• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONjaponská literatura
    SUBVERSION
    SUBVERSION --- ---
    DRAGON: HURA
    uz jsem nedoufala ze to vyjde v cestine.. nejlepsi z toho co jsem od nej cetla
    KATIA
    KATIA --- ---
    KAREN: a to kafka je teda podle me jeste mirnejsi, stejne jako treba wind-up bird chronicle... i kdyz oproti treba norskemu drevu je to velkej ulet :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DRAGON: cha, zrovna sem to dneska koupila jako darek bratrovi... v doslovu se tvrdi, ze Kafka na pobrezi mel bejt tak trochu pokracovanim tohoto. na prvni pohled to pusobi - pro me prekvapive - dost sci-fi.))
    KATIA
    KATIA --- ---
    DRAGON: ja jsem to cetla uz pred nejakou dobou v anglictine... je to hodne sci-fi, vic asi nez cokoliv jinyho, co jsem cetla... ale je to hrozne zajimavy v tom jak se tam prolinaj dejovy linie... a vic neprozradim, protoze v tom je prave to kouzlo :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    jak jste si jistě většina všimli, vyšel v odeonu nový Haruki - Konec světa & Hard-boiled Wonderland
    http://www.kosmas.cz/knihy/142191/konec-sveta-hard-boiled-wonderland/

tak dejte vědět, jak se vám to líbilo (hlavně ale žádný vyzrazování děje ;)
    KATIA
    KATIA --- ---
    GHOSTDOG: ja doufam, ze nebudu moc litovat, ale zase se snazim verit, ze pristi rok bude zajimavej, mystickej a tak.... ;-)

btw. ona nejaka vec od murakamiho konec ma? mne to teda prijde opravdu malokdy... spis takovy docasny pozastaveni pribehu...
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    KATIA: zavist...kdybych nemela moleskine tak do nej jdu taky:-)

BECKO: me prislo ze to ani zadny konec nema...Pro me to bylo docela zklamani...ale mozna tomu dam jeste jeden pokus...Ted ctu od murakamiho Wild sheep case a zatim super...

BTW vsimli jste si jak v kazdeho murakamiho knizce vystuuje nejaka kocka?
    BECKO
    BECKO --- ---
    DRAGON: vůbec sem teď neměla čas na něj sednout, ale máti už to četla a říkala mi něco v tom smyslu že se jí nelíbil konec/nepochopila ho..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    BECKO: tak jak se libil?
    KATIA: jj, vypada neprakticky ale dobre :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    obavam se, ze jako diar totalne neprakticke, ale nemohla jsem odolat:
    http://www.amazon.com/Murakami-Diary-2009-Haruki/dp/0099523671
    KATIA
    KATIA --- ---
    ja teda jsem velka fanynka povidek od banana yoshimoto
    v cestine mam jednu knizku, myslim, ze je to kitchen, nejak to nemuzu online dohledat...
    a v anglictine mam asleep, goodbye tsugumi, lizard a hard-boiled hard luck)
    vse supr, lehce mysticke, ponekud tvrde, ale svym zvlastnim zpusobem, hodne spis o emocich a tak...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    afterdark je fajn
    BECKO
    BECKO --- ---
    dragon mě tak navnadil na to nakupování, že sem si včera pořídila afterdark
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    BECKO: Znacne.
    BECKO
    BECKO --- ---
    NAGASAWA: taky tě to po čase uondalo? já ji teda dočetla (ta pasáž je myslim úplnej konec knihy), ale zaklapla sem ji a nedostavil se takovej ten pocit kterej mívám ve středu když odcházím z kina ;)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    BECKO: Tvar toho druheho.
    BECKO
    BECKO --- ---
    NAGASAWA: u které?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    BECKO: No to byla slusna soda. Jedna z mala rozectenejch knizek u ktery jsem do konce nevydrzel.
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    koho bavi strasidelny pribehy,muze zkusit: (ale je to takovy zvlastni:))

Obliba strašidelných příběhů – kaidanů nebo kidanů – je v Japonsku velmi stará, i když podobně jako v mnoha jiných kulturních odvětvích hledala japonská literatura inspiraci v zámoří, především v Číně. Nejstarší japonské sbírky příběhů o neobyčejných jevech a nadpřirozených bytostech pocházejí z dvanáctého století, k největšímu rozkvětu tohoto žánru však došlo v období Edo od 17. do 19. století, za šógunátu rodu Tokugawa. Na starší lidové strašidelné a podivné příběhy navázali i někteří moderní japonští autoři – ať vlastní tvorbou nebo činností sběratelskou. Ke sběratelům příběhů o tajuplných bytostech a neuvěřitelných událostech patří i Kótaró Tanaka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam