• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLAVaříme ryby a mořské plody... mňam
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    TERA79: takže dělá po staročesku... u nás se dělá jihočeská varianta, tedy uvařit hlavy, obrat a pak v tom vývaru a obraném mase dodělat, předají se jikry nebo mlíčí, zelenina atd.
    ale mlíčí mi nechutná, miluju jikry...
    jednou jsem chytila devítikilovou kapří maminu a ta v sobě měla tak půl kila... a byla dobrá :o)
    TERA79
    TERA79 --- ---
    OLEJOVKA: U nás též kapr v obalu, řízky a bramborový salát.
    My dostáváme kapra od souseda ,je vždycky výtečný (ten kapr). Jen jednou jsem ho jedla, bylo to jak bahno, takže chápu, když tohle někdo potká napoprvé, že už nemá chuť zkoušet to znovu.
    Rybí polévku dělá moja tchyňka a ta je výborná. Vaří jikry a mlíčí zvlášť, hlavy zvlášť a kousek kapra kvůli masu zvlášť. A pak je to etapovka :o) na začátku je to jen vývar se zeleninou na másle s jíškou a muškátovým květěm (neteře), pak do toho vhodí maso (já a můj muž), pak obere hlavy plus jikry, mlíčí (zbytek rodiny). Asi nás fakt miluje nebo co :)
    Kolegyně v práci má jinou varinatu, povaří filé se zeleninovým bujonem, zahustí jíškou a sklenkou bílého vína, kořenová zelenina na másle a muškát. oříšek.
    ARNWALD
    ARNWALD --- ---
    LUCIANA: V centru nevim, ale protoze sjem se taky informoval, tak dobrou povest ma rybi usek v Hypernove na Chodove
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    v intersparu na pankráci mají hezký chlazený ryby - sladkovodní a pak lososa, pangasia a tuňáka, kdybyste někdo potřebovali tip na nakup
    a můžete mi prosím poradit, kde je dobrá nějaká prodejna chlazených ryb v centru? chtěla bych dělat tatarák z tuňáka a ráda bych, aby byl fakt čerstvej
    plus další dotaz - máte nějaký dobrý recept na rybí tatarák? chtěla bych tam dát bílý pepř, kopr, limetku, červenou cibuli a dál nevím, googlila jsem a často se objevují ančovičky, ale to mi přijdě moc agresivní
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    IGRACEK: ukaž fotku :o)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: to bohuzel nemuzu poradit, nejlepe od zdroje.. ja mam totiz rybnik :] btw OT budu ho prodavat i s barakem, tak kdyby se tu nasel nakej rybar bezdomovec prachatec, do posty..

    mno proste kapr cerstve vytazenej z rybnika roznodne chutna asi tak 100x lip nez z vanocniho prodeje no..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KLA: u nas je tradicne vyprazene obalovane rybie file... neviem ake, pretoze to vzdy kupi teta nejaku peknu bielu vec a vyprazi... :)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: to dělá děda, já ji moc nemusím... leda jikrovou :o))
    my neděláme podkovy, ale kapra vykostíme a máme tak vlastně dvě půlky kapra jen s velkejma kostma a pár malýma ve hřbetě a z toho pak děláme takové silnější půlpodkovy...
    polívka se dělá z hlavy a vnitřností, u těch kádí, co je prodávaj se dá obojí sehnat, někdo si nechá kapra na místě vyvrhnout a odhlavit a pak to nechce...
    osobně mám pocit, že kapři určení na vánoční výlovy jsou vykrmenější a chutnější než co prodávají během roku...
    ono v těch rybnících mají podle mne lepší komfort než někde u přehrady, nebo v řece, kde se někdo pořád rachtá, vytékají tam kdejaké splašky a tak :o)
    KLA
    KLA --- ---
    IGRACEK: tak já to někdy až budu v praze zkusím, tady kapra neseženu ani kdybych se rozkrájela...

    A kde teda koupit kapra? ideálně už nějak naporcovaného?
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: jezis MNAM, rybi polevka je naprostej luxus!

    KLA: to je presne to, proc vetsina lidi odsuzuje kapry - protoze je kupujou z velkochovu na ulici.. a z valny vetsiny holt po bahne chutnaj, no.. pak uz zbyva jenom tricek s kadi mleka ;] mozna to pro celou debatu vysumelo, ale jak sem zminoval - trik moji babicky - naporcovane filety nalozit do mleka.. cimz se chut bahna krasne vytahne a neni ho treba 100 litru jako u zive ryby :]
    KLA
    KLA --- ---
    OLEJOVKA: děláte třeba rybí polívku?

    Jsem jí asi nikdy neměla, ono z podkov není moc zbytků aby se dala udělat :D
    KLA
    KLA --- ---
    IGRACEK: to je taaky fakt... asi bych to udělala jedna ku jedný s vodou :)

    Já třeba kapra uplně nenávidím... jedla jsem to dvakrát a představuju si že takhle nějak chutná bahno a navíc z nich mám trauma... jsme před pár lety dostali v macrru za nákup poukázku na dva kapry tak jsem je šla vyzvednout a stát deset minut ve frontě a koukat jak je mlátěj nic moc a když ty moje pak vzali taky tak jsem ty stále se ještě svýjející tašky musela nést k autu a měla jsem celý kalhoty od krve... br...

    My děláme v posledních letech žraloka... Koupený podkovy z makra... Do trojobalu a scitronem... Jednou se nám stalo že chutnali po amoniaku, takže je nějakej dobrák asi rozmrazil než je prodali, ale jinak je to ňami...
    Jednou jsme měli platýze a ten byl taky moc dobrej, vllastně ani nevím proč už ho neděláme :/
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    KLA: klasika, tedy kapří řízky v trojobalu a bramsalát :o)
    spíš přemýšlím, co v dny okolo... ale to je spíš obecný dotaz na forum o vaření :o)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: a umis si predstavit, kolik mlika bys do ty vany nebo treba jenom lavoru musela nalejt, aby v ni ta ryba mohla PLAVAT? :]

    btw na vanoce zasadne kapra [mnam!] a pro odpurce schnitzel
    KLA
    KLA --- ---
    A vzhledem k tomu že se nám to blíží tak vás vybízím k aktivitě:

    Co jíte na vánoce? Je to ryba? jestli ne tak co a proč...
    Jestli jít rybu, jakou jíte?
    A podílíte se o váš speciální recept?

    :)
    OLEJOVKA
    OLEJOVKA --- ---
    IGRACEK: podle mne to bude pořád něžnější zacházení než nechávat vyhladovět šneky :o)

    mimochodem, upravoval tu někdo chobotnici?
    KLA
    KLA --- ---
    to je dobrý :D
    Škoda že nemám vanu (uááá já chci koupel) bych si naložila rybu :D

    btw: vánoční anketa ;)
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    KLA: tak sem trochu googlil a hele:

    ze studia kysliku ve vode [ http://www.lenntech.com/why_the_oxygen_dissolved_is_important.htm ] vyplyva...
    Numerous scientific studies suggest that 4-5 parts per million (ppm) of DO is the minimum amount that will support a large, diverse fish population.


    ... a pak tady je studium pritomnosti kysliku v mlece [ http://www.cababstractsplus.org/google/abstract.asp?AcNo=19850498663 ], kde rikaj, ze ppm hodnota kravskeho mlika je 5.25 >> z toho vyplyva ano, ryba ma v mleku dostatek kysliku!!! hehee sem se sam sebe pobavil :]]

    btw bizoni mleko ma jeste vyssi obsah kyslku nez kravske ;]
    KLA
    KLA --- ---
    IGRACEK: a "neutopi" se v tom? Jako jestli dokáže dýchat :))
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    zacetl jsem se do Cechova a uz ve druhe knize zminuje, ze ryba, aby se zbavila bahnite chuti, by mela den predem plavat ziva v mleku. Nechce to nekdo zkusit? :]

    Staci samozrejme maso [mrtve] do mleka nalozit - kdo nezna at zkusi - a to funguje. Me by ale zajimalo, jaky je to rozdil, plave-li v nem ta ryba primo.. filtruje mleko pres zabry atd.. zajimave, nicmene vuci rybe samotne to neni moc fer :]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam