ARIAEL: nepsal jsem že MS píše drivery a už vůbec jsem nepsal, že by MS měl držet drivery pro linux,... jen jsem narážel na to, že dneska si stahuješ drivery primárně od MS a že pokud ti to jednou bude fungovat a za X let už ne - nebo jen po přechodu na nový OS - tak jsi nahraný a musíš se hodně snažit abys to znova rozchodil... v Linuxu oproti tomu napíšeš např. apt-get insall [ ], kam si napíšeš specifickej driver pro tvůj HW a světe div se, je úplně jedno na jakym kompu pracuješ, protože se ti to samo zkompiluje a funguje - samozřejmě za předpokladu, že ten driver někdy pro mainline linux existoval.
A když už se MS staví do pozice "Všechno najdeš na WinUpdate" a to včetně driverů, tak proč, když potřebuješ rozšířit nějaký MS driver, tak to nejde? Viz virtuální sériák - na stejném stroji Win mají max Baud 128k, v Unixu máš 1M, jediné, o co jde, je přidat 5 kolonek navíc, ale widle to jednoduše neumí a lidi se po tom shání už Xlet a nic se s tím ještě nestalo. Možná proto, že virtuální sériák není kus HW, s kterým by výrobce mohl něco udělat, ale jen kus kódu dodaný s operačním systémem.
a už jenom perličku k W10, které mají tak úžasnou funkci kolem tiskáren - "sami" se rozhodují, zda tvoje tiskárna není moc stará a pokud ano, tak na ní nic nevytiskneš, a jediný, co můžeš, je přečíst si hlášení o tom, že máš moc starou nepodporovanou tiskárnu a máš si jít koupit novou, ideálně takovou, která má na sobě nálepku "W10 copatible".... a ikdyž si nainstaluješ driver přímo od výrobce, tak máš stejně smůlu, protože tiskárna je asi na black listu...