• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLAVaříme ryby a mořské plody... mňam
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    PSYCHEE: Makro :o)
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    chtela bych se zeptat, kde v Praze kupujete dobre ryby - at uz cerstve, nebo mrazene - proste vase osvedcene tipy. dobra kvalita za rozumnou (studentskou ,o) cenu.
    nekde kolem centra (bydlim v Kobylisich)
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    aktuálně řešíme jak udělat chobotnici co máme na mrazáku, brácha je sice kuchař, ale nikdy to nedělal a bojí se, že bude tvrdá. Pomohl byste někdo radou? dík
    KLA
    KLA --- ---
    Easy Thai Fish Curry

    This fish curry tastes so delectable, you won't believe how fast and easy it is - ready in just 20 minutes! Fillets of fish (any type, fresh or frozen) are simmered in a rich Thai curry sauce. Includes vegetables for a healthy one-pot dish. Like all curries, this fish curry makes excellent leftovers as well as hot lunches to take to work. A nice dish any time of year, but particularly warming during cool weather. And it's ready in just 20 minutes. Mmmmm...!
    Prep Time: 10 minutes
    Cook Time: 10 minutes
    Ingredients:
    3-4 fillets of fresh or frozen fish - any type (feeds 2-3 hungry people) - thaw if using frozen
    handful of fresh mushrooms (button, shiitake, or other type), sliced
    1 red pepper, de-seeded and cut into small pieces
    1 medium tomato, cut into small pieces
    handful of fresh basil
    handful of fresh coriander
    fresh lime or lemon wedges for garnish
    RICH THAI CURRY SAUCE:
    1/2 cup fresh coriander stems and leaves, chopped (simply chop off the bottom half of a bundle of fresh coriander)
    1 can good-quality coconut milk
    4 spring onions (or scallions), sliced (including green stem)
    1 thumb-size piece galangal or ginger, sliced
    4 cloves garlic
    1+1/2 Tbsp. fish sauce (may need more to taste)
    1 Tbsp. chilli powder
    2 tsp. ground cumin
    2 tsp. dried ground coriander
    2 tsp. brown sugar (may need more to taste)
    2-3 kaffir lime leaves, fresh or frozen (available at Asian stores, usually in the freezer)
    1/2 tsp. turmeric
    optional: 1 tsp. shrimp paste (this gives it extra flavor - available by the jar at Asian stores)
    optional: 1-2 fresh red or green chillies, sliced (omit if you prefer a milder curry)
    Preparation:
    First, make the curry sauce. Place all curry sauce ingredients in a food processor, chopper, or blender. Process well to form a smooth curry sauce.
    Pour the sauce into a wok (or large frying pan) and place over medium to high heat. Bring to a boil.
    Add fish, mushrooms, and red pepper. Stir well. Reduce heat to medium-high, or until it is simmering nicely. Cover and cook 6-8 minutes.
    Remove cover and stir. Add the tomatoes and continue simmering (covered) for another 2-3 minutes.
    Do a taste test for salt and sweetness, adding more fish sauce (instead of salt) if not salty enough. If too sour for your taste, add a little more sugar. If too salty or sweet, add 1-2 Tbsp. fresh lime (or lemon) juice.
    Slide fish with curry sauce and vegetables onto a serving platter. Sprinkle with fresh basil and coriander. Garnish with lime or lemon wedges and serve hot with rice. Enjoy!
    EVACEK
    EVACEK --- ---
    mám dobrej typ na rybu kdyby někdo náhodou neznal, butter fish, prodávají jí mraženou v tescu či globusu a je to snad nejlepší ryba co jsem kdy jedla, úplně bez kostí, lahůdka
    KLA
    KLA --- ---
    Tak jsem včera dělala kamarádům vánoční véču...
    Br salát a lososa... to bylo boží... Dva velký filety akorát pro 4 lidi za 7 eur (je to drahý, nebo ne?), nasolila, napepřila, opetrželkovala a na pár hodin nechala koupat v olivovým oleji a šťávě z půl citronu a pak hodila na pánev. jenom na chvilku a vevnitř jsem to enchala skoro syrový... to bylo tak dobrý!!!
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    TERA79: takže dělá po staročesku... u nás se dělá jihočeská varianta, tedy uvařit hlavy, obrat a pak v tom vývaru a obraném mase dodělat, předají se jikry nebo mlíčí, zelenina atd.
    ale mlíčí mi nechutná, miluju jikry...
    jednou jsem chytila devítikilovou kapří maminu a ta v sobě měla tak půl kila... a byla dobrá :o)
    TERA79
    TERA79 --- ---
    OLEJOVKA: U nás též kapr v obalu, řízky a bramborový salát.
    My dostáváme kapra od souseda ,je vždycky výtečný (ten kapr). Jen jednou jsem ho jedla, bylo to jak bahno, takže chápu, když tohle někdo potká napoprvé, že už nemá chuť zkoušet to znovu.
    Rybí polévku dělá moja tchyňka a ta je výborná. Vaří jikry a mlíčí zvlášť, hlavy zvlášť a kousek kapra kvůli masu zvlášť. A pak je to etapovka :o) na začátku je to jen vývar se zeleninou na másle s jíškou a muškátovým květěm (neteře), pak do toho vhodí maso (já a můj muž), pak obere hlavy plus jikry, mlíčí (zbytek rodiny). Asi nás fakt miluje nebo co :)
    Kolegyně v práci má jinou varinatu, povaří filé se zeleninovým bujonem, zahustí jíškou a sklenkou bílého vína, kořenová zelenina na másle a muškát. oříšek.
    ARNWALD
    ARNWALD --- ---
    LUCIANA: V centru nevim, ale protoze sjem se taky informoval, tak dobrou povest ma rybi usek v Hypernove na Chodove
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    v intersparu na pankráci mají hezký chlazený ryby - sladkovodní a pak lososa, pangasia a tuňáka, kdybyste někdo potřebovali tip na nakup
    a můžete mi prosím poradit, kde je dobrá nějaká prodejna chlazených ryb v centru? chtěla bych dělat tatarák z tuňáka a ráda bych, aby byl fakt čerstvej
    plus další dotaz - máte nějaký dobrý recept na rybí tatarák? chtěla bych tam dát bílý pepř, kopr, limetku, červenou cibuli a dál nevím, googlila jsem a často se objevují ančovičky, ale to mi přijdě moc agresivní
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    IGRACEK: ukaž fotku :o)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: to bohuzel nemuzu poradit, nejlepe od zdroje.. ja mam totiz rybnik :] btw OT budu ho prodavat i s barakem, tak kdyby se tu nasel nakej rybar bezdomovec prachatec, do posty..

    mno proste kapr cerstve vytazenej z rybnika roznodne chutna asi tak 100x lip nez z vanocniho prodeje no..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KLA: u nas je tradicne vyprazene obalovane rybie file... neviem ake, pretoze to vzdy kupi teta nejaku peknu bielu vec a vyprazi... :)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: to dělá děda, já ji moc nemusím... leda jikrovou :o))
    my neděláme podkovy, ale kapra vykostíme a máme tak vlastně dvě půlky kapra jen s velkejma kostma a pár malýma ve hřbetě a z toho pak děláme takové silnější půlpodkovy...
    polívka se dělá z hlavy a vnitřností, u těch kádí, co je prodávaj se dá obojí sehnat, někdo si nechá kapra na místě vyvrhnout a odhlavit a pak to nechce...
    osobně mám pocit, že kapři určení na vánoční výlovy jsou vykrmenější a chutnější než co prodávají během roku...
    ono v těch rybnících mají podle mne lepší komfort než někde u přehrady, nebo v řece, kde se někdo pořád rachtá, vytékají tam kdejaké splašky a tak :o)
    KLA
    KLA --- ---
    IGRACEK: tak já to někdy až budu v praze zkusím, tady kapra neseženu ani kdybych se rozkrájela...

    A kde teda koupit kapra? ideálně už nějak naporcovaného?
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: jezis MNAM, rybi polevka je naprostej luxus!

    KLA: to je presne to, proc vetsina lidi odsuzuje kapry - protoze je kupujou z velkochovu na ulici.. a z valny vetsiny holt po bahne chutnaj, no.. pak uz zbyva jenom tricek s kadi mleka ;] mozna to pro celou debatu vysumelo, ale jak sem zminoval - trik moji babicky - naporcovane filety nalozit do mleka.. cimz se chut bahna krasne vytahne a neni ho treba 100 litru jako u zive ryby :]
    KLA
    KLA --- ---
    OLEJOVKA: děláte třeba rybí polívku?

    Jsem jí asi nikdy neměla, ono z podkov není moc zbytků aby se dala udělat :D
    KLA
    KLA --- ---
    IGRACEK: to je taaky fakt... asi bych to udělala jedna ku jedný s vodou :)

    Já třeba kapra uplně nenávidím... jedla jsem to dvakrát a představuju si že takhle nějak chutná bahno a navíc z nich mám trauma... jsme před pár lety dostali v macrru za nákup poukázku na dva kapry tak jsem je šla vyzvednout a stát deset minut ve frontě a koukat jak je mlátěj nic moc a když ty moje pak vzali taky tak jsem ty stále se ještě svýjející tašky musela nést k autu a měla jsem celý kalhoty od krve... br...

    My děláme v posledních letech žraloka... Koupený podkovy z makra... Do trojobalu a scitronem... Jednou se nám stalo že chutnali po amoniaku, takže je nějakej dobrák asi rozmrazil než je prodali, ale jinak je to ňami...
    Jednou jsme měli platýze a ten byl taky moc dobrej, vllastně ani nevím proč už ho neděláme :/
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: klasika, tedy kapří řízky v trojobalu a bramsalát :o)
    spíš přemýšlím, co v dny okolo... ale to je spíš obecný dotaz na forum o vaření :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam