• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLAVaříme ryby a mořské plody... mňam
    MISH07
    MISH07 --- ---
    KLA : tak sem se poptala a pry camarao (port) je langostinos (spanel), tedy velka kreveta. Camaron pry existuje, nejen jako zpevak:), ale hlavne jako langostino, stejne... uz sem z toho jelen, ale hlavne, ze to chutna:)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: treska je holt ryba na rozemletí do prstů :o))
    anebo ji prostě opéct v kuse a jíst i s kostičkama... můj děda to tak dělá, má asi nějaký tvrdý krk nebo tak :o)
    KLA
    KLA --- ---
    OLEJOVKA: no budu muset... jen co se vrátím do čech... a seženu si byt... a takovéty drobnosti :D
    S kostma mě teď štvala treska, protože těch kůstek měla fakt dost a vytahávat to byla děsná práce :/
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: na sushi předpokládám, že budeš dělat plátky, nebo proužky, takže vykosťovací je na to absolutně nešikovný... to chce takový ten velký, skoro jako sekáček...
    nejlépe investovat do nějaké slušnější sady nožů a kvalitního brousku... máme sadu od Zepteru, sice ten velký není úplně sekáčkoidní, ale krájí suprově, je tam i vykosťovací a další tři a ocílka... tu ale už nepoužívám, neb jsem líná a pořídila jsem si "nůžkový" brousek - takové X z brusných tyček a mezi nima se protahuje ostří...
    nejlepší je varování na krabici, že nože jsou po nabroušení ostré :o))) překvapivě :oD

    a miluju syrového lososa jen na tenké plátky, k tomu wasabi a sojovku... zvlášť, když se mi nechce myškovat s rýží a motáním ruliček...
    taky jsem si pořídila zdravotnickou pinzetu na vytahování kostiček z lososa, oni totiž vyndají páteř, ale nějak strojově, takže tam ty kosti zbydou, naštěstí jsou velké a jejich jen pár a v předvídatelném útvaru
    KLA
    KLA --- ---
    OLEJOVKA: normálně v trojboji s citronem :D
    OLEJOVKA: joo tak ten nůž bude prvnímm zádrhelem, ale stejně si ho musím pořídit, páč když dělám sushi tak to maso spíš drtím nežž abych ho krájela :D
    Ale právě nevím jestlli to dělat s hlavou, s ocasem, jestli se z toho stahuje kůže, nebo jak :/
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: jo a porcování ryby není takový problém, stačí kvalitní ostrý nůž (ideálně rybí, tj. jde do úzké špičky) a trocha šikovnosti... navíc kupované ryby jsou vykuchané, takže jde opravdu čustě o naporcování... pokud nebudeš chtít hned napoprvé filety bez kostiček, zvládneš to :o)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: to potkávám často, buď někdo kapra miluje, nebo nesnese... je to zajímavé :o)
    u nás třeba kapra milujeme... ono taky záleží na tom, odkud je a jak se připraví... mi vždycky chutnal, tedy až na jednoho, co ulovil skorošvagr pod Vyšehradem... brrr, určitě měl i pět očí...
    žraloka jsem ještě nechutnala, jak ho děláš?
    KLA
    KLA --- ---
    OLEJOVKA: musím říct že kapra jsem jedla dvakrát a byl dost příšernej... chutnatl jako bahno. Na vánoce děláme buď žraloka, ten byl blbý jen jednou když jsme koupili mraženýho a páchnul po čpavku, nebo platýze... ňam

    IGRACEK: Bych si s celou rybou neuměla poradit :/ Vždycky kupuju jenom filety, řízky a tak :/ ale štve mě to, musíím se to naučit :)
    MISH07
    MISH07 --- ---
    ...jinak pojist dobre jidlo morske a pustit si Camarona... taky vzacny zazitek:)))
    MISH07
    MISH07 --- ---
    KLA: no ja ti nevim s tim odsolenim....tak do vytracena se to asi nikdy nepovede... je tou soli vazne prolezla!
    ..ja myslela, ze Camaron je jen zpevak flamenca:)))...tudiz fakt nevim

    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    z ryb miluju kapříky, radši šupináče... nejlépe v trojobalu se salátem, klasika :o)
    a pak cejny, orzpůlit po páteři, vykuchat, prohodit moukou se sladkou paprikou, osolit a opéct z obou stran... neskutečná mana! :o)
    zkusila jsem candáta, ale buď byl málo výrazný, nebo nevím, nezaujal mne tak extra...
    pak ještě pstruh, jen solit a na oleji.. hmmmm
    taky grundličky ujdou, akorát nemám nervy vysvětlovat, že se to skutečně jí i shlavičkama a ocásky a nekuchá... sestřenice jim naposledy hlavička poctivě okusovala a vyhazovala... ocásky to samé, se skoro divím, že se nesnažila vypitvat střívka :o)
    chutnala jsem i štiku a úhoře, ale nic moc...
    z mořských miluju kalamáry a krabí maso... krevetky když se dobře udělají... ani jedno ale pořádně neumím, jsem tudíž odkázaná na nabídku restaurací...

    dotaz do pléna: dělal jste už někdo humra? kde se dá v Praze sehnat v dobré kvalitě?
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    RADO1: asi jsem divná, mi ústřice přišla jak bez chuti, kdybych na ni nedala citron, ani bych nevěděla, že něco jím...
    ale pro jistotu jsem dala jen jednu, abych otestovala, zda to můj žaludek snese, mě vyděsili, že prý někdo může mít takovou alergii na to, že umře :oD
    BERNA
    BERNA --- ---
    KLA: tady mas odeme recept: http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JNQSDMIRG5&id_kategorie=JNLNCPQ5
    ten recept se vztahuje na bacalhau natrhany na kousky-melo by se to dat sehnat.

    no a jinak existuje hodne receptu, ve vetsine se jedna o kombinaci ryba, brambory, vejce, cibule.
    SA213
    SA213 --- ---
    KLA: "gamba" je vlastně synonymum pro "camarão".. ale pozor, neplést s "gambá", což je portugalsky vačice :)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: lin! ji tu nekdo liny? mnam uz sem dloooouho nemel - libovka!



    jinak minulej tejden cerstve vylovenej cejn jen tak kuchlej nafiletovanej pouze osolenej na ohni LIBOVKA
    KLA
    KLA --- ---
    MISH07: já slaný moc nemusím, skoro nesolím, takže to asi nebude moc pro mě... a nešlo by to třeba nechat odmočit , jo vylouhovat? :D

    Aha, vidím to... A jakej je rozdíl mezi gambas a camarao(portugalsky), camaron(španělsky)
    MISH07
    MISH07 --- ---
    muzes ji nakonzervovat na vic casu... nech si ji nejak naporcovat tak na obycejne velky filety... ta sul se po povareni (cca 5min ve varu) oddeli, ale je to porad dost slane....kdyz sem to jedla poprve, tak zacatek totalni nadseni pak to trosku citis...proto mi smakuje vic v tom rajceti...to trochu utlumi tu sul a taky prilozit dobre krupavou bagetku:))ale je to vyborny, fakt:)!!
    Gambas: je neco jako mala langostyna, kreveta....aha, ted sem mrkla do slovniku, je to krevetka:)))V tom pripade je langostyna velka sestra krevety...O:) mrkni na tu tvoji fotku z trhu, je tam v nabidce...
    KLA
    KLA --- ---
    MISH07: ale ono je to strašně velký, to se nedá strčit do hrnce... A fakt stačí povařit aby zmizela ta sůl?
    MISH07: a gambas je co, nachází mi to akorrát kkrevety
    MISH07
    MISH07 --- ---
    Jooo a taky strasne dobre a lehke.... spenat s gambas...a troskou cesnecku...jen promichat a mnam, mnam ...nebo proste jen ve vajickove omelete...:)
    MISH07
    MISH07 --- ---
    Osobne mi chutna: chobotnice...jen varena ve vode, nakrajena a polita oliv olejem s prichuti sladke papriky...pulpo ala gallego
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam