• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLAVaříme ryby a mořské plody... mňam
    KLA
    KLA --- ---
    Recipes: Seared Grouper in Green Curry Applesauce

    By Executive Chef Michael Bloise

    Michael Bloise offers healthy and tasteful suggestions in every issue of timetospa.

    The greatest pleasure that I get as an executive chef is to teach others to think “outside of the culinary box.” Here’s an unorthodox sauce to brighten up a wonderful autumnal fish dish. The contrast between the light sweetness of the applesauce and the depth of the curry is astounding, while still having the acidity to cleanse the palate with each bite. As always, I recommended organically grown vegetables and wild fish wherever possible.

    Eating “right” means more than just monitoring fat, carbs and calories. It means putting quality ingredients into the food and drink that we serve our families and ourselves. I hope you enjoy this holiday menu which is delicious when prepared with organic food! Happy holidays.

    Seared Grouper with Fingerling Potatoes, Fennel, and Green Curry Applesauce
    By Executive Chef: Michael Bloise



    Serves 4

    Ingredients (entrée)
    4 grouper portions (6 oz. each)
    12 fingerling potatoes, sliced ½”
    1 bunch watercress
    2 bulbs fennel, cut into ½” wedges
    2 shallots, peeled and sliced into thin rings
    1 clove garlic, slivered
    Ingredients (sauce)
    6 oz. applesauce
    1 lime, zest and juice of
    3 oz. vegetable stock
    1 tsp. green curry paste
    2 Tbsp cilantro, chopped
    Preparation:
    Combine all sauce ingredients (except the cilantro) in a small saucepot on low heat. Season to taste and keep warm. Before serving, add the cilantro.
    Preheat oven to 350 degrees. Toss the potatoes and fennel in a little extra virgin olive oil, salt and pepper, and roast on a baking tray in the oven for about 20 minutes or until fork tender. Reserve.
    In a medium high sauté pan, sear the grouper portions (bone-side-down) until golden brown, turn, reduce heat to medium and cook until medium to medium well.
    In another small sauté pan and using about a tablespoon of extra virgin olive oil, cook the garlic and shallot slices over medium heat until slightly browned. Add the potatoes and fennel. Toss to mix. Add the watercress and remove from heat and toss to wilt.
    Plate the mixture in the center with the grouper on top. Spoon sauce around the fish.

    Michael Bloise is the Executive Chef of Wish, located in The Hotel in Miami Beach. For any questions about this or past menus, please e-mail: editor@timetospa.com
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    z moji zkusenosti je nejlepsi jist vsechny morsky potvory co nejvic prirodne pripraveny;) nemam na tom rada hutne omacky atd vetsinou je to dobry povareny, maximalne nejake dobre bylinky, maslo... vino....
    KLA
    KLA --- ---
    ale jak ses ptala na toho humra tak to by mě taky moc zajímalo... to jsem ještě ani nejedla... tady se to dá koupit a myslím že to ani není nijak extra drahý...
    KLA
    KLA --- ---
    no tohle jsou gambas

    a tohle je camarao


    připadají mi dost podobní :)
    MISH07
    MISH07 --- ---
    normalne se asi rozdil mezi gambas a langostinos tedy moc neresi, ne??? je to jen o velikosti..)) videla sem, ze camarao (port) nekdo zde z protomnych priradil ke gambas... Me teda bylo receno jeste o teto nianci navic., tedy, ze se jedna o langostinos, tedy vetsi sestru gambas (krevety).....no a ted sem z toho uplne popletena:)))!!!
    MISH07
    MISH07 --- ---
    KLA : tak sem se poptala a pry camarao (port) je langostinos (spanel), tedy velka kreveta. Camaron pry existuje, nejen jako zpevak:), ale hlavne jako langostino, stejne... uz sem z toho jelen, ale hlavne, ze to chutna:)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: treska je holt ryba na rozemletí do prstů :o))
    anebo ji prostě opéct v kuse a jíst i s kostičkama... můj děda to tak dělá, má asi nějaký tvrdý krk nebo tak :o)
    KLA
    KLA --- ---
    OLEJOVKA: no budu muset... jen co se vrátím do čech... a seženu si byt... a takovéty drobnosti :D
    S kostma mě teď štvala treska, protože těch kůstek měla fakt dost a vytahávat to byla děsná práce :/
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: na sushi předpokládám, že budeš dělat plátky, nebo proužky, takže vykosťovací je na to absolutně nešikovný... to chce takový ten velký, skoro jako sekáček...
    nejlépe investovat do nějaké slušnější sady nožů a kvalitního brousku... máme sadu od Zepteru, sice ten velký není úplně sekáčkoidní, ale krájí suprově, je tam i vykosťovací a další tři a ocílka... tu ale už nepoužívám, neb jsem líná a pořídila jsem si "nůžkový" brousek - takové X z brusných tyček a mezi nima se protahuje ostří...
    nejlepší je varování na krabici, že nože jsou po nabroušení ostré :o))) překvapivě :oD

    a miluju syrového lososa jen na tenké plátky, k tomu wasabi a sojovku... zvlášť, když se mi nechce myškovat s rýží a motáním ruliček...
    taky jsem si pořídila zdravotnickou pinzetu na vytahování kostiček z lososa, oni totiž vyndají páteř, ale nějak strojově, takže tam ty kosti zbydou, naštěstí jsou velké a jejich jen pár a v předvídatelném útvaru
    KLA
    KLA --- ---
    OLEJOVKA: normálně v trojboji s citronem :D
    OLEJOVKA: joo tak ten nůž bude prvnímm zádrhelem, ale stejně si ho musím pořídit, páč když dělám sushi tak to maso spíš drtím nežž abych ho krájela :D
    Ale právě nevím jestlli to dělat s hlavou, s ocasem, jestli se z toho stahuje kůže, nebo jak :/
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: jo a porcování ryby není takový problém, stačí kvalitní ostrý nůž (ideálně rybí, tj. jde do úzké špičky) a trocha šikovnosti... navíc kupované ryby jsou vykuchané, takže jde opravdu čustě o naporcování... pokud nebudeš chtít hned napoprvé filety bez kostiček, zvládneš to :o)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: to potkávám často, buď někdo kapra miluje, nebo nesnese... je to zajímavé :o)
    u nás třeba kapra milujeme... ono taky záleží na tom, odkud je a jak se připraví... mi vždycky chutnal, tedy až na jednoho, co ulovil skorošvagr pod Vyšehradem... brrr, určitě měl i pět očí...
    žraloka jsem ještě nechutnala, jak ho děláš?
    KLA
    KLA --- ---
    OLEJOVKA: musím říct že kapra jsem jedla dvakrát a byl dost příšernej... chutnatl jako bahno. Na vánoce děláme buď žraloka, ten byl blbý jen jednou když jsme koupili mraženýho a páchnul po čpavku, nebo platýze... ňam

    IGRACEK: Bych si s celou rybou neuměla poradit :/ Vždycky kupuju jenom filety, řízky a tak :/ ale štve mě to, musíím se to naučit :)
    MISH07
    MISH07 --- ---
    ...jinak pojist dobre jidlo morske a pustit si Camarona... taky vzacny zazitek:)))
    MISH07
    MISH07 --- ---
    KLA: no ja ti nevim s tim odsolenim....tak do vytracena se to asi nikdy nepovede... je tou soli vazne prolezla!
    ..ja myslela, ze Camaron je jen zpevak flamenca:)))...tudiz fakt nevim

    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    z ryb miluju kapříky, radši šupináče... nejlépe v trojobalu se salátem, klasika :o)
    a pak cejny, orzpůlit po páteři, vykuchat, prohodit moukou se sladkou paprikou, osolit a opéct z obou stran... neskutečná mana! :o)
    zkusila jsem candáta, ale buď byl málo výrazný, nebo nevím, nezaujal mne tak extra...
    pak ještě pstruh, jen solit a na oleji.. hmmmm
    taky grundličky ujdou, akorát nemám nervy vysvětlovat, že se to skutečně jí i shlavičkama a ocásky a nekuchá... sestřenice jim naposledy hlavička poctivě okusovala a vyhazovala... ocásky to samé, se skoro divím, že se nesnažila vypitvat střívka :o)
    chutnala jsem i štiku a úhoře, ale nic moc...
    z mořských miluju kalamáry a krabí maso... krevetky když se dobře udělají... ani jedno ale pořádně neumím, jsem tudíž odkázaná na nabídku restaurací...

    dotaz do pléna: dělal jste už někdo humra? kde se dá v Praze sehnat v dobré kvalitě?
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    RADO1: asi jsem divná, mi ústřice přišla jak bez chuti, kdybych na ni nedala citron, ani bych nevěděla, že něco jím...
    ale pro jistotu jsem dala jen jednu, abych otestovala, zda to můj žaludek snese, mě vyděsili, že prý někdo může mít takovou alergii na to, že umře :oD
    BERNA
    BERNA --- ---
    KLA: tady mas odeme recept: http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JNQSDMIRG5&id_kategorie=JNLNCPQ5
    ten recept se vztahuje na bacalhau natrhany na kousky-melo by se to dat sehnat.

    no a jinak existuje hodne receptu, ve vetsine se jedna o kombinaci ryba, brambory, vejce, cibule.
    SA213
    SA213 --- ---
    KLA: "gamba" je vlastně synonymum pro "camarão".. ale pozor, neplést s "gambá", což je portugalsky vačice :)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: lin! ji tu nekdo liny? mnam uz sem dloooouho nemel - libovka!



    jinak minulej tejden cerstve vylovenej cejn jen tak kuchlej nafiletovanej pouze osolenej na ohni LIBOVKA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam