• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OASHIQA - Quality Analysts / Assurance - kvalita SW - testování, testeři - Každý ví, kdo je programátor, ale kdo zná QA? :'(
    MUXX
    MUXX --- ---
    SIRLOON: Mohl bys dat nejaky priklady tech veci co te pobavily nebo co se v praxi delaji jinak?
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    ANONDVACH: istqb sem delal pred 2 tydny. po x letech praxe. vpodstate to bylo jen slovickareni a popisovani toho co bylo ve skriptech, ale polovina tech veci se v praxi dela uplne jinak/nedela a bylo to spis pro pobaveni. nicmene jako juniorovi spis doporucim se zamyslet nad tim, jestli pro to mas vlohy a inteligenci, nebo to chces delat jen proto, ze si vystudoval humanitni obor a nekdo ti nakukal ze testera muze delat kazdej a vsude je potrebujou
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    ANONDVACH: Využít možnosti někde nastoupit, když hledají lidi bez praxe.
    KORAL
    KORAL --- ---
    ANONDVACH: Pokud ti nevadí začít jako Junior, tak se ti ISTQB bude hodit. Aspoň se budeš orientovat v základech. A pro start ideální ...
    ANONDVACH
    ANONDVACH --- ---
    Ahoj potrebuju nejake rady od vas, ja chci zacit pracovat v testovani, ale zadny zkusenosti s IT nemam, mam na mysli udelat ISTQB foundation certifikat
    btw je mi 25 let
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    Hele díky Vám za všechny rady, rozhodně se nenechám natlačit do dělání automatických testu, ale jsem ze Selenia docela nadšená. Teď si to všechno prolejzám a na určitou část práce mi to může docela slušně pomoci.
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    OTAVA: Jj. No tak to pak asi vetsinou dopadne tak si najdou dalsi netusici ovecku. Ted uz taky delam jinde ;-).
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    GILRAEN: Takovou firmu bych asi dlouho nenzazival - abych delal holku pro vsechno (BA, QA, QA managera, automation QA) a jeste me na konci nekdo zjebe, tak to sorry. Bud daji penize, zodpovednost a pak budou respektovat moji praci a nebudou picovat, nebo pujdu o dum dal kde mi zaplatej to stejny a budu mit v praci klid.
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    OTAVA: Jj. Ale zazila jsem x firem kde o tom nemel nikdo ani poneti :-).
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    KORAL: Opet odkazuji ke svemu predchozimu prispevku. Jeden clovek dokaze za svuj cas udelat jenom urcity pocet ukonu a je na nejakem QA / DEV nebo jinem managerovi pod ktereho spada aby urcil priority, rekl ji tak ted budeme testovat rucne nebo automaticky a hotovo. Stejne tak ma ten manager odsouhlasit rozsah testovani a tak dale.
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    KORAL: Jo jasne, tak je to smer k zamysleni a googleni. Pokud ji vynadaji za to ze se ji neco zmeni pod rukama. Ale tak jak kdo chce. Hlavni vyhodu automatizace vidim v tom ze cast prace prehodis na vyvojare :-).
    KORAL
    KORAL --- ---
    Je pěkné, že tu radíte automaty. Ale opět se pochvíli dostane do stavu v jakém byla na začátku. Neodstatek lidí.
    Protože čim více toho zautomatizuješ, tím větší šance, že toho bude potřeba časem víc a víc k upravám a bude potřeba člověk co ty automaty bude udržovat aktualizované.

Ve chvíli kdy se rozhodnete tvořit automaty je dobré se zamyslet i nad tím vzít dalšího člověka v nějakém horizontu (podle plánu vývoje) a předat mu jejich tvorbu a nebo svoji práci a převzít si automaty.

Jasně je tu otázka, zdali se automaty dělají již na konci projektu, kde se rozhoduje, že se budou testovat už jen to co by se měnit nemělo a šance změni je minimální. Dále se tu dá položit otázka zdali je potřeba dělat utomaty a nebude levnější naujmout dalšího juniora jen na klikání, který jednou za týden projede vybrané testy, které vždy musí fungovat.

Automaty jsou kapitola sama pro sebe a je vždy dobré se před jejich zavedením hodně zamyslet, než je někam bezhalvě cpát s tím, že ušetří práci a čas.

To co se tu řešilo je spíše z mého pohledu problém projektu. Shází tam BA a případně někdo se zkušenostma TM/TL(test manager/test lead).
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    FONTAIN: jenkins je v podstate 'nastroj na spousteni ukolu', zpravidla automaticky testy v kodu, build aplikci, apod .. selenium je nastroj na psani automatickych testu na klikaci aplikace (web/gui) .. do jenkinse se samozrejme da pridat spousteni selenium testu (zpravidla s nocnim buildem apod) ..
    pokud se vam to poradi dotahnout takhle daleko, tak se prestanou vyskytovat ty 'a najednou se to rozbilo' pripady
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    FONTAIN: Pozn. v urcitych pripadech je lepsi testovat manualne, nekdy ta automatizace stoji prilis usili. Ale je dobre snazit se to manualni minimalizovat co to jde :-).
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    GILRAEN: Pardon za preklepy, telefon. Snad to jde pochopit.
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    FONTAIN: Jenkinse neznam, my pouziva nUnit a Selenium, ale v principu to je jedno. Nech si to od nich vysvetlit a bud svoje testy integruj do jejich reseni a nebo si naklikej svoje. Meli by ti poradit, je to v jejich zajmu. Ale d rostoucim poctem featut to manualne zvladnout v jednom s vsim tim papirovanim nemuzes :-).
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    GILRAEN: Tak oni i něco mají...jenkins??? je to to o čem mluvíš? ale je to tak, mám pocit, že se před každým relesem jdu zbláznit.
    GILRAEN
    GILRAEN --- ---
    FONTAIN: Nejlepsi to budes mit kdyz to po sepsani casu testy zautomatizujes, nejjednodussi cesta pro web Selenium IDE, jinak at ti poradi vyvojari podle toho v cem delate. Jinak se pred kazdym releasem zblaznis a stejne to nikdy 100% nebude. Idealne pak donutit vyvojare at si ty testy pousti sami pro svou kontrolu a nemusis se toho tak moc ucastnit ;-).
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    OTAVA: Hele povytažené obočí, zažila jsem, že jsem testovala takovou blbost v podstatě jen zobrazení informace na webu a za pár dní po nasazovaní dalších věci to bylo rozbité, já to ostestuju dám to do done a najednou je to rozbite? Tak tomuhle přeci nepředejdu.

Nicméně přepokládám, že pokud jsou věci na produkci a do té oblasti se nesahá, tak se ani nerozbije.

A proto tady budou ty usecasy, takže před relasem to projít ještě jednou celé dle těch usecasu toho daného relase a hotovo, Víc asi nedokážu udělat.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    FONTAIN: Testovani prece neni a nemuze byt o tom ze otestujes cely produkt, ostatne u kazdeho trosku slozitejsiho systemu to neni ani realne mozne.

Testovani je disciplina o tom ze za X clovekohodin otestujes Y procent aplikace - pocinaje happy flow scenari, pres nejpouzivanejsi flow a pak jdes pres mene a mene pravdepodobnejsi flow a samozrejme testujes negativni scenare. Proto se ostatne pisou taky castecne test casy a mel by je nekdo sign offnout - tohle jsme slibili ze otestujem, tady to na zacatku nekdo odsouhlasil a tim to konci, kdyz toho chcete otestovat vic, najmete si vic lidi. Jako je pak samozrejme blby kdyz mas neco otestovat a ty se na to vyseres nebo to neotestujes a je tam zjevy bug, tak to samozrejme pak je na povytazene oboci, ale zazraky nikdo cekat nemuze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam