• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLAVaříme ryby a mořské plody... mňam
    ARNWALD
    ARNWALD --- ---
    LUCIANA: V centru nevim, ale protoze sjem se taky informoval, tak dobrou povest ma rybi usek v Hypernove na Chodove
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    v intersparu na pankráci mají hezký chlazený ryby - sladkovodní a pak lososa, pangasia a tuňáka, kdybyste někdo potřebovali tip na nakup
    a můžete mi prosím poradit, kde je dobrá nějaká prodejna chlazených ryb v centru? chtěla bych dělat tatarák z tuňáka a ráda bych, aby byl fakt čerstvej
    plus další dotaz - máte nějaký dobrý recept na rybí tatarák? chtěla bych tam dát bílý pepř, kopr, limetku, červenou cibuli a dál nevím, googlila jsem a často se objevují ančovičky, ale to mi přijdě moc agresivní
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    IGRACEK: ukaž fotku :o)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: to bohuzel nemuzu poradit, nejlepe od zdroje.. ja mam totiz rybnik :] btw OT budu ho prodavat i s barakem, tak kdyby se tu nasel nakej rybar bezdomovec prachatec, do posty..

    mno proste kapr cerstve vytazenej z rybnika roznodne chutna asi tak 100x lip nez z vanocniho prodeje no..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KLA: u nas je tradicne vyprazene obalovane rybie file... neviem ake, pretoze to vzdy kupi teta nejaku peknu bielu vec a vyprazi... :)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: to dělá děda, já ji moc nemusím... leda jikrovou :o))
    my neděláme podkovy, ale kapra vykostíme a máme tak vlastně dvě půlky kapra jen s velkejma kostma a pár malýma ve hřbetě a z toho pak děláme takové silnější půlpodkovy...
    polívka se dělá z hlavy a vnitřností, u těch kádí, co je prodávaj se dá obojí sehnat, někdo si nechá kapra na místě vyvrhnout a odhlavit a pak to nechce...
    osobně mám pocit, že kapři určení na vánoční výlovy jsou vykrmenější a chutnější než co prodávají během roku...
    ono v těch rybnících mají podle mne lepší komfort než někde u přehrady, nebo v řece, kde se někdo pořád rachtá, vytékají tam kdejaké splašky a tak :o)
    KLA
    KLA --- ---
    IGRACEK: tak já to někdy až budu v praze zkusím, tady kapra neseženu ani kdybych se rozkrájela...

    A kde teda koupit kapra? ideálně už nějak naporcovaného?
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: jezis MNAM, rybi polevka je naprostej luxus!

    KLA: to je presne to, proc vetsina lidi odsuzuje kapry - protoze je kupujou z velkochovu na ulici.. a z valny vetsiny holt po bahne chutnaj, no.. pak uz zbyva jenom tricek s kadi mleka ;] mozna to pro celou debatu vysumelo, ale jak sem zminoval - trik moji babicky - naporcovane filety nalozit do mleka.. cimz se chut bahna krasne vytahne a neni ho treba 100 litru jako u zive ryby :]
    KLA
    KLA --- ---
    OLEJOVKA: děláte třeba rybí polívku?

    Jsem jí asi nikdy neměla, ono z podkov není moc zbytků aby se dala udělat :D
    KLA
    KLA --- ---
    IGRACEK: to je taaky fakt... asi bych to udělala jedna ku jedný s vodou :)

    Já třeba kapra uplně nenávidím... jedla jsem to dvakrát a představuju si že takhle nějak chutná bahno a navíc z nich mám trauma... jsme před pár lety dostali v macrru za nákup poukázku na dva kapry tak jsem je šla vyzvednout a stát deset minut ve frontě a koukat jak je mlátěj nic moc a když ty moje pak vzali taky tak jsem ty stále se ještě svýjející tašky musela nést k autu a měla jsem celý kalhoty od krve... br...

    My děláme v posledních letech žraloka... Koupený podkovy z makra... Do trojobalu a scitronem... Jednou se nám stalo že chutnali po amoniaku, takže je nějakej dobrák asi rozmrazil než je prodali, ale jinak je to ňami...
    Jednou jsme měli platýze a ten byl taky moc dobrej, vllastně ani nevím proč už ho neděláme :/
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: klasika, tedy kapří řízky v trojobalu a bramsalát :o)
    spíš přemýšlím, co v dny okolo... ale to je spíš obecný dotaz na forum o vaření :o)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: a umis si predstavit, kolik mlika bys do ty vany nebo treba jenom lavoru musela nalejt, aby v ni ta ryba mohla PLAVAT? :]

    btw na vanoce zasadne kapra [mnam!] a pro odpurce schnitzel
    KLA
    KLA --- ---
    A vzhledem k tomu že se nám to blíží tak vás vybízím k aktivitě:

    Co jíte na vánoce? Je to ryba? jestli ne tak co a proč...
    Jestli jít rybu, jakou jíte?
    A podílíte se o váš speciální recept?

    :)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    IGRACEK: podle mne to bude pořád něžnější zacházení než nechávat vyhladovět šneky :o)

    mimochodem, upravoval tu někdo chobotnici?
    KLA
    KLA --- ---
    to je dobrý :D
    Škoda že nemám vanu (uááá já chci koupel) bych si naložila rybu :D

    btw: vánoční anketa ;)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: tak sem trochu googlil a hele:

    ze studia kysliku ve vode [ http://www.lenntech.com/why_the_oxygen_dissolved_is_important.htm ] vyplyva...
    Numerous scientific studies suggest that 4-5 parts per million (ppm) of DO is the minimum amount that will support a large, diverse fish population.


    ... a pak tady je studium pritomnosti kysliku v mlece [ http://www.cababstractsplus.org/google/abstract.asp?AcNo=19850498663 ], kde rikaj, ze ppm hodnota kravskeho mlika je 5.25 >> z toho vyplyva ano, ryba ma v mleku dostatek kysliku!!! hehee sem se sam sebe pobavil :]]

    btw bizoni mleko ma jeste vyssi obsah kyslku nez kravske ;]
    KLA
    KLA --- ---
    IGRACEK: a "neutopi" se v tom? Jako jestli dokáže dýchat :))
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    zacetl jsem se do Cechova a uz ve druhe knize zminuje, ze ryba, aby se zbavila bahnite chuti, by mela den predem plavat ziva v mleku. Nechce to nekdo zkusit? :]

    Staci samozrejme maso [mrtve] do mleka nalozit - kdo nezna at zkusi - a to funguje. Me by ale zajimalo, jaky je to rozdil, plave-li v nem ta ryba primo.. filtruje mleko pres zabry atd.. zajimave, nicmene vuci rybe samotne to neni moc fer :]
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLAIR: je tmavě růžový, nebo spíš světlý? bych si možná udělala výlet :o)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Tak už jsem udělala suši. Použila jsem lososa za 279/kg z Intersparu HOstivař a chutná :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam