STRASNYPES: Ono je samozrejme slozitejsi tyto veci vnimat, nebo spis vubec uvedomovat si. Ze sveho zivota mi tato prednaska prave objasnila nektere veci - hlavne s tou rodinou historii, ze jsem si ji prenesla do sveho zivota. A hlavne, kde se to ve mne vzalo. On clovek nejak tusi, ze to souvisi s rodinou historii, ale nejak moc nevi, jak tyto mechanismy funguji.
Driv jsem hlavne vnimala tu posloupnost
matka moji matky, moje matka, ja. S tim, ze je to opravdu, dalo by se rici, nosna vetev - nebo alespon jedna z nosnych vetvi - v me vlastni historii. Diky teto prednasce jsem si uvedomila, ze tu jsou i jine, stejnetak opravdove, o dost slozitejsi vztahy v posloupnosti
otec me matky, moje matka, ja. Ktere se prenesli do me historie zrovna tak.
Kdyz jsme meli prednasky o Freudovi, tak jsme to ve skole rozebirali :) A jak ty jeho prvni tri stadia vyvoje psychiky jsou celkem prekousnutelne, tak to vyvrcholeni toho tretiho - ten Oidipovsky komplex dava mnoha lidem zabrat. Moje kamaradka zaryte tvrdila, ze je to naprosty vymysl, nebo aspon, ze ne vsechny deti timto stadem musi projit, ze ji se to nedotklo. Kamarad, co chce byt psychiatr :), mel samozrejme jiny nazor.. a sama jsem byla takova rozpolcena, moc jsem nevedela a pak jsem si zacala probirat svoje vzpominky z detstvi a mam fakt pocit, ze o sveho otce, jsem jevila zajem, kdyz uz mi byli tak ctyri. Samo, z toho co si pamatuji, proste utrzky tak od dvou, tri let. No a kdyz se zacnes clovek hrabat v tom svem podvedomi - touha po diteti je nebo neni.. kdyz je, pokladat si otazky, z ceho ta touha cisi? .......
A ulitle to urcite je.