLABOL --- ---
    LONESTAR: Chtěla bych vědět, jaký k tobě má vztah, nebo ty k němu....a jestli jeho otec o něj jevil zájem, či ne...Protože můj bio otec zájem nejeví, prckovi je 16 měsíců a pokud by zájem nejevil dál, chce si ho partner osvojit...i s tím, že mu to neřeknem....ale to je těžký.....partner má strach, že když bude vědět kdo je otec doopravdy, že ho malej přestane mít rád..a nemůžu mu to vysvětlit...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    CHIMERA: nejde o osoby, kterým to sdělíš (přátelé) - jde o osoby, které se to mohou (nějak) dozvědět a příležitostně (podle Murphyho zákonů většinou v té nenevhodnější chvíli a tím nejnevhodnějším způsobem) to dítěti sdělí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam