• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    AVATAR: ehm - a baterka na motherboardu ti funguje jak ma?
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Ahoj, mám dotaz. Mam notas, v nem 2xSSD a 1xHDD. Na jedno SSD jsem nainstaloval Win 10. Instalace selhala při prvním restartu s chybou, že mu chybí zaváděcí soubor. Šel jsem do BIOSu a zjistil, že se snaží nabootovat z HDD a SSD nemám na výběr. Přidal jsem ho, nastavil jako bootovací, uložil a instalace se dokončila.

    Při dalším restartu ale opět BSOD s tím, že nenašel bootovací soubor. Šel jsem zas BIOSu jen abych se přesvědčil, že je opravdu nastavený správný disk. Dal jsem discard changes a win se v pohodě zavedly. A další restart to samý. Vypnout zapnout počítač - to samý. Vždy stačí vlézt do BIOSu a už to bootuje v pohodě, ale bez tohoto kroku mi to nenabootuje.

    ve správě disků se zdá být vše taky v pohodě:
    https://ctrlv.cz/shots/2019/05/11/26dF.png

    co s tím? :)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Upřesnění - při dřívějším BSOD jsem měl nastavený defaultní Automatický výpis a na disku tak 10 GB volno. Později jsem to změnil na kompletní a trochu místa uvolnil, ale asi ne dost.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Kolik tak může mít dump systému (W10 Pro s 16 GB RAM)? Stále se mi nedaří po BSOD získat dump a v prohlížeči událostí jsem objevil zprávu: "Soubor se stavem systému nebylo možné vytvořit, protože na cílové jednotce nebyl dostatek volného místa. Zvětšení velikosti volného místa na cílové jednotce může pomoci předejít této chybě."
    Tak asi mu i při systému s 16 GB RAM, ale jen tak 6 GB opravdu využitými (browsery...) těch 12 GB na systémovém disku nestačilo, tak to budu muset přesměrovat z Win/Minidumps na jiný disk.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    https://bereza.cz/ps/ - když už se tady tak rozjela diskuze právě o Ps - je to skvělý nástroj na profesionální úrovni, jen mu pár funkcí chybí, tyhle scripty jsou super :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    KOC256: jsem nemohl odolat :) mám klobouk a svítí mí zpod něj...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MEJLA77: Anketa neni o moznostech ktere zminujes, ale jen o tom co je v ni a na zaklade ceho vznikla debata, ktera se nakonec prekotila do uplne jine roviny.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    KOC256: omylem jsem klikl na odpověď, ale chtěl jsem napsat, že mi chybí další možnosti: dobrovolné platby a limitované verze zdarma. I kdybychom se bavili jen o komerčních sw, existuje více prodejních modelů.... mimo to existuje svět freeware, opensource...
    KOC256
    KOC256 --- ---

    Vývojáři mají větší motivaci vyrábět nové funkce když:

    20 hlasy od 20 respondentů

      ARIAEL
      ARIAEL --- ---
      MEJLA77: velmi casto.
      KEL
      KEL --- ---
      MEJLA77: Evangelista? Ses posral ne? :))

      hele konkrétní hate na Adobe je samozřejmě namístě, nemusís mi to vyprávět. Sám se věcem jako prepress věnuju 20 let. Ale furt na tom dělám a kdyby bylo tak hrozně easy přesedlat, tak to firmy udělaj ne? Navíc jak píšeš, pár softů z tý řady je ok. Nejen Indesign, AE, SpeedGrade, Adobe XD jde docela nahoru. Pár je napiču, pár zabili. Ale furt máš za tu cenu komplet balík v kterým uděláš většinu věcí. Samozřejme s patřičnou porcí lásky.
      HADIAK
      HADIAK --- ---
      MEJLA77: mne velmi casto InDesign proste "zmizne", bez toho aby co i len napisal, ze zmrzol/padol :)
      MEJLA77
      MEJLA77 --- ---
      To by mě zrovna zajímalo - jak se díváte na aparaát hlášení chyb ve Windows? Potkali jste někdy chybu, kterou jste nahlásili a byla opravena?
      MEJLA77
      MEJLA77 --- ---
      ARIAEL: To je bohužel případ Adobe - zkus si najít telefonní linku na podporu nebo jinou online pomoc - kolují o tom legendy. Podobně jako se měli tendenci ptát, jestli bych jejich produkt doporučil - ano já naprosto běžně svým kamarádům, aby si pořídili celo sadu jen tak, ačkoliv grafiku nedělají :) Pokud ti aplikace padne, můžeš nahlásit chybu, ale má to IMO stejný efekt jako v případě Windows :(
      ARIAEL
      ARIAEL --- ---
      MEJLA77: No, aplikaci jako sluzbu. A ano, je tam zcela nezbytne zavest nejakou silnou zpetnou vazbu.
      Pokud neni zpetna vazba a nikdo se nenamaha se zapojovat do smerovani vyvoje + jeste nejlepe kupovat dlouhodobou mesicni fee ma za vysledek jenom drazsi verzi bezne licence.
      MEJLA77
      MEJLA77 --- ---
      ARIAEL: Tak to mi asi něco uniklo... v těchto dvou případech asi ani v jednom nemá vliv na vývoj toho, co potřebuje uživatel způsob placení, pokud o to není ani v jednom případě zájem ze strany developera.

      To je podle mě třeba i případ Adobe - fakt neznám nikoho, kdo by toužil po sázení tiskovin na tabletu, ok neznám všechny lidi, ale tohle je zrovna vrcholně nepraktické a použiješ to max u zhýčkaných klientů na posunutí loga doleva, ne doprava, trochu dolů a teď ještě mnohem větší :) Místo toho mohli optimalizovat export do pdf, aby šlo z pdf taky něco vytáhnout, aby se korektně exportovala průhlednost, kterou vidíš v pracovním náhledu v programu atd. Nevím, kolik lidí potřebuje měnit úsměvy lidí na fotkách a jak často to používají - já jsem to zatím nepotřeboval ani jednou - přitom to byl obrovský hit, proč si konečně koupit Photoshop CC.

      Naopak i u opensource softů někdy dobře funguje zpětná vazba a program dělá to, co očekáváš (napadá mě třeba Inkscape, který v porovnání s Illustratorem dokáže spoustu věcí na první dobrou tak, jak bys čekal, že se to má chovat - příklad - sjednocení dvou objektů - máš dva křivkové objekty a chceš z něho udělat jeden - v Inkscapu klik na 1 položku v nabídce Křivka - Sjednocení, naproti tomu Illustrator, kde provedeš totéž a dříve to tak i většinou fungovalo, jen občas mizely některé části, tak tento profesionální nástroj ti v CC verzi objekty jen zgrupuje - ale na to je přece jiná zkratka a jiná položka menu, sloučení už nefunguje, nebo jen někdy, ale za předem nejasných okolností. Zhoršilo se to podle mě po nástupu CC s předplatným na scénu.

      Mj. strach z toho, co Adobe zase provede se nedávno objevilo v debatě kolem akvizice Allegorithmic (substance painter...) a zmiňoval se právě případ s Macromedií a Flashem (Dreamveawer, Fireworks) a tuším Mixamo, ale tam si nejsem jistý...

      Osobně mi tedy verze placení za služby nepřijde úplně super, pokud si kupuji aplikaci a ne služby.
      ARIAEL
      ARIAEL --- ---
      MEJLA77: Ne, resi se tu jestli je pro vyvoj software lepsi jednorazovy nakup licence nebo mesicni fee... V jakem modelu ma zakanizk vliv na to, co se opravi a co se bude dal vyvijet.
      ARIAEL
      ARIAEL --- ---
      JIMX: No ja urcite blender nepritahl. Nepouzivam ho na nic
      MEJLA77
      MEJLA77 --- ---
      ARIAEL: jo tohle - existuje blender foundation a můžeš věnovat peníze na vývoj i např. na konkrétní featuru, kterou bys v blenderu chtěl - kdybys měl zájem o přehled sponzorů a případných programech sponzoringu, mrkni tady: https://fund.blender.org/ - aktuálně zaměstnávají 5 developerů a příjmy od sponzorů jsou cca 30 tisíc euro měsíčně...

      JIMX: byl to Rainbof :) Nicméně si opravdu nejsem jistý, co přesně řešíte
      - vytažení fotek z raw formátu z foťáku (kdy tímto vlastně provádíš digitální operaci odpovídající v analogovém světě vyvolání fotky)
      nebo
      - úpravu fotek, které už jsou v nějakém "běžném" formátu (tif, png, jpeg) a případné úpravy už "vyvolané" fotky. Co se týče Raw formátů, tam IMO jde o jejich proprietárnost a tím pádem licenční podmínky a tedy i jejich nekompatibilita se spoustou sw, IMO se surovými formáty pracuje jen ten fotograf, než to chce poslat dál, protože si třeba i rozhodne, jakou to má mít atmosféru, což už je dost subjektivní, je to pěkné mít data ze senzoru a jednoduše si je editovat, ale špatně se to posílá, špatně se s tím dál pracuje, někdo další to může interpretovat jinak...

      Pokud chceš např. rychle zmenšit set fotek (velké soubory, které nechceš posílat mailem apod.), tak v blenderu a ve spoustě jiných softů typu photo batch (udělat toho jde víc, třeba oříznout, natočit, upravit kontrasty apod.,) tohle jde udělat rychleji a jednodušeji než ve Ps - samozřejmě existují na to ve Ps akce, musíš si je vytvořit, i kdybys je měl vytvořené, tak Ps pojede pomaleji a někdy rozhoduje i rychlost a pohodlí práce.

      Záleží, jestli máš čas ladit jednu fotku několik minut, nebo musíš upravit spoustu fotek hodně rychle - typicky např. u animací fakt nejde otevřít ve Ps např. minutovou sekvenci ve fullHD (cca 1500 obrázků po 2 - 4 MB).

      Jsou různé typy prací a každý nástroj se hodí na něco jiného, takže zpět k začátku - co přesně je problém, který se řeší - úprava hromady vyvolaných fotek nebo vyvolávání fotek v raw formátu?
      JIMX
      JIMX --- ---
      ARIAEL: že to říkáš zrovna ty ... nebo to byl snad někdo jinej, kdo sem přitáhl blender? :-D
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam